Menü

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Húsleves

A húsleves talán nem nevezhető gyógymódnak, de ez egy nagyszerű választás, amikor megfázásos betegséggel küzdünk. Kutatások szerint egy tál csirkehúsleves sok zöldséggel lassíthatja a neutrofilok mozgását a szervezetben. A neutrofilok a fehérvérsejtek bizonyos típusai. Ezek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Mikor lassan mozognak, egyre inkább koncentrálódnak a testük azon területeire, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Egy tanulmány megállapította azt is, hogy a csirkehúsleves hatékonyan csökkentette a felső légúti fertőzések tüneteit. Az alacsony nátrium mennyiséget tartalmazó leves sok tápértéket hordoz magában, és segít hidratálódni. Így biztosan állíthatjuk, hogy náthásan egy leves a legjobb választás ebédre vagy vacsorára!

Gyömbér

A gyömbér gyökérének egészségügyi előnyeit már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, de most már tudományos bizonyítéka is van a gyógyító tulajdonságainak. Néhány szelet nyers gyömbér forró (de nem forrásban lévő) vízben, segíthet megnyugtatni a köhögést vagy a torokfájást. A kutatások szerint elhárítja az émelygés érzését, amely gyakran jár az influenzával és a megfázással. Bizonyított, hogy már 1 gramm gyömbér elfogyasztása is segít a hányinger csillapításában!

Méz

A méz különféle antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A citromos és mézes tea fogyasztása csillapítja a torok fájdalmát. A kutatások szerint, a méz is hatékony köhögéscsillapító: gyermekeknek adott 10 gramm méz lefekvéskor csökkentette a köhögési tüneteik súlyosságát. A gyerekek sokkal nyugodtabban aludtak, ami szintén segít csökkenteni a megfázásos tüneteket. Figyelem! A méz 1 éves kor alatt nem adható!

Fokhagyma

A fokhagyma allicint tartalmaz, mely vegyület antimikrobiális tulajdonságokkal bír. A fokhagyma fogyasztása segít enyhíteni a tüneteket megfázáskor, de egyes kutatások szerint egyfajta természetes probiotikumként segít elkerülni a megfertőződést!

Echinacea

Az amerikai indiánok több, mint 400 éve használják az echinacea növény virágát és gyökerét a fertőzések kezelésére. Aktív összetevői közé tartoznak a flavonoidok, olyan vegyi anyagok, amelyeknek számos terápiás hatásuk van a testben, például a flavonoidok erősítik az immunrendszerét és csökkenthetik a gyulladást.

A gyógynövény hatékonyságát a megfázás és az influenza elleni küzdelemben javasolják leginkább, de megelőzésként is sikeresen használható! Alkalmazása mellet a betegség hossza is csökkenhet. Egészséges felnőttként, megelőzésre 1-2 gramm echinacea gyökerét vagy virágát szedje naponta háromszor, egy hétig!

C-vitamin

A C-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben, és számos jótékony hatása van az egészségre. Fontos, hogy szervezete a betegség során megkapja az immunrendszerének támogatást nyújtó C-vitamint. Az elegendő C-vitamin hozzájárul a felső légúti fertőzések és egyéb betegségek felszámolásához.

Probiotikumok

A probiotikumok “barátságos” baktériumok, amelyek megtalálhatók a szervezetben, bizonyos ételekben és kiegészítőkben. Segíthetnek a bélrendszer és az immunrendszer egészséges megőrzésében, és a kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok csökkenthetik a felső légúti fertőzések esélyét.

Párásítás

A párásításnak a legnagyobb szerepe a megelőzésben van. A száraz levegő ugyanis kiszárítja a légutakat, ezzel az ellenálló nyákréteget megszüntetve. Így a baktériumok könnyebben megtelepednek a légutakban.

A párásítás segít a már megbetegedett szervezetnek is. Az eukaliptuszos illóolaj hozzáadása a szobai párologtatóban például, segíti a légzés stimulációját!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.