Menü

Etessük okosra a gyereket!

A leggyűlöltebb ételek listája után az agy szupertáplálóit kutattam. Szeretem tudni, hogy amit eszem, az miként hat, milyen tápanyagot tartalmaz, miért jó nekem. Egyszer egy testépítő barátnőm azt mondta, neki mindegy milyen ízű egy adott étel, nem azért eszik, hogy élvezze az ízeket, hanem, hogy bevigye a diétájának és céljainak megfelelő tápanyagforrásokat a szervezetébe, ez a lényeg, semmilyen üres kalória nem jöhet szóba pusztán az élvezetért. Én azonban szeretem ötvözni a kettőt: tápanyag is legyen és ízletes is.

Most épp az agynak fontos táplálékok után olvasgattam, két kisiskolás korú gyermekem minden nap kap omega 3 vitamint is, mely fontos az agyműködés szempontjából, de emellett számtalan étel van, amivel lehet hatni az agyműködésre.

Nézzük, melyek az agy szuperételei!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, nos a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Nyilván a halak listavezető élelmiszerek ebből a szempontból (is). Nélkülözhetetlen a bennük található Omega-3 zsírsavak miatt. Kiemelkedően magas proteintartalma is megemlítendő. A halfajták közül a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás.

A tojás felel az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért. Tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Található még benne kolin, vagyis egy B-komplex tápanyag.

A bogyós gyümölcsök pedig antioxidáns bombák, tele vannak vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal. Az áfonya, eper, málna és szeder elsők között szerepel az agyserkentő ételek listáján.

A krémes avokádó is tele van tápanyagokkal, 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, melyek serkentik a memóriát és segítik a tanulási folyamatokat.

Ééééééétcsokoládé!!!! Jelentem, étcsoki! Bizony! A fodros kel és tengeri alga is az agyserkentő ételek sorában áll, de a csoki azért jobban hangzik, nem igaz? A csokoládéban, több, mint 300 különböző vegyület található. de mindenképp bizonyított tény, hogy az étcsoki jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

Olajos magvak! Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, jótékony hatással vannak agyunk működésére, a dió áll a lista elején.

Az olívaolaj és a kókuszolaj is ajánlott étel, ha az agyműködésünk a tét. Az olívaolaj fontos része a mediterrán étrendnek, melyről azt tartják, a legegészségesebb étkezés a világon. Több, mint 30 fontos komponenst tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a szellemi leépülés megelőzésében.

A kókuszolajat rendszeresen használják ételként és gyógyszerként is. Egy érdekes kutatásban enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőttek memóriája jelentős javulást mutatott egyetlen dózis kókuszolaj elfogyasztása után.

A fent említett ételek nemcsak segítik agyműködésünk, támogatják szellemi frissességünket, de még emellett finomak is, érdemes ezekből heti szinten fogyasztani.

Martinka Dia

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.

Mit jelent a hipomániás epizód?

Pár napostól akár hónapokig tartó állapot, melynek során a beteg igen beszédes, feldobott vagy éppen ingerlékeny, s amely jól elválik normális, nem depressziós állapotától.