Menü

Természetes módszerek makacs felfázás ellen

Tévedés azt hinni, hogy a felfázás téli betegség, hiszen nemcsak a téli hidegben, hanem a nagy melegben egyaránt jelentkezhet. A húgyúti fertőzések okozói a baktériumok, amelyek gyulladáshoz vezetnek. Jellemző tünetei az állandó vizelési inger, a fájdalmas, égő, kis mennyiségű vizeletürítés, az alhasi fájdalom, a véres vizelet. Mit tegyünk, ha ezeket tapasztaljuk? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat erről a megbetegedésről.

A felfázás idősebb korban férfiaknál is kialakulhat, de a betegség jellemzően inkább a hölgyeket sújtja. Ennek oka a női test felépítésében van: a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a kórokozók könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe.

Természetesen az orvos felkeresése és szükség esetén az antibiotikumok szedése a módja a felfázás kezelésének, azonban emellett számos természetes házi praktika is segít a problémán és a kellemetlen tüneteken.

Elsőként a megelőzésben nagy szerepe van a folyadékfogyasztásnak.

A sok folyadék felhígítja a vizeletet, ami rontja a kórokozó baktériumok szaporodásának esélyét, továbbá átmossa a vesét és a húgyutakat, ami tisztítja a lerakódásoktól.

Igyunk legalább két liter vizet naponta!

Probiotikumok használata erősíti az immunrendszert, segítik a tápanyagok felszívódását, illetve akadályozzák a bélbaktériumok az elszaporodását. Elég már akár napi 1 pohár joghurtot elfogyasztani.

Elegendő C-Vitamin fogyasztása is rengeteget segíthet, ugyanis visszaállítja a vizelet savasságát, ezzel meggátolja a baktériumok szaporodását.

A fokhagyma igazi népi csodaszer, hatásos fegyver az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen. Kutatások alapján a fokhagyma-kivonat a baktériumok több, mint 80 százalékát képes elpusztítani. Tabletta formájában is szedhető.

A tőzegáfonya köztudott hatásosságát a húgyúti fertőzések esetén már többször is bizonyították. Fogyasztható nyersen, turmixban, gyümölcssaláta vagy sütemények alkotóelemeként, de lé vagy kapszula formájában is. Szakemberek szerint napi 6-800 mg vörös áfonya kivonat bevitele javasolt felfázás esetén.

Ne tartsuk vissza a vizeletet, a tünetek ugyanis a húgyhólyagban pangó vizelet miatt hamar fellángolhatnak, az ugyanis kiváló terepet nyújt a baktériumok szaporodáshoz. Ha megoldható, lehetőleg ne halogassuk a vizeletürítést, ha hív a természet!

Öltözzünk melegen! Rossz nézni, amikor fiatal lányoknak kint a dereka a téli hidegben. Létfontosságú az évszaknak megfelelő öltözködés és a természetes anyagú alsóneműk viselése.

A húgyúti fertőzések égető fájdalmat okoznak, erre a melegítőpárna kiváló megoldás, azonban a megfelelő hőmérséklet kiválasztására ügyelnünk kell!

A húgyúti panaszok számos kellemetlenséget okoznak, így mindenképpen figyelmet kell fordítani arra, hogy ezt a betegséget ne vegyük félvárról. Ha ugyanis nem foglalkozunk velük, akkor a fertőzés könnyen terjedhet, és vesemedence, illetve vesegyulladáshoz vezethet, mely mindkettő igen fájdalmas, és komoly betegség.

Martinka Dia

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.