Menü

Téli italok

Vannak olyan napok, amikor túlélésre játszunk, amikor a három gyerekem lefektetése után a nap végén egy pohár bor, forralt bor, vagy tulajdonképpen akármilyen alkohol életmentő lehet. Mint a „reset” gomb, amitől újra indulunk, mint a számítógép, ha valamiért lefagyott.

Ahhoz a bizonyos „hátra dőlök és szusszanok” érzéshez nagyon jól jön egy bögre karácsonyi illatos, aromás, édes, gőzölgő ital. Az én férjem a forralt bort nagyon finoman készíti, úgyhogy meg is hagyom neki ezt a nemes feladatot. Narancslé, almalé, bor, fűszerek, úgy, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, illetve almagerezdek, aszalt vörösáfonya, citrom, fahéjrúd és cukor, vagy édesítő. Talán furcsa, de ő áfonya vagy ribizlilekvárt is tesz hozzá. Teával hígítva amolyan karácsonyi, fűszeres, puncs jellegű alkoholos ital lesz belőle, s az a baj, hogy elég jól itatja is magát. Vagy nem baj.

Bor helyett gyümölcsével készítve a gyerekeket is megkínálhatjuk, úgyse alszanak el, hiába tettük le őket, az enyémek legalábbis mindig kiszivárognak, hogy közöljék felháborodva: „de hát ti sem alszotok még!”

Ha már gyerekeknél tartunk, bár a felnőttek nagy része is kedveli a tél legnagyobb slágerét a forró csokit. Télen befészkeli magát az estéinkbe és körülbelül tavaszig ott is marad.

Jó minőségű étcsokoládé, egy kis csokis pudingpor, édesítő, rumaroma és tejszín kell hozzá, meg esetleg tejszínhab a tetejére. Mindez lehet, hogy durván rakódik a fenekünkre és pocakunkra, ezért halkan mondom, hogy mindez cukormentesen is elkészíthető és úgy is nagyon finom.

Alkoholmentes forralt bort készíthetünk szőlőléből is, mézzel, fahéjjal, szegfűborssal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, naranccsal.

Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat, majd a szőlőlét ugyanúgy fűszerezzük, mintha bor lenne, ízlés szerint mézzel édesíthetjük, majd hozzátesszük a fűszereket. Nem hagyjuk felforrni az italt, csak jól felmelegítjük!

Főzhetünk magunknak grogot is hideg téli estéken: rum kell hozzá, víz, teafilter, méz, valamint egy rúd fahéj, citrom esetleg egy narancs. Fahéj mellett szegfűszeget, szegfűborsot és szerecsendiót, sőt egy kevés gyömbért is lehet tenni a vízbe, hogy a grognak még ünnepibb hangulata legyen.

Nem forró ital, de finom a Bailey’s házilag elkészítve. Nádcukor kell hozzá, habtejszín, fahéjrúd, vanília, whiskey és erős feketekávé.

A cukrot először karamellizáljuk, majd, ha már aranyszínű lesz, akkor felöntjük óvatosan a tejszínnel. Hozzáadjuk a fűszereket, legvégén a kávét és átszűrjük, majd kihűtjük és hozzákeverjük a whiskeyt. Hűtőben érleljük pár napig, hogy az ízek összeérjenek.

Jégkockával tudnám elképzelni valami mutatós pohárban. Most jól is esne.

Tudom, hogy nemcsak én kaptam kedvet a téli italok elkészítéséhez, s az a jó, hogy nem kell túlbonyolítani, egyszerű és nagyszerű finom italok ezek. A mostani vírusos, otthonmaradós, kissé bezárt, sivárabb életünkhöz jól jön ez a kis kényeztetés. Egészségünkre!

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.