Menü

Szeretetünk kimutatásának nyomában

A legszebb szó, amit egy ember kimondhat tiszta szívből a másiknak. Nem mindegy hogyan szeretünk! Úgy ahogy nekünk jó, vagy úgy ahogy a másiknak jó. Sokan, sajnos úgy szeretnek ahogy nekik jó.

Az ilyen fajta kimutatás csak önző emberre vall. Magát helyezi előtérbe, nem a párját. Sajnos sokan tűrnek is emiatt, hogy a családi, vagy a párkapcsolati béke fennmaradjon.

Pedig nem kellene.

1. A legfontosabb, figyelemmel! Beszélgetés közben, ne vonja el semmi a figyelmünket a másikról. Ha belegondolunk, nekünk sem esne jól, ha közben mindig a telefonját nyomkodná, vagy a TV-re figyelne.
Tehát, jó tanács: a legtöbb, amit a szeretett személyért tehetünk, hogy megajándékozzuk az osztatlan figyelmünkkel!

2. Köszönettel! Néha magától értetődőnek vesszük a dolgokat, hogy segít a másik. Elmosogat, kitakarít, leviszi a szemetet, és sorolhatnám. Köszönjük meg, és mondjuk el, mennyire értékeljük fáradalmát. A dicsérő szavak feloldják a gátakat két ember között, a bizalom erősödik. A dicséret, bók mindig legyen őszinte!

3. Testi érintéssel! Manapság egyre kevésbé használják az emberek. Pedig az érintések pozitív hatással van a kedélyállapotunkra. Egy ölelésből minden kiderül. Érezzük a másik jóindulatát, szeretetét, és megnyugszunk. Viták után, különösképp ajánlott. Oldja a feszültséget, csillapítja a haragot.

4. Meglepetés ajándék! Bármikor meglephetjük párunkat. A nők hétköznap is varázslatos vacsorát készíthetnek. A férfiak virággal mennek haza. Elmegyünk moziba, sétálunk, eszünk egy finom fagyit, vagy megállunk a lángososnál. Ezek a dolgok igazán nem kerülnek sokba, és mégis mosolyt csalunk a másik arcára.

5. Szívesség embertársaink iránt! Ezek azok, amelyeket igazán nem várnak el tőlünk, de mindenkinek jól jön a segítség. Lehet, nem tudjuk mikor, de egyszer visszakapjuk, ha nem is attól az embertől, akinek adtuk, hanem mástól. Merjük kimutatni szeretetünket, hogy napjaink boldogabb, színesebb legyen. A körülöttünk lévők is érezni fogják, hogy szívünkből melegség árad. Hát van ennél szebb érzés?!

Akit nem szeretnek, az nem tud fejlődni. Az megreked, stagnál, és éveket pazarol el. Akit nem szeretnek, az elveszti életkedvét, és ellenségessé válik, a szeretetlenség zsémbes, gonosz, rosszmájú embert formál bárkiből. Akit viszont úgy szeretnek, és annyira, amennyire igazából szüksége van, az életörömöt, és sikereket talál élete más területein is, és boldogabbá válik számára a világ.

Ha megőriznéd a párkapcsolatot, értsd meg a „szeretetnyelvét”!

Ahol nincs szeretet, ott csak csendek vannak. Nincsenek egymásnak feszülő testek, nincsenek csókok, nincs érintés, ott dadogva, vagy egyáltalán nem beszélik a „szeretetnyelveket”. Ott még ketten vannak, de mindketten szeretetlenek, egyikük képtelen adni, a másik pedig már annyit kuncsorgott, tartotta a markát némi dicséretért, megerősítő szóért, „szeretetmorzsalékért”, hogy elfáradt benne.

Egy férfi leginkább tettekkel mutatja ki, hogy szeret. Ha ő meghozta az elköteleződés döntését, akkor a nőért, akit társául választott, szó szerint bármit megtenne. Ott van, jelen van, figyel, megjegyez, gondoskodik, véd, betakar, átölel. Sokszor mondjuk: tudom, hogy szeret, de nem érzem. Szeret-e igazán, ha nem nyilatkoztatja ki? Kimutatja, kinyilatkoztatja, minőségi idővel, ajándékokkal, elismerő szavakkal, szívességek megtételével, de nem testi érintéssel. Nem képes kiteljesedni az, akinek az életéből hiányzik a szeretetnek ez az ösztönös, és alapvető gyakorlati kifejezésmódja.

Egy szeretetkapcsolatban soha nem felejtődhet el az ölelés, a csók, a simogatás fontossága. Az érintés mindig azt jelenti, közünk van egymáshoz.

Szerző: Udvari Fanni

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.