Menü

Etessük okosra a gyereket!

A leggyűlöltebb ételek listája után az agy szupertáplálóit kutattam. Szeretem tudni, hogy amit eszem, az miként hat, milyen tápanyagot tartalmaz, miért jó nekem. Egyszer egy testépítő barátnőm azt mondta, neki mindegy milyen ízű egy adott étel, nem azért eszik, hogy élvezze az ízeket, hanem, hogy bevigye a diétájának és céljainak megfelelő tápanyagforrásokat a szervezetébe, ez a lényeg, semmilyen üres kalória nem jöhet szóba pusztán az élvezetért. Én azonban szeretem ötvözni a kettőt: tápanyag is legyen és ízletes is.

Most épp az agynak fontos táplálékok után olvasgattam, két kisiskolás korú gyermekem minden nap kap omega 3 vitamint is, mely fontos az agyműködés szempontjából, de emellett számtalan étel van, amivel lehet hatni az agyműködésre.

Nézzük, melyek az agy szuperételei!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, nos a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Nyilván a halak listavezető élelmiszerek ebből a szempontból (is). Nélkülözhetetlen a bennük található Omega-3 zsírsavak miatt. Kiemelkedően magas proteintartalma is megemlítendő. A halfajták közül a hering, a lazac, a makréla és a szardínia tökéletes választás.

A tojás felel az egészséges memóriáért és a gördülékenyebb tanulásért. Tele van proteinnel, B12 vitaminnal és Omega-3 zsírsavakkal. Található még benne kolin, vagyis egy B-komplex tápanyag.

A bogyós gyümölcsök pedig antioxidáns bombák, tele vannak vitaminokkal, rostokkal és fitotápanyagokkal. Az áfonya, eper, málna és szeder elsők között szerepel az agyserkentő ételek listáján.

A krémes avokádó is tele van tápanyagokkal, 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll, melyek serkentik a memóriát és segítik a tanulási folyamatokat.

Ééééééétcsokoládé!!!! Jelentem, étcsoki! Bizony! A fodros kel és tengeri alga is az agyserkentő ételek sorában áll, de a csoki azért jobban hangzik, nem igaz? A csokoládéban, több, mint 300 különböző vegyület található. de mindenképp bizonyított tény, hogy az étcsoki jótékony hatással van a memóriánkra, hangulatunkra és koncentrációs-képességünkre.

Olajos magvak! Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, jótékony hatással vannak agyunk működésére, a dió áll a lista elején.

Az olívaolaj és a kókuszolaj is ajánlott étel, ha az agyműködésünk a tét. Az olívaolaj fontos része a mediterrán étrendnek, melyről azt tartják, a legegészségesebb étkezés a világon. Több, mint 30 fontos komponenst tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a szellemi leépülés megelőzésében.

A kókuszolajat rendszeresen használják ételként és gyógyszerként is. Egy érdekes kutatásban enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőttek memóriája jelentős javulást mutatott egyetlen dózis kókuszolaj elfogyasztása után.

A fent említett ételek nemcsak segítik agyműködésünk, támogatják szellemi frissességünket, de még emellett finomak is, érdemes ezekből heti szinten fogyasztani.

Martinka Dia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.