Menü

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Bizony a pincérek türelmével, kedvességével, munkájukból kifolyóan is kötelező udvarias hozzáállásukkal nem szabad visszaélni és tiszteletben kell tartani, hogy feléjük is megjár az illedelmes és udvarias viselkedés. Kiszolgálnak minket, de nem a cselédeink, s érthető, hogy néha kiborítja őket egy-egy vendég viselkedése.

Magam is gyakori étterem látogató vagyok, ám vendéglátós, pincér-szakács osztály osztályfőnökeként sokat látok, hallok a másik oldalról is.

Léteznek problémásabb vendégtípusok, például a túlságosan sokat és sokáig válogató vendég, akinek nehéz megfelelni, a mindenre panaszkodó vendég, a túlságosan rosszalkodó és neveletlen gyerekek, akikre a szüleik nem szólnak rá, aztán itt vannak a csettingető, mutogató vendégek, akik úgy bánnak a pincérrel, mintha szolga lenne.

Amikor fizetni szeretnénk, azt tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. Általában elmondható, hogy illik borravalót adni, a 10% jattot vagy még többet is illik adni a pincérnek, természetesen, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással.

Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig feltétlen köszönjük meg.

Az asztalnál nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy a másik székre feltett lábakkal ülni, illetve az asztalon nem illik könyökölni.

Az öltözködés a helyhez, alkalomhoz illő kell, hogy legyen. Az igazán puccos éttermekben sokszor van dresszkód, de erről általában szólni szoktak az étterem weboldalán.

Nem illik kipakolni az asztalra a táskánk tartalmát, kulcsokat, telefont, pénztárcát, iratokat, ezeknek megvan a helye.

Nincs sok illemszabály, viszonylag röviden össze lehet foglalni, hogy illik viselkedni étteremben, s ezeket jó lenne betartani, akik nem viselkednek illendően, megsértik az éttermi etikett szabályait.

A helyhez méltó etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is. Akár üzleti esemény, akár randevú, vagy családi összejövetel is az étkezés apropója, az udvarias, illemtudó viselkedést illik betartani. A jólneveltség és a jómodor soha nem megy ki a divatból.

Martinka Dia

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?

Egy jó séta?

Nemcsak a gyönyörű, napsütéses ősz miatt, hanem bármely évszakban, télen-nyáron, tavasszal-ősszel, mindig kikapcsolja az embert. Kiszellőzteti a fejünket, átmozgatja a testünket. Akár egyedül, ha épp úgy a legjobb, akár hű társunkkal egy kutyussal, akár a családdal, barátokkal, akár testedzés gyanánt. Egy kis táska kell hozzá maximum. Mehetünk?

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.