Menü

Hidratálás és sport: izotóniás italok vagy víz?

Azt tudjuk, hogy testünk kb. 70-80 százaléka vízből áll, így láthatjuk, mennyire fontos víz a szervezetünknek. Kulcsfontosságú számunkra a folyadékfogyasztás.

Legalább 8-10 pohár víz elfogyasztása ajánlott napközben, de aki edz, sportol, fizikai munkát végez azoknak még többet kell többet kell inniuk, mivel többet izzadnak, de vajon csak vizet igyanak a sportolók, vagy szükséges időnként sportitalokhoz, izotóniás italokhoz nyúlni? A sportitalok hidratálnak és energiát adnak, ha egy óránál tovább tartó intenzív edzésen veszünk részt. Aki kevesebbet edz, nekik elegendő a sima víz is.

A sportitalokat úgy is nevezik, hogy izotóniás italok, s az a feladatuk, hogy elegendő szénhidrátot, elektrolitot tartalmazzanak, ezáltal vissza tudják pótolni az edzés során elvesztett anyagokat.

Az izotóniás italok mellett megnevezhetjük még a hipertóniás és hipotóniás italokat. Mi a különbség köztük?

A hipertóniás italokról azt kell tudnunk, hogy koncentráltabbak, mint a vér, ez azt jelenti, hogy magasabb koncentrációban tartalmaznak szénhidrátokat.

A legtöbb regenerációs ital ebbe a kategóriába esik, további proteinnel, vitaminokkal kibővítve.

A hipertóniás italok használata olyan alkalmakkor javasolt, amikor a fő célunk, hogy kalóriákat juttassunk be, amilyen gyorsan csak lehet, például sportolás előtti szénhidrát töltéskor és sportolás utáni visszatöltéskor és regenerációkor. Ez az ital sűrűbb, mint az edzés és verseny alatt használt italok.

A hipotóniás italokról azt kell tudni, hogy ezek szoktak a leggyorsabban felszívódni a véráramban, igaz ezek nyújtják a legkevesebb mennyiségű szénhidrátot, s koncentrációjuk alacsonyabb a vérnél.

Mikor érdemes használni hipotóniás italokat? Akkor, amikor a fő célunk a hidratáció nagy mennyiségű energia szerzése helyett.

A hipo- és izotóniás italok a legideálisabbak sportolás közben, mivel ezeket hasznosítja a szervezet a leggyorsabban, míg a hipertóniás italokat a szervezet először a saját folyadékraktáraival felhígítja, míg azok izotóniásak lesznek.

Kutatások azt mutatják, hogy akár 1%-os dehidratáltság már jelentős változást okozhat a testhőmérsékletben, míg 2%-os dehidratáltság jelentősen lecsökkenti a teljesítményt. Tehát ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni testünk, kulcsfontosságú, hogy a megfelelő folyadékszintünket fenntartsuk.

Fontos elmondani, hogy ha magas intenzitású edzést végzünk, akkor érdemes sportitalt fogyasztanunk, ugyanis ha nem sportolunk intenzíven, s mégis sportitalokat iszunk, akkor magas cukor-, és szénhidráttartalmuk miatt pluszkilókat szedhetünk fe!!!

A dehidratáció egyébként a vizeletünkön is meglátszik, fontos figyelni arra, hogy folyadékszintünket magasan tartsuk edzés során. Igyunk egy vagy két pohár vizet óránként, amíg vizelet újra halvány színű lesz.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.