Receptek őszibarackkal
- Dátum: 2020.08.16., 18:53
- Sipos Zsófia
- egészséges, étel, friss, leves, nyár, őszibarack, süti, tápláló, zab
Őszibarackos zabshake
Az egyik legegyszerűbb nyári reggeli ital a zabshake, amit őszibarack mellett még sokféle bogyós gyümölcsből is el lehet készíteni. Nagyon finom és tápláló, segít felébredni és energiát nyerni a naphoz.
Egy pohárhoz szükséges egy őszibarack, tej és zab. A felszeletelt gyümölcsöt tegyük egy keverő tálba, majd öntsünk hozzá egy kisebb bögre tejet. Turmixgéppel vagy botmixerrel keverjük el őket, majd adjuk hozzá a zabot és keverjük össze. Szükség szerint adhatunk hozzá még tejet.
Ha figyelni szeretnénk, növényi alapú tejekkel is kiválóan működik, de laktózmentesen is nagyon finom.
Őszibarackos krémleves
A forró nyári napokon nincs is jobb ebéd a hideg gyümölcslevesnél. Az őszibarack krémleves is ilyen frissítő és laktató étel.
A diétás verzió elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:
5 darab őszibarack
1 darab citrom
édesítőszer
fűszerek: szerecsendió, szegfűszeg, fahéj és só
A megtisztított és megpucolt barackokat kimagozzuk és kockákra vágjuk. A fűszereket egy vízzel teli lábasban forrásig főzzük a citrom levével és négy evőkanál édesítővel. Majd, ha felforrt hozzáadjuk a barackokat és pár percig együtt főzzük. A kész levest leszűrjük, majd összeturmixoljuk.
Hogy igazán finom és frissítő legyen hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum két órára.
Egyszerű süti barackból
Délutáni nassolnivalónak tökéletes ez a barackos süti, amit más finom gyümölcsökkel is elkészíthetünk.
Ami kell hozzá:
2 pohár tejföl vagy joghurt
4 tejfölös pohárnyi liszt
2 pohár porcukor
4 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 pohár olaj (vagy olvasztott vaj)
Az hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. A kiválasztott gyümölcsöket (legfinomabb az őszibarack-áfonya-málna kombináció) megtisztítjuk és felszeleteljük.
A tepsi kiöntött tésztára tesszük a gyümölcsöket, majd a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-45 percig sütjük, ameddig a teteje aranybarna nem lesz.
Az őszibarack a nyár egyik nagy kincse, különösen a magyar barackok nagyon finomak. Használjuk ki, hogy érik, mert finom, tápláló és sokféle módon fogyasztható!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.