Menü

Etessük okosra a gyereket!

A leggyűlöltebb ételek listája után az agy szupertáplálóit kutattam. Szeretem tudni, hogy amit eszem, az miként hat, milyen tápanyagot tartalmaz, miért jó nekem. Egyszer egy testépítő barátnőm azt mondta, neki mindegy milyen ízű egy adott étel, nem azért eszik, hogy élvezze az ízeket, hanem, hogy bevigye a diétájának és céljainak megfelelő tápanyagforrásokat a szervezetébe, ez a lényeg, semmilyen üres kalória nem jöhet szóba pusztán az élvezetért. Én azonban szeretem ötvözni a kettőt: tápanyag is legyen és ízletes is.

Most épp az agynak fontos táplálékok után olvasgattam, két kisiskolás korú gyermekem minden nap kap omega 3 vitamint is, mely fontos az agyműködés szempontjából, de emellett számtalan étel van, amivel lehet hatni az agyműködésre.

Nézzük, melyek az agy szuperételei!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, nos a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Nyilván a halak listavezető élelmiszerek ebből a szempontból (is). Nélkülözhetetlen a bennük található Omega-3 zsírsavak miatt. Kiemelkedően magas proteintartalma is megemlítendő. A halfajták közül a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás.

A tojás felel az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért. Tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Található még benne kolin, vagyis egy B-komplex tápanyag.

A bogyós gyümölcsök pedig antioxidáns bombák, tele vannak vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal. Az áfonya, eper, málna és szeder elsők között szerepel az agyserkentő ételek listáján.

A krémes avokádó is tele van tápanyagokkal, 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, melyek serkentik a memóriát és segítik a tanulási folyamatokat.

Ééééééétcsokoládé!!!! Jelentem, étcsoki! Bizony! A fodros kel és tengeri alga is az agyserkentő ételek sorában áll, de a csoki azért jobban hangzik, nem igaz? A csokoládéban, több, mint 300 különböző vegyület található. de mindenképp bizonyított tény, hogy az étcsoki jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

Olajos magvak! Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, jótékony hatással vannak agyunk működésére, a dió áll a lista elején.

Az olívaolaj és a kókuszolaj is ajánlott étel, ha az agyműködésünk a tét. Az olívaolaj fontos része a mediterrán étrendnek, melyről azt tartják, a legegészségesebb étkezés a világon. Több, mint 30 fontos komponenst tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a szellemi leépülés megelőzésében.

A kókuszolajat rendszeresen használják ételként és gyógyszerként is. Egy érdekes kutatásban enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőttek memóriája jelentős javulást mutatott egyetlen dózis kókuszolaj elfogyasztása után.

A fent említett ételek nemcsak segítik agyműködésünk, támogatják szellemi frissességünket, de még emellett finomak is, érdemes ezekből heti szinten fogyasztani.

Martinka Dia

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.