Menü

Téli italok

Vannak olyan napok, amikor túlélésre játszunk, amikor a három gyerekem lefektetése után a nap végén egy pohár bor, forralt bor, vagy tulajdonképpen akármilyen alkohol életmentő lehet. Mint a „reset” gomb, amitől újra indulunk, mint a számítógép, ha valamiért lefagyott.

Ahhoz a bizonyos „hátra dőlök és szusszanok” érzéshez nagyon jól jön egy bögre karácsonyi illatos, aromás, édes, gőzölgő ital. Az én férjem a forralt bort nagyon finoman készíti, úgyhogy meg is hagyom neki ezt a nemes feladatot. Narancslé, almalé, bor, fűszerek, úgy, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, illetve almagerezdek, aszalt vörösáfonya, citrom, fahéjrúd és cukor, vagy édesítő. Talán furcsa, de ő áfonya vagy ribizlilekvárt is tesz hozzá. Teával hígítva amolyan karácsonyi, fűszeres, puncs jellegű alkoholos ital lesz belőle, s az a baj, hogy elég jól itatja is magát. Vagy nem baj.

Bor helyett gyümölcsével készítve a gyerekeket is megkínálhatjuk, úgyse alszanak el, hiába tettük le őket, az enyémek legalábbis mindig kiszivárognak, hogy közöljék felháborodva: „de hát ti sem alszotok még!”

Ha már gyerekeknél tartunk, bár a felnőttek nagy része is kedveli a tél legnagyobb slágerét a forró csokit. Télen befészkeli magát az estéinkbe és körülbelül tavaszig ott is marad.

Jó minőségű étcsokoládé, egy kis csokis pudingpor, édesítő, rumaroma és tejszín kell hozzá, meg esetleg tejszínhab a tetejére. Mindez lehet, hogy durván rakódik a fenekünkre és pocakunkra, ezért halkan mondom, hogy mindez cukormentesen is elkészíthető és úgy is nagyon finom.

Alkoholmentes forralt bort készíthetünk szőlőléből is, mézzel, fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, naranccsal.

Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat, majd a szőlőlét ugyanúgy fűszerezzük, mintha bor lenne, ízlés szerint mézzel édesíthetjük, majd hozzátesszük a fűszereket. Nem hagyjuk felforrni az italt, csak jól felmelegítjük!

Főzhetünk magunknak grogot is hideg téli estéken: rum kell hozzá, víz, teafilter, méz, valamint egy rúd fahéj, citrom esetleg egy narancs. Fahéj mellett szegfűszeget, szegfűborsot és szerecsendiót, sőt egy kevés gyömbért is lehet tenni a vízbe, hogy a grognak még ünnepibb hangulata legyen.

Nem forró ital, de finom a Bailey’s házilag elkészítve. Nádcukor kell hozzá, habtejszín, fahéjrúd, vanília, whiskey és erős feketekávé.

A cukrot először karamellizáljuk, majd, ha már aranyszínű lesz, akkor felöntjük óvatosan a tejszínnel. Hozzáadjuk a fűszereket, legvégén a kávét és átszűrjük, majd kihűtjük és hozzákeverjük a whiskeyt. Hűtőben érleljük pár napig, hogy az ízek összeérjenek.

Jégkockával tudnám elképzelni valami mutatós pohárban. Most jól is esne.

Tudom, hogy nemcsak én kaptam kedvet a téli italok elkészítéséhez, s az a jó, hogy nem kell túlbonyolítani, egyszerű és nagyszerű finom italok ezek. A mostani vírusos, otthonmaradós, kissé bezárt, sivárabb életünkhöz jól jön ez a kis kényeztetés. Egészségünkre!

Martinka Dia

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!