Egészséges, tápláló lisztek
- Dátum: 2020.08.11., 15:09
- Udvari Fanni
- diéta, egészség, kesudió, lenmag, liszt, sűrítő anyag
A friss, illatozó fehér lisztből készült péksüteményekről nagyon nehéz lemondani, még annak ellenére is, hogy tudjuk nagy mennyiségben sokat árthatnak.
Teljes kiőrlésű liszt
A teljes kiőrlésű kenyér jóval több rostot és fehérjét tartalmaz, mint fehér változata, éppen ezért elősegíti az emésztést és csökkenti a zsír koleszterin tartalmát. Megtalálható benne számos olyan értékes tápanyagban gazdag összetevő, mint a csíra, vagy a korpa. Összehasonlítva a fehér finomított liszttel több mint 40%-al több B-vitamint, folsavat, cinket, kalciumot, rezet és rostot tartalmaz. Mindez elősegíti az egészséges emésztést, a tápanyagok felszívódását, a stabil vércukor és inzulinszintet, valamint csökkenti a zsír és koleszterinszintet a szervezetben.
Tipp: a teljes kiőrlésű lisztet fontos, hogy légmentesen zárt tartályban tároljuk szobahőmérsékleten. Az ilyen liszt általában sűrűbb, mint a sima fehér, így az ételek is kicsit nehezebbek lehetnek. Ha könnyíteni szeretnél rajtuk, a receptben kombináld barna rizzsel, vagy teljes kiőrlésű tésztaliszttel.
Zabliszt
Egy kutatásból kiderült, hogy 17%-al csökkent a koleszterinszintje azoknak, akik naponta két szelet zablisztből készült kenyeret ettek. A zabról régóta tudjuk, hogy jelentős fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat, és egyéb egészséges ásványi anyagokat.
Tönkölybúzaliszt
A tönkölybúza közeli rokonságban van a búzával, mondhatnánk úgyis, hogy az unokatestvére, szinté gazdag rostokban, kétszer annyit tartalmaz, mint a fehér liszt. Magasabb vízoldhatóságának köszönhetően a tönkölybúzaliszt könnyebben emészthető, mint a búza. Emellett számos tápanyagot tartalmaz, megtalálható benne a csíra, és a korpa is, kiváló forrása a mangánnak, a foszfornak, a B3-vitaminnak, a magnéziumnak, és a réznek. Így több, mint 20%-át fedezi az ajánlott napi vitamin és ásványi anyag bevitelnek, és kiválóan erősíti immunrendszerünket. Gazdag rosttartalma miatt tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést.
A liszteket sokszor nem csak egyetlen fajta gabonát tartalmazó termék formájában, de keverékekként is árulják. Ilyenkor fontos, hogy ne a diétás feliratot keresd csak, hanem ellenőrizd az összetevőket is, hogy azok között csak teljes kiőrlésű, a táplálkozási igényeidnek megfelelő alapanyagok legyenek.
Mandulaliszt
Szintén gluténmentes a mandulaliszt, ami egészséges édességeknél kiválóan működik, ráadásul rostokban és fehérjében gazdag, szénhidrát- és cukortartalma viszont alacsony. Emellett telítetlen zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az antioxidánsnak számító E-vitamin különösen nagy arányban található meg benne.
De mi a baj a fehér liszttel?
A fehér liszt a finomított cukorhoz hasonlóan egyszerű szénhidrát, vagyis a fogyasztása után nagyon hamar felszívódik, és ezzel hirtelen megemeli a szervezet vércukorszintjét. A finomított lisztből "kimarad" a gabonaszem héja és a csírakezdeménye is, ami hasznos tápanyagokat tartalmaz, és segíti az egészséges emésztést - helyette túlteng a fehérje, a szénhidrát. A csak fehér lisztből készült táplálék ezért hosszú távon hizlaló hatású, és nem kifejezetten egészséges.
Ha például gluténérzékeny vagy, válasz magliszteket, ha pedig a rost tartalom miatt szeretnél váltani, érdemes pl. kókuszlisztet (100g/30-40g rost) mandula lisztet (100G/33g rost) konjac liszt (100g/82g rost) útifűmaghéj liszt (100g/92g rost) valamelyikét választanod, mert ezek mind segítik az egészséges emésztést.
Ha a finomlisztet ezekkel a lisztfajtákkal helyettesíted, vagy kezdetben csak kiegészíted – mondjuk – fele-fele arányban, már sokat tehetsz az egészségedért.
Szerző: Udvari Fanni
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat
A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?
A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.