Menü

Örömtréning technikája

Szükségünk van a pihenésre, de nem mindegy, milyen körülmények között és hogyan töltjük a stresszes hétköznapok utáni lazítást.

A legtöbb ember hajlamos a párhuzamot vonni a pihenés és a semmittevés között, pedig hiába édes és gondtalan a lazulás, igazán csak akkor tudunk feltöltődni, ha az erre szánt időbe aktív és élményeket nyújtó programokat is beiktatunk. A legjobb, ha olyan programot választunk, amelyek nem csupán a testnek, de a léleknek is felüdülést hoznak.

Az önszeretet az önelfogadás egy bizonyos állapota, ami olyan cselekvések által növekszik, melyek támogatják fizikai, pszichológiai és spirituális növekedésünket. Az önszeretet dinamikus, és olyan cselekedetek által fejlődik, amelyektől érettebbé válhatunk. Amennyiben úgy viselkedünk, hogy növeljük az önmagunk iránt táplált szeretetet, akkor idővel képesek leszünk elfogadni gyengeségeinket is, csakúgy, mint erősségeinket. Nem akarjuk többé megmagyarázni hiányosságainkat, megengedjük az önmagunkkal való együttérzést és elfogadjuk, hogy mi is emberből vagyunk, akik olykor hibázhatnak vagy küzdhetnek problémákkal. Ami talán a legfontosabb, világosabbá válnak számunkra életcéljaink és értékrendünk is.

Figyeljünk magunkra! Éljük meg az érzéseinket, gondolatainkat, akkor is, ha pozitív és akkor is, ha negatív! Tudatosítsuk viselkedésünket! Gondoljuk végig, milyen sikereket értünk el az életben vagy aznap! Engedjük meg magunknak a büszkeséget, fogadjuk el a dicséretet! Ne vádoljuk magunkat, hanem fogadjuk el, akik vagyunk és ne próbáljunk mindenáron megváltozni! Gondoljuk végig, hogy nehéz helyzetekben vagy akár a pozitív eseményeknél hogyan beszélünk a szeretteinkkel és próbáljunk eszerint szólni önmagunkhoz is! Tudatosítsuk azon tulajdonságainkat, amiket szeretünk magunkban! A mindfulness mindebben is segíthet minket.

Sokszor magunknak nehezebben bocsátunk meg, mint bárki másnak. Mindez önvádláshoz, később szorongáshoz vagy akár depresszió kialakulásához is vezethet. El kell fogadnunk, hogy mi is emberek vagyunk! Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy olykor mi is hibázunk. Ugyanakkor egy hibát nem is nevezhetünk igazán hibának, ha abból tanulni tudunk és ezáltal fejlődni.

Az önmagunkkal szembeni gyengédség aktív szerepvállalást jelent. Önostorozás helyett mindent megteszünk annak érdekében, hogy megnyugtassuk magunkat, hogy olyan jól érezzük magunkat a bőrünkben, ahogy csak tudjuk.

A valódi értékekre való koncentrálás teljesen más megvilágításba helyez mindent, így az erősségeinket és ez által önmagunk megítélését is.

Önmagunk szeretete meghatározza a napjainkat: a világhoz és az emberekhez fűződő viszonyunkat. Azt, hogy a későbbiekben, mennyi feladatunk lesz ezen a területen, nagyban befolyásolja az otthonról hozott minta. Ha támogató, biztonságos közeget teremtünk a gyerekünknek, amiben szabad lehet, sokat segít abban, hogy felnőttként hogyan ítéli meg önmagát. Szakértők bizonyították, hogy a szorongó, teljesítményorientált közegben nevelkedő csemeték, akikre túl nagy nyomás nehezedik a gyermekkorukban, kevésbé lesznek magabiztosak felnőttként, és a magukkal szemben, illetve a környezetük által feléjük támasztott elvárások miatt labilis lelkiállapottal rendelkeznek majd. A folyamat pedig tovább generálja önmagát, hiszen egy ilyen ember utódjai is hasonló cipőben járnak majd, ha nem fordítanak tudatosan figyelmet arra, hogy dolgozzanak önmaguk elfogadásán, szeretetén.

Jól tudják ezt azok a nők, akiknek a legnagyobb démonjaikkal kellett megküzdeniük ahhoz, hogy el tudják fogadni magukat, hogy szeretni tudják azokat a dolgokat is, amik miatt a többségi társadalom vonakodva tekint rájuk, és hogy végül emberek millióinak példaképévé váljanak.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.