Menü

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Bizony a pincérek türelmével, kedvességével, munkájukból kifolyóan is kötelező udvarias hozzáállásukkal nem szabad visszaélni és tiszteletben kell tartani, hogy feléjük is megjár az illedelmes és udvarias viselkedés. Kiszolgálnak minket, de nem a cselédeink, s érthető, hogy néha kiborítja őket egy-egy vendég viselkedése.

Magam is gyakori étterem látogató vagyok, ám vendéglátós, pincér-szakács osztály osztályfőnökeként sokat látok, hallok a másik oldalról is.

Léteznek problémásabb vendégtípusok, például a túlságosan sokat és sokáig válogató vendég, akinek nehéz megfelelni, a mindenre panaszkodó vendég, a túlságosan rosszalkodó és neveletlen gyerekek, akikre a szüleik nem szólnak rá, aztán itt vannak a csettingető, mutogató vendégek, akik úgy bánnak a pincérrel, mintha szolga lenne.

Amikor fizetni szeretnénk, azt tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. Általában elmondható, hogy illik borravalót adni, a 10% jattot vagy még többet is illik adni a pincérnek, természetesen, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással.

Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig feltétlen köszönjük meg.

Az asztalnál nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy a másik székre feltett lábakkal ülni, illetve az asztalon nem illik könyökölni.

Az öltözködés a helyhez, alkalomhoz illő kell, hogy legyen. Az igazán puccos éttermekben sokszor van dresszkód, de erről általában szólni szoktak az étterem weboldalán.

Nem illik kipakolni az asztalra a táskánk tartalmát, kulcsokat, telefont, pénztárcát, iratokat, ezeknek megvan a helye.

Nincs sok illemszabály, viszonylag röviden össze lehet foglalni, hogy illik viselkedni étteremben, s ezeket jó lenne betartani, akik nem viselkednek illendően, megsértik az éttermi etikett szabályait.

A helyhez méltó etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is. Akár üzleti esemény, akár randevú, vagy családi összejövetel is az étkezés apropója, az udvarias, illemtudó viselkedést illik betartani. A jólneveltség és a jómodor soha nem megy ki a divatból.

Martinka Dia

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.