Menü

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Sokan úgy gondolják, hogy a korlátozások valójában az emberi jogok megcsonkítása, pedig muszáj arra gondolnunk, hogy a vírus még olyan ismeretlen, hogy a vakcinákat is most fejlesztik és bocsátják rendelkezésre a megrendelő országoknak. Amíg nincs vakcina, fontos, hogy megtudjuk őrizni egészségünket ebben a járványos időszakban. Az, hogy ismét számítógép elé kényszerülünk -diákként vagy dolgozó emberként -, ismét kizökkent minket a már megszokott életünktől. Könnyen felszökhetnek plusz kilók, a kékfény hatására a szem is romlásnak indulhat és még sorolhatnánk.

Muszáj, hogy elvégezzük a napi feladatainkat, de az egészségünk mindennél értékesebb, hiszen ki fogja megcsinálni a feladatot, ha a szervezetünk beteg? Éppen ezért alapvető, hogy legalább óránként elfogyasszunk 1-2 dl vizet. Továbbra is oda kell figyelni a napi ajánlott vízfogyasztás mennyiségére. Nem tudod, hogy mennyi folyadékot kéne fogyasztanod? Több internetes oldalon is kiszámolhatod.

Szükséges bizonyos idő után szünetet tartani, kicsit pihenni, esetleg elfogyasztani pár falatot. Ha fáradtnak érezzük magunkat, mozoghatunk is egy keveset, hogy újra lendületbe kerüljünk.

A napi tápanyag és vitamin bevitele is kifejezetten előkelő szerepet játszik egészségünk megőrzése érdekében. A napi gyümölcs és zöldség bevitele segíti például a C-vitamin, folsav, kalcium és magnézium bevitelét. Lényeges odafigyelnünk a napi kalóriabevitelre is, akár csökkenthetjük az eddigihez képest, így elősegítheti a fogyást is mozgás mellett. Elengedhetetlen, hogy egyénileg tisztában legyünk azzal, hogy melyik vitaminból vagy ásványianyagból, tápanyagból mennyi számunkra az ajánlott mennyiség. Nem érdemes C-vitamint, vagy bármilyen más étrendkiegészítőt használnunk, ha a táplálkozásunkkal már bevittük az elegendő mennyiséget. Segítség kell? Keresd fel ezt az oldalt, hogy kiszámold a te ásványianyag-szükségletedet: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_es_asvanyianyag_szukseglet_kalkulator

Táplálkozásunk minősége is nagy szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, ezért hangsúlyozzák a szakértők a változatos étrendet. Próbáljuk elkerülni a mesterséges adalékanyagokat, illetve együnk minél több természetes eredetű terméket, akár tarthatunk húsmentes / vegán napot is.

A fentiek normál időszakban is rendkívüliek, de főleg most, amikor ismét laptop előtt ülünk majdnem egész nap. Ha megpróbáljuk összeegyeztetni az egészségünket a távoktatással, és rendszerességet teremtünk, akkor elkerülhető a súlynövelés vagy a napi ritmusból való kiesés.

Nagypál Anna

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.