Menü

Különleges muffinreceptek

A muffin sokféleképpen elkészíthető sütemény, amit édes vagy sós ételként is tálalhatunk.

Forraltboros muffin

Bár még messze az adventi időszak, a forralt boros muffint már most is kipróbálhatjuk.

Hozzávalók:

14 dkg vaj

12 dkg cukor

pici só

3 tojás

14 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

1 kávéskanál őrölt fahéj

6 dkg darált étcsokoládé

0,7 dl hűtött, fűszerezett forralt bor

Összekeverjük a vajat és 6 dkg cukrot, majd szétválasztjuk a tojásokat és a három sárgáját egyesével hozzáadjuk. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A sütőt eközben 170 fokra előmelegítjük, a muffinformát pedig papírral vagy vajjal béleljük ki.

A lisztet elkeverjük a többi száraz hozzávalóval, a fahéjjal, a sütőporral és az étcsokoládéval. A forralt bort az összekevert tojássárgájához adjuk, majd ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk. Legvégül pedig a tojásfehérjét keverjük bele, vigyázva, hogy a hab nehogy megtörjön.

A tésztát kimérjük a muffinformába, majd körülbelül fél órán át sütjük.

Sárgarépás muffin

A sárgarépát izgalmas süteményekhez, tortákhoz adni, az eredmény mindig a különleges ízvilág!

Ami kell hozzá:

2 csésze liszt

2 kávéskanál szódabikarbóna

2 kávéskanál fahéj

csipetnyi só

negyed csésze kókuszreszelék

fél csésze darált dió

fél csésze mazsola

egy és egy negyed csésze cukor

1 csésze olaj

3 tojás

1 csomag vaníliás cukor

2 közepes sárgarépa, reszelve

A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, a kókuszt, a diót és a mazsolát. Egy másik tálban habosra verjük a cukrot, az olajat, a tojással és a vaníliás cukorral és utolsóként belekeverjük a sárgarépát is.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd a muffinformát papírral vagy vajjal béleljük ki és beleadagoljuk a tésztát. A sütőben 15-20 percig, készre sütjük.

Sonkás fűszeres muffin -- Utolsó receptként egy sós muffin következik.

Ami kell hozzá:

6 szelet szalonna

3 pohár liszt

6 dkg vaj

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál bazsalikom

2 evőkanál oregánó

¾ pohár reszelt parmezán sajt

2 tojás

1 pohár tej

A kis kockákra vágott szalonnát ropogósra sütjük, majd hűlni hagyjuk. Összekeverjük a lisztet, a fűszerekkel, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a szalonnát, a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük és elkeverjük a tejjel, majd ezeket is hozzáadjuk a többihez.

200 fokra melegítjük elő a sütőt, majd a kibélelt formába öntjük a tésztát, amit 15-20 perc alatt sütünk meg.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.