Menü

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.

Vannak azonban olyan mesék, amelyeket más vélemények szerint viszont inkább ne olvassunk a gyerekeknek a szeretet ünnepén, vagyis ne akkor olvassunk.

Hans Christian „A kis gyufaárus lány” című meséjét például mindannyian ismerjük, sok egyéb híres története mellett, mint pl. Az ólomkatona, A rút kiskacsa, A király új ruhája, A kis hableány, A fenyőfa, A hókirálynő stb.

A kis gyufaárus lány története elszomorít, pedig a televízióban a különböző csatornákon gyakran szerepel a karácsonyi időszakban. Ez a mese sokak álláspontja szerint nem karácsony meghittségéhez való. Miért? Mert ez a mese szomorúan közvetíti, hogy vannak olyan gyerekek, akik senkinek sem kellenek, nincs mit enniük, miközben mások süteményektől roskadozó asztalok mellett ünnepelnek. A szegényekkel a fagyhalál végez, nem találnak boldogságot.

A fenyőfa című mese még az előzőnél is szomorúbb, sőt már-már depressziósabb: a kis fenyőfa, aki csillogó, fényes jövőről álmodik, úgy leli halálát, hogy kivágják karácsonyfának, s kiszáradva, tüzelőként végzi.

Karácsonykor a reményt, a boldogságot, a szeretetet, az összetartozást ünnepeljük így egyes vélemények szerint ezek a mesék nem valók a televíziókba karácsony ünnepén.

A fentiekkel lehet egyetérteni, esetleg megkérdőjelezni, én azt gondolom minden mesét ismertessünk meg a gyermekeinkkel, esetleg karácsonykor válogassuk a meghittebb, örömtelibb történeteket, máskor pedig a szintén klasszikus, örökzöld, ám nem feltétlen vidám, esetleg szívfacsaró, ámde híres meséket.

Jacob és Wilhelm Grimm „A suszter manói” című meséje azonban a Grimm-testvérek visszafogottabb meséi közé tartozik. A történet szerint a suszter és neje szorgalmas emberek, sokat dolgoznak, mégis majdnem tönkre mennek. Egy este a suszter a kikészített kiszabott bőr helyén egy kész cipőt talál. A dolog naponta megismétlődik, a suszter pedig meggazdagszik, azonban karácsonykor úgy döntenek, meglesik, mi történik éjszaka: s ekkor látják, a bőrökből manók varrnak cipőket. A meztelen kis manóknak a suszter felesége ruhácskákat készít, és ugyan ezután nem jönnek többé a manók, de a suszternak élete végéig jól ment a sora mindig volt munkája, és minden sikerült neki, amihez csak hozzákezdett.

Nagyon sok modern karácsonyi film is kedvelt ünnepek idején, azonban azt gondolom a klasszikus, „elmesélős” mesék a legfantasztikusabbak és nekünk felnőtteknek is jó újra meghallgatni, elmesélni őket. Jó szórakozást és meghitt, közös családi pillanatokat kívánok karácsonykor is és más napokon!

Martinka Dia

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!