Menü

A hasra hízás veszélyes

Az anyagcsere és a hormonok következtében mindenki máshova hízik, a nemek között azonban van különbség. Míg a férfiak a hasi területen raktározzák el a zsírt, a nők a csípő és a lábak környékén. Persze ebben a genetikának is nagy szerepe van.

A kitüremkedő pocakért a viszcerális zsírréteg felelős, mely a hasüregben található. Legfontosabb feladata, hogy védje a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatolások ellen, így egy minimális mennyiséggel mindenki rendelkezik belőle. Nagyobb mennyiségben azonban ártalmas: nyomja a szerveket, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. Gyakori azonban, hogy az emberek nem sejtik, miért halmoznak fel nagy mennyiségű viszcerális tartalékot, így nem is tudják leadni azt.

A genetika és a hormonok szerepe

A hasi hízás számos oka közül az egyik legfontosabb a genetika. Többféle testalkat létezik: homokóra, körte, téglalap, de ezek közül csak az alma alkatú nők azok, akik elsősorban a hasukra és a felsőtestükre híznak. Míg lábaik vékonyak, vállaik szélesebbek a csípőjüknél. Nekik utolsóként a pocakjukról fogy el a felesleg, ám ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen lenne azt leadni. Az alkat és a fogyás összefüggéséről itt tudhatsz meg többet.

Hogyan lehet hasról fogyni?

Amikor a hasi feleslegtől szeretnél megszabadulni, fontos, hogy a fentiek közül meghatározd, melyek a te esetedben leginkább meghatározó tényezők, majd azok ellen tudatosan elkezdj tenni. Amennyiben genetikailag olyan alkat vagy, aki leginkább hasra hízik, lényeges, hogy a célkitűzéseidnél ezt tudatosítsd magadban, és ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben.

A hasi tájékon felgyülemlett zsírszövet ugyanis nem bőrünk alatt, hanem belső szerveink között, a hasüregben helyezkedik el, és olyan vegyületek szervezetünkbe kerülését eredményezheti, amelyek sejtkárosító hatásúak. A hastájéki felesleg ezáltal növeli a magas vérnyomás- és koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is.

A lelkedre is gondolj, ha megszüntetnéd a hasi hízást!

A fizikai okok mellett sok esetben állnak lelki problémák a hasra hízás mögött. Ezek közt vezető ok a stressz. Ez a folyamat ugyanis olyan fizikai válaszokat vált ki a szervezetből, amelyek hízásra, elsősorban hasi hízásra hajlamosítanak.

Rossz étkezési „rituálé” – a hasi hízás gyakori oka a szakértők szerint

A hagyományos étkezés során először a levest, majd a húst és a köretet, végül pedig a desszertet és/vagy a gyümölcsöt fogyasztja az ember. Ez azonban nem jó, mivel a gyümölcs, illetve a gyümölcsös desszert megemésztése jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint a húsé. Abban az időben pedig, amíg a hús emésztődik, a gyümölcs nem tud tovább haladni, ki kell várnia a sorát az emésztőrendszerben. Ez a folyamat jelentősen lassítja az emésztést, hosszú távon rossz hatással van az anyagcserére, a rossz anyagcsere pedig a hasi hízás egyik fő okozója. Számolj le ezzel a sorrenddel, és a hasi hízással is, inkább csináld „fordítva”: leves helyett egyél gyümölcsöt, majd azt kövesse a főétel. De az se gond, ha nem eszel gyümölcsöt egyáltalán – egyedi típustól függően ugyanis, nem ajánlott mindenkinek.

Egyszerű szénhidrátok a hízás mögött

A fehér rizs, a fehér liszt és a cukor is a hasi hízás fő okai közt szerepelnek. Ezek az üres szénhidrát- és kalóriaforrások sajnos nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot, például rostokat, lényegében csak terhelik az emésztőrendszert. Mivel nehezen laktatnak, az ember viszonylag sokat eszik belőlük, ekkora mennyiséget viszont a szervezet nem tud felhasználni, a felesleges energia így lerakódik. Főleg pocaktájékon. Inkább iktasd ki őket.

Túl kevés vagy túl sok alvás

A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás is fogyaszt!

Gyümölcsöt ne étkezés után, desszertként fogyassz!

A benne lévő cukor a többi étellel együtt megerjed, puffadást okozva. A gyümölcsöt magában, cukrozás nélkül, étkezés előtt legkésőbb fél órával edd. A gyümölcs a leggyorsabban megemészthető élelmünk, 20 perc alatt dolgozza fel a szervezet. Ha étkezés után eszed, a feldolgozására csak a többi étel után kerül sor. Várakozásával lelassítja az emésztés folyamatát.

A hasi zsírpárnák jelentősen növelik olyan súlyos, akár halálos betegségek rizikóját, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, valamint ezt a típusú elhízást bizonyos daganatokkal és a demenciával is összefüggésbe hozták.

Szerző: Udvari Fanni

Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták paródiája.

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Edzőtermi vagy otthoni edzés?

Örök kérdés, hogy az otthoni edzés is megfelelő-e vagy aki edz, annak csak edzőteremben érdemes járnia. A legtöbben azzal érvelnek az előbbi mellett, hogy olcsóbb, és ki sem kell mozdulni otthonról, mások szerint az a jó, hogy addig se vagy egyedül, új embereket ismerhetsz meg ráadásul sokkal profibb környezetben van lehetőséged a mozgásra.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.