Menü

Nem csak a csirkecsont árthat, avagy tilos ételek kutyáknak

Aki nem ért hozzá, könnyen árthat házi kedvencének, van ugyanis néhány étel, amely egyáltalán nem ajánlott a kutyáknak, mert sajnos nem tudják megemészteni, vagy számukra káros anyagokat tartalmaz, esetleg fulladást, hasmenést okozhatnak. Melyek a tiltólistás élelmiszerek a kutyusoknak?

Az édesítőszerek közül a xilit például szigorúan tilos a házi kedvencnek. Ez a természetes (és embereknek amúgy egészséges) édesítő előfordul fogkrémekben, rágógumikban, cukormentes termékekben, ezzel készült diétás ételekben, azonban az ezzel készült ételekből a kutya semmiképp nem kaphat. Vércukorszintje súlyosan csökkenhet tőle, ami pedig májkárosodáshoz vezethet, görcsös rohamokat okozva.

Hiába szeretjük mi emberek a csokit, a kutyáknak veszélyes élelmiszer, hiszen köztudottan ártalmas számukra, nagyobb mennyiségben akár halálos is lehet.

A koffeint tartalmazó italok vagy ételek sem adhatóak a házi kedvenceinknek, A koffein rendkívül ártalmas lehet, és kis mértékben is súlyos mérgezést okozhat, ugyanis állatkáink érzékenyek a koffeinre, hiperaktívvá válnak tőle.

Mi a helyzet a szőlővel? A szőlő veszélyessége vitatéma alapját képezi. Néhányan úgy vélekednek, egyáltalán nem ártalmas a kutyák számára, páran pedig meg vannak győződve arról, hogy kerülendő, mert némely ebnél allergiás rohamot válthat ki. A mazsolával is óvatosan bánjunk.

A hagyma kis mennyiségben nem veszélyes a kutyákra, de érdemes kerülni, ahogy a csontokkal – még a kisebb csirkecsontokkal is - vigyázzunk, mert gyakran okozhat fulladást vagy a darabok felsérthetik a gyomorfalat.

A legtöbb magról is elmondható, hogy kifejezetten ártalmas a kutyák számára, ugyanis bélelzáródást okozhatnak. Már néhány szem is okozhat szapora szívverést, izomgörcsöket, hányást, levertséget és hőemelkedést.

A nyers élesztővel az a baj, hogy megdagadhat a kutya gyomrában, ami fájdalmas görcsökhöz vezethet. A kelésben lévő tésztától mindig tartsuk távol házi kedvencünket.

A cukor épp amiatt káros az ebeknek, amiért nekünk embereknek is: elhízáshoz vezet.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kutyák a tejterméket sem bírják nagy mennyiségben, ugyanis a legtöbb kutya laktózérzékeny. A túlzott tejtermékfogyasztás hányást, hasmenést okozhat.

Aki házi kedvenceket tart, s rutinos gazdi, bizonyára tisztában van a fent említett veszélyekkel és odafigyel házi kedvenceire, aki pedig most fontolgatja, hogy kutyát vesz magához, mindenképp nézzen utána az állat táplálásával kapcsolatos tudnivalóknak és sok egyéb másnak is. Felelős, átgondolt, tudatos állattartást kívánok!

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?