Menü

Kreatív adventi koszorú ötletek

Végre elérkezett az év legjobban várt időszaka: vasárnap elkezdődött az advent.

A karácsony kultúránk legfontosabb és legtöbb hagyománnyal gazdagított ünnepe. Ezek közül egy az adventi koszorú, amely szép jelképe a várakozásnak és a készülődésnek. Már a kereszténység elterjedése előtt is az örökzöldek és gyertyaláng a fény és a tavasz utáni várakozást fejezték ki, amelyek ezután vallási töltetet is kaptak. Adventi koszorút először egy evangélikus lelkész készített egy németországi gyermekotthonban a 19. században, ezután a protestánsok körében gyorsan elterjedt az új szokás. A katolikusok később, csak az első világháború után kezdtek el adventi koszorút készíteni. Náluk a gyertyák színe állandó minden évben, három lila és egy rózsaszín, amit a harmadik vasárnap gyújtanak meg, amely az örömöt fejezi ki.

Az adventi koszorú elkészítéséhez is számos hagyomány kapcsolódhat, lehet akár közösségi vagy egyéni szokás is. Ha valami új, eddig nem próbált módon szeretnéd megcsinálni az idei koszorút, itt van pár ötlet, amivel kreatív, modern és talán egy kicsit környezettudatosabb adventi díszt készíthetsz!

Fenyő helyett falap

Ha nem szeretnél minden évben új koszorúalapot beszerezni, akkor egyszerűen pótolhatod egy köralakú falappal. Csak erősítsd rá a négy tetszőlegesen választott gyertyát és díszítsd mindenféle erdei szépséggel. Kisebb-nagyobb fenyőtobozok, vagy szárított csipkebogyók különösen jól mutatnak rajta. A falap köré egy színben harmonizáló szalagot is köthetsz, vagy hagyhatod természetesen is.

Négy kicsi üveg

Egy teljesen elrugaszkodott „koszorú”-ötlet! Válassz négy, lehetőleg egy méretű és hasonló kinézetű befőttes vagy kisebb üveget. Ehhez a díszhez hosszú gyertyákra van szükség, amiket alaposan hozzá kell erősíteni az üvegek aljához, majd zöld szárított mohával kibélelni őket. A tetejére pedig jöhetnek a szokásos díszek! A gyertyákat, illetve az üvegeket számmal is jelölheted, fess rájuk – inkább sötét színnel – így a számok alapján is látszik milyen gyorsan közeledik a karácsony.

Ha nem találsz megfelelő kis üvegeket, helyettesítheted őket konzervvel is, amiket szépen letisztítva és tetszés szerint lefestve már használhatsz is!

Ismét üvegek

A harmadik megoldás nagyban hasonlít az előzőhöz, hiszen a koszorút itt is négy üveg helyettesíti. Azonban itt a gyertyák inkább mécsesek, az üvegekre pedig bátran fessünk és díszítsünk tetszés szerint bármit!

Az idei advent és karácsony más lesz, mint eddig, ez biztos. A régi, megszokott családi hagyományok talán átalakulnak egy kicsit, nem tudunk személyesen találkozni és együtt ünnepelni. Nehéz lesz, de keressük a helyzet pozitívumait, csendesedjük el és így gyűjtsünk erőt a következő évre. Kellemes készülődést!

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.