Menü

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Bizony a pincérek türelmével, kedvességével, munkájukból kifolyóan is kötelező udvarias hozzáállásukkal nem szabad visszaélni és tiszteletben kell tartani, hogy feléjük is megjár az illedelmes és udvarias viselkedés. Kiszolgálnak minket, de nem a cselédeink, s érthető, hogy néha kiborítja őket egy-egy vendég viselkedése.

Magam is gyakori étterem látogató vagyok, ám vendéglátós, pincér-szakács osztály osztályfőnökeként sokat látok, hallok a másik oldalról is.

Léteznek problémásabb vendégtípusok, például a túlságosan sokat és sokáig válogató vendég, akinek nehéz megfelelni, a mindenre panaszkodó vendég, a túlságosan rosszalkodó és neveletlen gyerekek, akikre a szüleik nem szólnak rá, aztán itt vannak a csettingető, mutogató vendégek, akik úgy bánnak a pincérrel, mintha szolga lenne.

Amikor fizetni szeretnénk, azt tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. Általában elmondható, hogy illik borravalót adni, a 10% jattot vagy még többet is illik adni a pincérnek, természetesen, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással.

Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig feltétlen köszönjük meg.

Az asztalnál nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy a másik székre feltett lábakkal ülni, illetve az asztalon nem illik könyökölni.

Az öltözködés a helyhez, alkalomhoz illő kell, hogy legyen. Az igazán puccos éttermekben sokszor van dresszkód, de erről általában szólni szoktak az étterem weboldalán.

Nem illik kipakolni az asztalra a táskánk tartalmát, kulcsokat, telefont, pénztárcát, iratokat, ezeknek megvan a helye.

Nincs sok illemszabály, viszonylag röviden össze lehet foglalni, hogy illik viselkedni étteremben, s ezeket jó lenne betartani, akik nem viselkednek illendően, megsértik az éttermi etikett szabályait.

A helyhez méltó etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is. Akár üzleti esemény, akár randevú, vagy családi összejövetel is az étkezés apropója, az udvarias, illemtudó viselkedést illik betartani. A jólneveltség és a jómodor soha nem megy ki a divatból.

Martinka Dia

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.