Menü

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak - vagy zsírsavaknak - számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük. Nézzük sorban, melyek ezek a "jó zsírokban" gazdag élelmiszerek - az első részben a telítetlen zsírokat taglaltuk - most következzenek a többszörösen összetett telítetlen zsírsavak!

Szójabab

A szója egyedülállóan nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és esszenciális zsírokat. Sok élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben, és, ha nem is ajánlatos túl sokat fogyasztani belőle, azért a napi étkezéseinknél érdemes gondolni rá, és valamilyen fomában - tofuként, vagy éppen babcsíraként, ahogy a legegészségesebb - számolni vele, ha az étkezésre kerül a sor.

Lenmag

Egy csésze lenmag 46 gramm zsírt tartalmaz - ami nem kevés, de az utolsó molekuláig jótékony hatású! Mindössze 1-2 evőkanállal kell elfogyasztani belőle ahhoz, hogy a kifejtse jótékony hatását: csökkenti a csontritkulás, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásáának kockázatát.

Olivaolaj

Az olívaolajat a legegészségesebb növényi zsírként tartjuk számon, számos jótékony egészségügyi hatása ismert: növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével segít a csontritkulás, vagy akár az agylágyulás elleni küzdelemben. Az extra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a szűz vagy a light fajtákat.

Mandula

Egy adag (nagyjából 23 db) nagyjából 160 kalóriát, 14 g telítetlen zsírsavat és 6 g proteint tartalmaz. Kiváló antioxidáns-forrás, tele van E-vitaminnal, rosttal és magnéziummal. Csökkenti a rák és szívinfarktus kialakulásának esélyét, ráadásul remek nasi a fogyókúra alatt.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak:

Ezek a zsírok a fő okai annak, amiért a mediterrán étrendet olyan egészségesnek tartják. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak rendkívül fontosak a szív egészsége szempontjából. Olajokban, teljes kiőrlésű magvakban, avokádóban és olívabogyóban találhatók meg.

Miért nélkülözhetetlenek a zsírok?

A glicerin zsírsavakkal képzett észtereit nevezzük zsírnak. Megkülönböztetünk telített zsírokat (laurinsav, palmitinsav, sztearinsav) valamint egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen zsírokat (omega-6, omega-3) és transzzsírokat. Táplálkozás élettani szempontból a zsírok bevitele ugyanolyan fontos az emberi szervezet számára, mint a többi makro tápanyagoké, mert energiát szolgáltatnak, raktároznak, a sejtmembránok felépítésében vesznek részt, illetve nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához.

Mennyi zsír szükséges a sportolók számára?

„Általánosságban az javasoljuk, hogy a sportolók a tápanyagszükségletük 25-30 %-át fedezzék zsírból, amely körülbelül napi 1-1,2 g/testtömeg kg zsír fogyasztását jelenti” – tudjuk meg a sportdietetikustól. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy ez a mennyiség a napi energia bevitel 20 %-a alá ne csökkenjen, mert ez anyagcserezavarokhoz, illetve hiány állapotokhoz is vezethet.

A szükséglet természetesen függ az életkortól, a választott sportágtól, az edzés intenzitásától és időtartamától, ezért mennyiségének pontos megállapítását érdemes szakemberre bízni.

Szerző: Udvari Fanni

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.