Menü

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Bizony a pincérek türelmével, kedvességével, munkájukból kifolyóan is kötelező udvarias hozzáállásukkal nem szabad visszaélni és tiszteletben kell tartani, hogy feléjük is megjár az illedelmes és udvarias viselkedés. Kiszolgálnak minket, de nem a cselédeink, s érthető, hogy néha kiborítja őket egy-egy vendég viselkedése.

Magam is gyakori étterem látogató vagyok, ám vendéglátós, pincér-szakács osztály osztályfőnökeként sokat látok, hallok a másik oldalról is.

Léteznek problémásabb vendégtípusok, például a túlságosan sokat és sokáig válogató vendég, akinek nehéz megfelelni, a mindenre panaszkodó vendég, a túlságosan rosszalkodó és neveletlen gyerekek, akikre a szüleik nem szólnak rá, aztán itt vannak a csettingető, mutogató vendégek, akik úgy bánnak a pincérrel, mintha szolga lenne.

Amikor fizetni szeretnénk, azt tapintattal jelezzünk a pincér felé, és kérjük a számlát. Általában elmondható, hogy illik borravalót adni, a 10% jattot vagy még többet is illik adni a pincérnek, természetesen, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással.

Ha az étkezés folyamán véletlenül eltörünk vagy kiborítunk valamit, udvariasan szóljunk a pincérnek, aki azonnal intézkedik, a segítségét pedig feltétlen köszönjük meg.

Az asztalnál nem illik hintázni, kifordulva és görnyedten, vagy a másik székre feltett lábakkal ülni, illetve az asztalon nem illik könyökölni.

Az öltözködés a helyhez, alkalomhoz illő kell, hogy legyen. Az igazán puccos éttermekben sokszor van dresszkód, de erről általában szólni szoktak az étterem weboldalán.

Nem illik kipakolni az asztalra a táskánk tartalmát, kulcsokat, telefont, pénztárcát, iratokat, ezeknek megvan a helye.

Nincs sok illemszabály, viszonylag röviden össze lehet foglalni, hogy illik viselkedni étteremben, s ezeket jó lenne betartani, akik nem viselkednek illendően, megsértik az éttermi etikett szabályait.

A helyhez méltó etikett betartásával jó benyomást tehetünk partnerünkre és az étterem személyzetére is. Akár üzleti esemény, akár randevú, vagy családi összejövetel is az étkezés apropója, az udvarias, illemtudó viselkedést illik betartani. A jólneveltség és a jómodor soha nem megy ki a divatból.

Martinka Dia

Talán mégis allergia?

Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Védőoltás kisokos

Mostanában nagyon megosztó véleményeket lehet hallani a védőoltásokkal kapcsolatban. Talán csak a jelenlegi helyzet, talán csak a megfelelő tájékoztatás hiánya, de egyre többen gondolnak rá úgy, mintha ez egy rossz dolog lenne. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltásokkal kapcsolatban.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!