Menü

Aloe vera, a csodaszer

Az aloe vera növénynek 320 változata van, de csak az orvosi aloe (vagy barbadoszi aloe) alkalmas gyógyítási célokra. Az aloe verát „égő növénynek” is szokták nevezni, mert extrém forró időjárási viszontagságok mellett is hónapokig bírja nedvesség nélkül.

Története az ókorra vezethető vissza. Jótékony hatása már ekkor ismert volt, használták a gyógyászatban, az ókori görög, kínai, indiai és római orvoslás egyik alapja volt. Pozitív tulajdonságai miatt olyan elnevezésekkel illették, mint mennyei vessző, csodanövény, az élet növénye, konzervált orvosság (ez igaz is, az aloe vera leveléből kinyert gumitej hűtőben napokig eláll).

Az aloe vera lándzsa alakú leveleinek kivonatát használják sebgyógyításra és bőrproblémák enyhítésére. Alkalmazzák tüdőrák, afta, 2-es típusú cukorbetegség, száraz bőr, HIV-fertőzés, bőrégés és fekélyek kezelése esetén is.

A levelekben körülbelül 220 hatóanyagot találtak: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, és poliszacharidokat. (A poliszacharidok többek között acemannánt is tartalmaznak, amelyek segítik az immunrendszer erősítését. Ez az anyag az emberi szervezet által is termelődik, a pubertáskor kezdetéig.)

Ha mi is ki szeretnénk próbálni gyógyító hatását…

Vágjunk le egy levelet, várjunk, amíg a sárga folyadék teljesen kifolyik. Ez a folyadék nagyrészt aloint tartalmaz. (Az aloin erősen hashajtó és enyhén mérgező anyag!) Miután a sárga lé teljesen kiszivárgott, vágjunk le egy megfelelő méretű darabot a levélről. A maradék levelet tegyük el nejlonzacskóba, utána a hűtőszekrénybe. Pár napig tudjuk így a levágott leveleket tárolni.

Szeleteljük fel a levéldarabot. A benne lévő gélt kenhetjük is bőrünkre. Hűsítő, enyhítő érzést nyújt. Tízszer gyorsabban felszívódik, mint a víz, és jótékony hatása állítólag rögtön látható. „Megsebzett” növényünket sem kell féltenünk, a vágás helyén az aloe vera levele gyorsan beszárad. Jól hangzik, nem?

Aloe verát vásárolhatunk kertészetekben és barkácsáruházakban egyaránt. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy legalább 30 cm magas növényt válasszunk, valamint levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.

Hol tartsuk?

Az aloe vera legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli (nyugalmi) időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ha jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet. Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában.

Nem igényel nagy odafigyelést az aloe vera gondozása, így azoknak is ajánlom, akik nem nagy növénytartók. Bőrgyógyító hatását pedig mindenképp próbáld ki! Kellemes szépülést!

Liszli Kornélia

A narancsról

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne…

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

Egészséges téli ételek

A téli megfázásos időszakban nélkülözhetetlen az egészséges, könnyű és tápláló étrend

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Isteni gluténmentes receptek

Nem csak gluténérzékenyeknek!