Menü

Tanácsok kisbabánk szoptatásához

Azt hiszem abban minden édesanya egyetért, hogy a legfontosabb egy egészségesen fejlődő, nyugodt, kiegyensúlyozott baba, aki a megfelelő mennyiségű és minőségű anyatejet kapja. Természetesen mindannyian erre törekszünk. Nyilván tápszeres babák is felnőnek, nekem volt ilyen is, olyan is, nem mindig sikerül az anyatejjel való táplálás, de a legnagyobb áldás mégiscsak, ha sikerül szoptatni gyermekünket.

Mindenképpen ajánlatos, hogy már a várandósság alatt szerezzünk be szoptatással kapcsolatos könyveket, kiadványokat, esetleg látogassunk el szoptatós baba-mama csoportokba, weboldalakra is, s kérdezzük meg erről védőnőnket. Nagy segítséget jelenthetnek egy tapasztaltabb barátnő, vagy édesanyánk tanácsai is.

Hogy a szoptatás még örömtelibb és hatékonyabb legyen, azért az ember lánya sok mindent megtesz, többféle szoptatós tea, házi praktika és természetesen a védőnő is segít ebben, azonban néhány tippel érdemes megismerkednünk.

Elsősorban fontos, hogy az anyuka rengeteget igyon, sok folyadék szükséges, víz, tej, szoptatós teák, levesek formájában.

egy szoptatós anyukának 3-4 litert meg kell innia naponta, egy literrel többet, mint amennyit általában szokott.

Nagyon fontos, - bár én három gyerek mellett erre csak mosolyogni tudok – hogy eleget pihenjen az anyuka. A nyugalom csökkenti a stresszt, fáradtságot és így csak még több tej termelődik.

Ha a kisbabánk kiütéses, vagy hasmenése van, esetleg hasfájós, akkor ügyeljünk jobban a puffasztó ételek kerülésére. Hasfájás ellen jó praktika a meleg meggymagpárna a pici pocakjára, vagy a babamasszázs, esetleg a tornáztatás.

Ha nem segít, akkor a tej kiiktatásával kell megfigyelnünk, változik-e a helyzet.

Gyakran a babák nem éhesek, csak a bőrkontaktus, az anya közelsége hiányzik nekik, ilyenkor ölelgessük sokszor és ringassuk gyakran a gyermekünket.

A szoptatásnál fontos a helyes technika is, elég nehéz jól mellre tenni a babát, figyeljünk arra, hogy a szoptatás nyugalomban történjen, legjobb egy erre külön kialakított sarok egy kényelmes fotellel.

Nálam van egy babasarok, ahol mindössze egy relaxfotel, egy babamérleg, egy kis hangulatvilágítás és egy textilpelus van, nyugodt kis zug, a legjobb a szoptatásra.

Semmiképp ne legyen stressz az etetés és próbáljunk meg a lehető legkevesebbet stresszelni, idegeskedni szoptatós anyukaként, hiszen a babának a legfontosabb azt anyatej, mely a baba fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges minden tápanyagot tartalmaz, hőmérséklete mindig megfelelő, olcsó, jó hatással van az anya szülés utáni regenerálódására és persze mindig "kéznél van". A szoptatásnak a táplálás az elsődleges funkciója, azonban messze többet jelent a csecsemő etetésénél, hiszen fontos lelki kapocs az anya és gyermeke között.

Martinka Dia

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.