Menü

Receptek őszibarackkal

Őszibarackos zabshake

Az egyik legegyszerűbb nyári reggeli ital a zabshake, amit őszibarack mellett még sokféle bogyós gyümölcsből is el lehet készíteni. Nagyon finom és tápláló, segít felébredni és energiát nyerni a naphoz.

Egy pohárhoz szükséges egy őszibarack, tej és zab. A felszeletelt gyümölcsöt tegyük egy keverő tálba, majd öntsünk hozzá egy kisebb bögre tejet. Turmixgéppel vagy botmixerrel keverjük el őket, majd adjuk hozzá a zabot és keverjük össze. Szükség szerint adhatunk hozzá még tejet.

Ha figyelni szeretnénk, növényi alapú tejekkel is kiválóan működik, de laktózmentesen is nagyon finom.

Őszibarackos krémleves

A forró nyári napokon nincs is jobb ebéd a hideg gyümölcslevesnél. Az őszibarack krémleves is ilyen frissítő és laktató étel.

A diétás verzió elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek:

5 darab őszibarack

1 darab citrom

édesítőszer

fűszerek: szerecsendió, szegfűszeg, fahéj és só

A megtisztított és megpucolt barackokat kimagozzuk és kockákra vágjuk. A fűszereket egy vízzel teli lábasban forrásig főzzük a citrom levével és négy evőkanál édesítővel. Majd, ha felforrt hozzáadjuk a barackokat és pár percig együtt főzzük. A kész levest leszűrjük, majd összeturmixoljuk.

Hogy igazán finom és frissítő legyen hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum két órára.

Egyszerű süti barackból

Délutáni nassolnivalónak tökéletes ez a barackos süti, amit más finom gyümölcsökkel is elkészíthetünk.

Ami kell hozzá:

2 pohár tejföl vagy joghurt

4 tejfölös pohárnyi liszt

2 pohár porcukor

4 egész tojás

1 csomag sütőpor

2 csomag vaníliás cukor

1 pohár olaj (vagy olvasztott vaj)

Az hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. A kiválasztott gyümölcsöket (legfinomabb az őszibarack-áfonya-málna kombináció) megtisztítjuk és felszeleteljük.

A tepsi kiöntött tésztára tesszük a gyümölcsöket, majd a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-45 percig sütjük, ameddig a teteje aranybarna nem lesz.

Az őszibarack a nyár egyik nagy kincse, különösen a magyar barackok nagyon finomak. Használjuk ki, hogy érik, mert finom, tápláló és sokféle módon fogyasztható!

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.