Menü

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

Illóolajokat már az ősi kultúrákban is alkalmaztak, a gyógyítás mellett, kozmetikai és vallási célokra. A híres arab orvos, Avicenna feljegyzései is arról tanúskodnak, hogy már a 10. században ismert és kidolgozott volt a növényi hatóanyagok kivonásának technikája, bár egyes források szerint ilyesmit már jóval korábban is végeztek.

Véletlen felfedezés

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre, a hangulatra, enyhítik a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket. Az illóolajokról azt tartják, hogy csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását, csillapítják a duzzanatot. Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy egyes illóolajokkal hatásosan kezelhetőek a bakteriális eredetű-, vagy vírusfertőzések, égések, magas vérnyomás, légzési nehézségek, álmatlanság, depresszió és sok egyéb betegség.

Bármilyen betegség esetén először mindig a háziorvoshoz, vagy szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében, ezután érdemes kiegészítő kezelésként a természetes gyógymódokat is kipróbálni. Fontos, hogy a kezelőorvos mindig tudjon róla, ha a beteg ilyen terápiában is részesül!

A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére aromaterápia alkalmazható:

húgyúti fertőzések;

hörghurut;

nátha és influenza;

fejfájás, migrén;

depresszió, stressz, szorongás;

felfúvódás és emésztési problémák, mint például emésztési zavar;

bőrbetegségek, például akne, ekcéma;

álmatlanság;

torokgyulladás, mandulagyulladás;

klimaxos tünetek;

izomhúzódás, -rándulás;

hányinger és utazási betegség;

fogfájás és ínybetegségek

gombás fertőzések

Illóolajok használata az aromaterápiában

Az illóolajok általában két úton juttathatók be a szervezetbe; belégzéssel, illetve bőrön keresztül felszívódva.

Inhalálás - közvetlen belélegzés, vagy illóolajat tartalmazó gőz belégzése.

Párologtatás – elektromos-, vagy hagyományos kerámia párologtatókba cseppentve.

Masszázs - ez a leggyakoribb és a leghatékonyabbnak tartott formája az aromaterápiás kezelésnek. Egy úgynevezett bázisolajhoz adnak pár csepp illóolajat, és ezzel végzik a kezelést.

Fürdő – illóolajat tartalmazó vízben. A lábfürdő is hatásos lehet, például fagyás esetén.

Borogatás – véraláfutások enyhítésére, a bőr és az izom regenerálására, illetve menstruációs fájdalmak enyhítésére kiváló.

Bedörzsölés - nagyon kevés illóolaj alkalmazható közvetlenül a bőrre cseppentve, hígítatlanul ugyanis irritációt okozhatnak.

Soha ne alkalmazzuk az illóolajokat belsőleg! Ezek olyan töménységűek, hogy sok közülük akár mérgező is lehet.

Alapvető illóolajok az aromaterápiában

Babérolaj – segít emésztési problémák, étvágytalanság esetén, valamint megfázás, influenza és mandulagyulladás tüneti kezelésére alkalmazható. Külső élősködők ellen, reumatikus fájdalmak enyhítésére és duzzadt nyirokcsomók esetén is hatásos. Terhesség alatt nem ajánlott a használata.

Muskotályzsálya – hatásos szorongás és depresszió ellen, valamint szabályozza a menstruációt, enyhíti az azt megelőző kellemetlen tüneteket. Szakemberek szerint az ekcéma kiújuló tüneteinek kezelésére is hatásos. Terhes nőknél nem alkalmazható.

Eukaliptusz – úgy tartják, hogy csillapítja a lázat, segít a megfázás, az influenza, a hörghurut és az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében, és csillapítja a köhögést. Kelések, pattanások is hatásosan kezelhetők vele. Belsőleg tilos alkalmazni.

Germán kamilla (orvosi székfű) – népszerű és sokoldalú illóolaj, segít emésztési panaszok, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek, bőrsérülések, gyulladás, égés (beleértve a napégést is), pattanások és kelések esetén.

Levendula – az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj. Fejfájás, depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, stressz és feszült idegállapot kezelésére alkalmazható. Izomhúzódás, rándulás, menstruációs görcsök esetén fájdalomcsillapító hatású. Enyhíti a hányingert és alkalmazható bőrsérülések – vágások, csípések, égések kezelésére.

Borsmenta – ez a jól ismert illóolaj az emésztési panaszok, a hányinger és a fejfájás hatásos ellenszere. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreg-gyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos. Ezt az olajat csak mértékkel alkalmazzuk és 3 éven aluli gyermeknél ne használjuk.

Rozmaring – ez a népszerű fűszernövényből kinyert illóolaj emésztési problémák, felfúvódás és májproblémák esetén nyújt segítséget. Enyhülést hoz hörghurut esetén. Csökkenti a folyadék visszatartást és enyhíti a depressziót. Terhesség, magas vérnyomás és epilepszia esetén tartózkodni kell a használatától.

Tárkony – ismét egy fűszernövény, amely gyógyító illóolajat rejt. Enyhíti a menstruációhoz és a klimaxhoz társuló zavaró tüneteket, valamint segít az emésztőrendszeri kellemetlenségek – emésztési zavar, puffadás, csuklás, étvágytalanság - kezelésében. Stresszes helyzetekben is enyhülést hoz. Terhesség alatt nem alkalmazható.

Az illóolajok nem csak segítenek ellazulni, de még különböző betegségeket is elkerülhetünk használatukkal.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.