Menü

Nem haragszik, csak éhes

A diétázás egy normál, hagyományos típusú vagy mennyiségű étkezéshez képest nagyobb eséllyel teszi az embereket morcossá, ingerlékennyé és haragossá. Vajon mi az oka ennek?

Már az is eleve ördögi kör, hogy míg korábban a haragunkat, bánatunkat, rosszkedvünket, jókedvünket, idegességünket evésbe fojtottuk, most épp ezt tilos tennünk a diéta alatt, amitől csak még frusztráltabbak vagyunk, s ráadásul érzelmi hullámvölgyekkel is meg kell küzdenünk.

Minden jeles alkalmat - esküvőt, születésnapot, karácsonyt, névnapot, stb. - evéssel ünneplünk, nem csoda, ha furcsa ezután egy életmódváltás, amikor az ételre tápanyagként tekintünk és nem jutalmazásnak.

Ha megtesszük magunknak azt a szívességet, hogy búcsút mondunk az érzelmi evésnek, az egészséges táplálkozás könnyebbé válik.

Addig azonban nehéz az út. A diétázás egy normál, hagyományos típusú vagy mennyiségű étkezéshez képest nagyobb eséllyel teszi az embereket morcossá, ingerlékennyé és haragossá, mert nem azt a komfortérzetet kapja először egy diétás fogástól, vagy nem a kedvenc csokiját eheti a végén, esetleg nem tud válogatni a menükből a munkahelyére, hiszen azok lisztesek, panírral készültek, tésztafélék, esetleg cukrosak és nem férnek bele egy diétába.

Nyilván nem őszinte a mosolya egy ebéd utáni desszertként almát majszoló embernek, mint annak, aki elégedetten tolja a fánkot, a jégkrémet, vagy nápolyit, csokit.

Egy diétában nem feltétlen éhes az ember, hiszen lehet azt okosan is csinálni, jóllakottan, nem pedig koplalva, de a folyamatos önuralom következtében nagyobb valószínűséggel viselkednek az emberek agresszívan mások iránt. A diétázó emberek ingerlékenyebbek, talán a kevés szénhidrátbevitel okozza, ezért sem díjazom a túlzottan szigorú szénhidrát megvonással járó étrendeket.

A divatdiéták közül a szénhidrátcsökkentett, sokszor szinte szénhidrátmentes diéták a legnépszerűbbek, a legtöbben legalábbis azt hiszik, hogy egészséges dolog a szénhidrátról lemondani, holott nem biztos, hogy az a legfőbb ellenség. Ha lassú felszívódású, minőségi szénhidrátokat fogyasztunk, nem kell tartanunk tőle, hogy akadályozza a fogyást, ellenben a túlzott zsírbevitel, transzzsír-fogyasztás már sokkal károsabb.

A test első számú energiaforrása a szénhidrát, ezért ha hosszú távon megvonjuk magunktól, annak azok lesznek a következményei, amit a cím sugall: ingerültség, feszültség, rosszkedv.

Meg persze egy sor egészségügyi probléma is.

Az tény, hogy az agy megfelelő működéséhez naponta kb. 120 gramm szénhidrátra van szükség. A glükózmegvonás pedig nem csak időszakos, hanem hosszú távú következményekkel is járhat: fejfájás, a koncentráló képesség zavara, emlékezési problémák, idegesség, feszültség, szédülés, súlyosabb esetben akár ájulás is. A túlzottan kevés szénhidrátot tartalmazó diéták, önsanyargató koplalások ide vezetnek. Megéri?

Martinka Dia

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.