Menü

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

Édeskés íze miatt elsősorban süteményekhez használatos, pirított és sós formában pedig kitűnő snack. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú-, a sertéshús és a szárnyasok.

A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot. Több ásványianyag és vitamin is - kevésbé jelentős mennyiségben - megtalálható benne.

Pisztáciás pite

Hozzávalók kb. 12 szelethez

a tésztához:

15 dkg puha vaj + a formához

1 evőkanál porcukor + a szóráshoz

5 dkg darált mandula

20 dkg liszt

1 csipet őrölt kardamom

1 tojássárgája

1/2 dl tej

a töltelékhez:

5 dkg tisztított pisztácia (nem sózott) + kb. 1 ek. a díszítéshez

2 csepp mandulaaroma

12,5 dkg vaj

7 dkg porcukor

12,5 dkg őrölt mandula

1 evőkanál keményítő

1 evőkanál cseresznyepálinka (vagy gyümölcslé)

2 tojás

1 kis pohár tejföl (20%-os)

80 dkg magozott cseresznye befőtt

a díszítéshez:

12 szem kandírozott koktélcseresznye

Elkészítés:

A töltelékhez a pisztáciát összevagdaljuk, majd meglocsoljuk a mandula aromával, és finom krémesre pépesítjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mandulás pisztáciát, az őrölt mandulát, a keményítőt, a pálinkát. Ezután beledolgozzuk a tojásokat és a tejfölt, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben a cseresznyét jól lecsepegtetjük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A tésztához összedolgozzuk a vajat a cukorral, az őrölt mandulával, a liszttel, a kardamommal, tojássárgájával, a tejjel és egy csipet sóval. Lisztezett munkafelületen a tészta kétharmad részét kinyújtjuk, és kibéleljük ki vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson. A maradékot a hűtőbe visszatesszük, hogy reszelhetővé váljon.

Egy réteg mandulás-pisztáciás krémet kenünk a tésztára, majd rárakjuk a cseresznyét és rákenjük a maradék krémet. A sütőben 10 percig elősütjük, majd ráreszeljük a maradék tésztát. Ezzel együtt kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, az evőkanálnyi aprított pisztáciával és a koktélcseresznyével díszítjük.

Kelkáposzta-pisztácia pesztós spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg spagetti

1/2 bögre tisztított, sózott pisztácia

3 kelkáposztalevél

1 dl olívaolaj

5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Bő vizet forralunk 1 kávéskanál sóval, és a spagettit és a csomagoláson megjelölt idő alatt készre főzzük.

Közben a pesztóhoz a kelkáposzta-leveleket megmossuk, megtörölgetjük, kivágjuk a vastagabb száras részét, majd feldaraboljuk. Aprítóba tesszük a pisztáciával, az olajjal, a sajttal és kevés sóval együtt, majd pépesre daráljuk.

A tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a pesztót, és azonnal tálaljuk.

Mandulás pisztáciás szelet

Hozzávalók

kb. 48 darabhoz

Tésztához

250 g búzaliszt

1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

100 g porcukor

1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor

Fél teáskanál Dr. Oetker Aroma citrom

2 tojás (közepes méretű)

70 g Rama

Töltelékhez

200 g pisztácia (nem sózott)

200 g hántolt mandula (nem sózott)

100 g méz

100 g porcukor

5 evőkanál víz

Fél teáskanál őrölt fahéj

100 g kandírozott citrom- vagy narancshéj

Előkészítés

A pisztáciát és a mandulát apróra törjük, egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk hűlni. A mézet egy főzőedényben a porcukorral és a vízzel össze melegítjük, majd hozzákeverjük a pirított magokat, fahéjjal fűszerezzük. A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverő edénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd tepsi méretűre kinyújtjuk. A tésztát a tepsibe fektetjük, tetején a mézes-magos tölteléket elosztjuk, a kandírozott gyümölccsel megszórjuk. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 25 perc

A megsült süteményt sütő rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd tetszőleges méretű csíkokra szeletelve tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.