Menü

Az advent története és jelentése

Advent a keresztény kultúrában a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Első napja, Szent András nevéhez kötődik, valamint ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig tart. De mit jelent ez az egész ünnep a mai világban?

Az adventi ünnepkör kialakulása, feltehetően az 5.-6. században kezdődött. Ekkor Rómában tartottak istentiszteleteket, a karácsony előtti vasárnapokon. Végül VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az első vasárnap kivételével, megvolt a maga népies elnevezése: bronz-, ezüst- és aranyvasárnap az összes hétvégének. Valamint az adventi időszakhoz számtalan hagyomány és szokás kapcsolódik.

A legismertebb minden bizonnyal az adventi koszorú és az adventi naptár. Azonban valljuk be, hogy utóbbi legfőképp a gyerekeknek szól vagy a “hasunknak” a benne lévő finom csokik miatt, de a fantázia itt sem szabhat határt ha szeretünk alkotni.

A koszorú a hagyományok szerint 4 gyertyát tartalmaz, ebből 3 lila és 1 rózsaszín a hagyományoknak megfelelően, a gyertyák különböző eseményeket jelképeznek a karácsony előtti kultúrkörben.

Azonban advent jelképe még a fagyöngy is, mely boldogságot és áldást hoz a családra. A hagyomány szerint aki csókot ad a szerelmének a fagyöngy alatt, annak szerelme következő karácsonyig kitart.

Emellett még a karácsony előtti szokásokhoz és hagyományokhoz tartozik a Mikulás, amely Szent Miklós-tól ered és a 10. századtól alakult ki és vált a kultúra részévé. A Mikulás a jó gyerekeknek édességeket hoz a rosszaknak pedig szenet és krumplit. Azonban a mai világban legtöbbször, mondhatni mindenki jó volt, és a Mikulás, mint ünnep vagy ajándékozási lehetőség beépült a kultúránkba, így a munkatársainktól, osztálytársainktól is kapunk ajándékokat ekkor.

Valamint a karácsonyfa feldíszítése is az adventi ünnepkörhöz tartozik. Azonban ez a szokás, csak a 16. században alakult ki, előtte pogány hagyománynak számított és az egyház nem ismerte el. Az első karácsonyfákat, a szobákban a csúcsával kötötték a mennyezethez és mézeskaláccsal, masnikkal és szalmadíszekkel dekorálták.

Magyarországon a szaloncukor is az ünnep előtti készülődés része, mivel a szaloncukor legfőképp csak nálunk és Kelet-Európában ismert. Mondhatni a szaloncukrok felakasztása a fára és “kóstolgatása”, már hozzátartozik az ünnepi légkörhöz. Érdekes, hogy a szaloncukrok Magyarországo, a 17. században jelentek meg, mondhatni 100 év sem telt el a szaloncukrok bevezetése és a karácsonyfa megjelenése között.

Az, hogy ma ezek közül mennyit veszünk komolyan és tartunk be, valamint, hogy az emberek milyen módon ünneplik a karácsonyt, az mindenkinek az egyéni vágyaitól, anyagi helyzetétől, szokásaitól és a vallásától függ.

Ma már az ünnep nem feltétlenül a vallásról szól, hanem sokkal inkább az ünnepi érzésről, ajándékokról, távoli rokonokról és a finom kajákról.

Azonban az a legfontosabb, hogy az ünnepek alatt is olyanokkal legyünk, akik szeretnek és megbecsülnek bennünket, ebben az évben nagy valószínűséggel szűk körben kell ünnepelni a járványhelyzet miatt. Valamint mértékkel együnk és süssünk-főzzünk, mert az ünnepek a “home office” időszakkal előtte, súlyos kilókkal sújtanak bennünket!

Szabó Máté

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.