Etessük okosra a gyereket!
- Dátum: 2020.09.08., 20:45
- Martinka Dia
- agy, agyműködés, agyserkentő, avokádó, bogyós gyümölcs, diéta, étcsokoládé, fitotápanyag, gördülékeny, hal, hering, kalória, kókuszolaj, kolin, lazac, makréla, mediterrán étrend, memória, olívaolaj, omega 3, szellemi., szuperétel, szupertápláló, tanulás, tápanyag, tápanyagforrás, testépítő, tojás
A leggyűlöltebb ételek listája után az agy szupertáplálóit kutattam. Szeretem tudni, hogy amit eszem, az miként hat, milyen tápanyagot tartalmaz, miért jó nekem. Egyszer egy testépítő barátnőm azt mondta, neki mindegy milyen ízű egy adott étel, nem azért eszik, hogy élvezze az ízeket, hanem, hogy bevigye a diétájának és céljainak megfelelő tápanyagforrásokat a szervezetébe, ez a lényeg, semmilyen üres kalória nem jöhet szóba pusztán az élvezetért. Én azonban szeretem ötvözni a kettőt: tápanyag is legyen és ízletes is.
Most épp az agynak fontos táplálékok után olvasgattam, két kisiskolás korú gyermekem minden nap kap omega 3 vitamint is, mely fontos az agyműködés szempontjából, de emellett számtalan étel van, amivel lehet hatni az agyműködésre.
Nézzük, melyek az agy szuperételei!
Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, nos a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Nyilván a halak listavezető élelmiszerek ebből a szempontból (is). Nélkülözhetetlen a bennük található Omega-3 zsírsavak miatt. Kiemelkedően magas proteintartalma is megemlítendő. A halfajták közül a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás.
A tojás felel az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért. Tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Található még benne kolin, vagyis egy B-komplex tápanyag.
A bogyós gyümölcsök pedig antioxidáns bombák, tele vannak vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal. Az áfonya, eper, málna és szeder elsők között szerepel az agyserkentő ételek listáján.

A krémes avokádó is tele van tápanyagokkal, 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, melyek serkentik a memóriát és segítik a tanulási folyamatokat.
Ééééééétcsokoládé!!!! Jelentem, étcsoki! Bizony! A fodros kel és tengeri alga is az agyserkentő ételek sorában áll, de a csoki azért jobban hangzik, nem igaz? A csokoládéban, több, mint 300 különböző vegyület található. de mindenképp bizonyított tény, hogy az étcsoki jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.
Olajos magvak! Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, jótékony hatással vannak agyunk működésére, a dió áll a lista elején.
Az olívaolaj és a kókuszolaj is ajánlott étel, ha az agyműködésünk a tét. Az olívaolaj fontos része a mediterrán étrendnek, melyről azt tartják, a legegészségesebb étkezés a világon. Több, mint 30 fontos komponenst tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a szellemi leépülés megelőzésében.

A kókuszolajat rendszeresen használják ételként és gyógyszerként is. Egy érdekes kutatásban enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőttek memóriája jelentős javulást mutatott egyetlen dózis kókuszolaj elfogyasztása után.
A fent említett ételek nemcsak segítik agyműködésünk, támogatják szellemi frissességünket, de még emellett finomak is, érdemes ezekből heti szinten fogyasztani.
Martinka Dia
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.