Receptek őszibarackkal
- Dátum: 2020.08.16., 18:53
- Sipos Zsófia
- egészséges, étel, friss, leves, nyár, őszibarack, süti, tápláló, zab
Őszibarackos zabshake
Az egyik legegyszerűbb nyári reggeli ital a zabshake, amit őszibarack mellett még sokféle bogyós gyümölcsből is el lehet készíteni. Nagyon finom és tápláló, segít felébredni és energiát nyerni a naphoz.
Egy pohárhoz szükséges egy őszibarack, tej és zab. A felszeletelt gyümölcsöt tegyük egy keverő tálba, majd öntsünk hozzá egy kisebb bögre tejet. Turmixgéppel vagy botmixerrel keverjük el őket, majd adjuk hozzá a zabot és keverjük össze. Szükség szerint adhatunk hozzá még tejet.
Ha figyelni szeretnénk, növényi alapú tejekkel is kiválóan működik, de laktózmentesen is nagyon finom.
Őszibarackos krémleves
A forró nyári napokon nincs is jobb ebéd a hideg gyümölcslevesnél. Az őszibarack krémleves is ilyen frissítő és laktató étel.
A diétás verzió elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:
5 darab őszibarack
1 darab citrom
édesítőszer
fűszerek: szerecsendió, szegfűszeg, fahéj és só
A megtisztított és megpucolt barackokat kimagozzuk és kockákra vágjuk. A fűszereket egy vízzel teli lábasban forrásig főzzük a citrom levével és négy evőkanál édesítővel. Majd, ha felforrt hozzáadjuk a barackokat és pár percig együtt főzzük. A kész levest leszűrjük, majd összeturmixoljuk.
Hogy igazán finom és frissítő legyen hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum két órára.
Egyszerű süti barackból
Délutáni nassolnivalónak tökéletes ez a barackos süti, amit más finom gyümölcsökkel is elkészíthetünk.
Ami kell hozzá:
2 pohár tejföl vagy joghurt
4 tejfölös pohárnyi liszt
2 pohár porcukor
4 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 pohár olaj (vagy olvasztott vaj)
Az hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. A kiválasztott gyümölcsöket (legfinomabb az őszibarack-áfonya-málna kombináció) megtisztítjuk és felszeleteljük.
A tepsi kiöntött tésztára tesszük a gyümölcsöket, majd a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-45 percig sütjük, ameddig a teteje aranybarna nem lesz.
Az őszibarack a nyár egyik nagy kincse, különösen a magyar barackok nagyon finomak. Használjuk ki, hogy érik, mert finom, tápláló és sokféle módon fogyasztható!
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.