Menü

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Sokan úgy gondolják, hogy a korlátozások valójában az emberi jogok megcsonkítása, pedig muszáj arra gondolnunk, hogy a vírus még olyan ismeretlen, hogy a vakcinákat is most fejlesztik és bocsátják rendelkezésre a megrendelő országoknak. Amíg nincs vakcina, fontos, hogy megtudjuk őrizni egészségünket ebben a járványos időszakban. Az, hogy ismét számítógép elé kényszerülünk -diákként vagy dolgozó emberként -, ismét kizökkent minket a már megszokott életünktől. Könnyen felszökhetnek plusz kilók, a kékfény hatására a szem is romlásnak indulhat és még sorolhatnánk.

Muszáj, hogy elvégezzük a napi feladatainkat, de az egészségünk mindennél értékesebb, hiszen ki fogja megcsinálni a feladatot, ha a szervezetünk beteg? Éppen ezért alapvető, hogy legalább óránként elfogyasszunk 1-2 dl vizet. Továbbra is oda kell figyelni a napi ajánlott vízfogyasztás mennyiségére. Nem tudod, hogy mennyi folyadékot kéne fogyasztanod? Több internetes oldalon is kiszámolhatod.

Szükséges bizonyos idő után szünetet tartani, kicsit pihenni, esetleg elfogyasztani pár falatot. Ha fáradtnak érezzük magunkat, mozoghatunk is egy keveset, hogy újra lendületbe kerüljünk.

A napi tápanyag és vitamin bevitele is kifejezetten előkelő szerepet játszik egészségünk megőrzése érdekében. A napi gyümölcs és zöldség bevitele segíti például a C-vitamin, folsav, kalcium és magnézium bevitelét. Lényeges odafigyelnünk a napi kalóriabevitelre is, akár csökkenthetjük az eddigihez képest, így elősegítheti a fogyást is mozgás mellett. Elengedhetetlen, hogy egyénileg tisztában legyünk azzal, hogy melyik vitaminból vagy ásványianyagból, tápanyagból mennyi számunkra az ajánlott mennyiség. Nem érdemes C-vitamint, vagy bármilyen más étrendkiegészítőt használnunk, ha a táplálkozásunkkal már bevittük az elegendő mennyiséget. Segítség kell? Keresd fel ezt az oldalt, hogy kiszámold a te ásványianyag-szükségletedet: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_es_asvanyianyag_szukseglet_kalkulator

Táplálkozásunk minősége is nagy szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, ezért hangsúlyozzák a szakértők a változatos étrendet. Próbáljuk elkerülni a mesterséges adalékanyagokat, illetve együnk minél több természetes eredetű terméket, akár tarthatunk húsmentes / vegán napot is.

A fentiek normál időszakban is rendkívüliek, de főleg most, amikor ismét laptop előtt ülünk majdnem egész nap. Ha megpróbáljuk összeegyeztetni az egészségünket a távoktatással, és rendszerességet teremtünk, akkor elkerülhető a súlynövelés vagy a napi ritmusból való kiesés.

Nagypál Anna

Overthinking – a túlgondolás, mint mentális probléma

Egyre többen találkozhatunk az overthinking vagy az agyalás jelenségével, amely általában valami pszichológiai problémára vezethető vissza. Sokszor az emberek maguk sem tudják, hogy mi lehet maga a probléma. Elég népszerű jelenség, ma már mindenkit érinthet, és beszélnünk is kell róla!

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról

A kutyatartás előnyei

A kutyák társasága és szeretete számos egészségügyi és lelki előnnyel jár. Kíváncsi vagy mik is ezek? Akkor olvass tovább…

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.