Menü

Különleges muffinreceptek

A muffin sokféleképpen elkészíthető sütemény, amit édes vagy sós ételként is tálalhatunk.

Forraltboros muffin

Bár még messze az adventi időszak, a forralt boros muffint már most is kipróbálhatjuk.

Hozzávalók:

14 dkg vaj

12 dkg cukor

pici só

3 tojás

14 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

1 kávéskanál őrölt fahéj

6 dkg darált étcsokoládé

0,7 dl hűtött, fűszerezett forralt bor

Összekeverjük a vajat és 6 dkg cukrot, majd szétválasztjuk a tojásokat és a három sárgáját egyesével hozzáadjuk. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A sütőt eközben 170 fokra előmelegítjük, a muffinformát pedig papírral vagy vajjal béleljük ki.

A lisztet elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, a fahéjjal, a sütőporral és az étcsokoládéval. A forralt bort az összekevert tojássárgájához adjuk, majd ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Legvégül pedig a tojásfehérjét keverjük bele, vigyázva, hogy a hab nehogy megtörjön.

A tésztát kimérjük a muffinformába, majd körülbelül fél órán át sütjük.

Sárgarépás muffin

A sárgarépát izgalmas süteményekhez, tortákhoz adni, az eredmény mindig a különleges ízvilág!

Ami kell hozzá:

2 csésze liszt

2 kávéskanál szódabikarbóna

2 kávéskanál fahéj

csipetnyi só

negyed csésze kókuszreszelék

fél csésze darált dió

fél csésze mazsola

egy és egy negyed csésze cukor

1 csésze olaj

3 tojás

1 csomag vaníliás cukor

2 közepes sárgarépa, reszelve

A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, a kókuszt, a diót és a mazsolát. Egy másik tálban habosra verjük a cukrot, az olajat, a tojással és a vaníliás cukorral és utolsóként belekeverjük a sárgarépát is.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd a muffinformát papírral vagy vajjal béleljük ki és beleadagoljuk a tésztát. A sütőben 15-20 percig, készre sütjük.

Sonkás fűszeres muffin -- Utolsó receptként egy sós muffin következik.

Ami kell hozzá:

6 szelet szalonna

3 pohár liszt

6 dkg vaj

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál bazsalikom

2 evőkanál oregánó

¾ pohár reszelt parmezán sajt

2 tojás

1 pohár tej

A kis kockákra vágott szalonnát ropogósra sütjük, majd hűlni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet, a fűszerekkel, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a szalonnát, a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük és elkeverjük a tejjel, majd ezeket is hozzáadjuk a többihez.

200 fokra melegítjük elő a sütőt, majd a kibélelt formába öntjük a tésztát, amit 15-20 perc alatt sütünk meg.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.