Menü

Játszani nemcsak gyermekként jó

Sokat halljuk mostanában, hogy ez a karácsony más lesz, hiszen az ajánlások szerint otthon kell töltenünk az ünnepeket. A pihenésen és a finomságokon túl érdemes valami aktívabb tevékenységet is folytatni. Ez pedig a játék. Akár egyedül, akár szűk családi körben, felnőtt vagy még idősebb korban is ajánlott. A karácsony pedig talán legalkalmasabb arra, hogy játszunk egy kicsit. Ezzel levezethetjük a karácsony közeledtével járó stresszt, vagy csak egy kicsit félretehetjük, átgondolhatjuk a mindennapokat. Ugyanakkor fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert függőségbe is át tudnak menni bizonyos játékok a szó jó vagy kevésbé jó értelmében is.

A kutatások szerint az ember és az emberszabásúak, és az emlősök jó köre is képes a játékra „felnőtt” korában is. Bár leginkább az egyednevelés és a szocializáció következménye. Az etológusok szerint, minél közelebb áll egy állat az emberhez, annál könnyebben lehet felismerni ezt a cselekvést. Ugyanakkor bizonyos halaknál és hüllőknél is megfigyeltek ilyesmit.

Véleményem szerint, ha példákat kellene mondani, a kutya, a macska biztosan beleillene a sorba mivel a legelterjedtebbek. Ugyanakkor a lovak, nyulak, papagájok, illetve az akváriumi halak is megemlítendőek például. A kör ennél szélesebb lehet érdemes megfigyelni házikedvencünket, ha van. Mind velünk való viszonyában, akár többi egyed vagy más fajú állatok tekintetében.

Ugyanakkor szerintem a játék hozzátartozik intelligenciánkhoz is. Viszont gyakran megfeledkezünk erről, talán úgy ahogy egyre kevesebbet nevetünk. Pedig ennél fogva pozitív hatással van mindannyiunk lelki egészségére. Így nem csak ünnepek alkalmával érdemes behozni az élünkbe, egy kicsit, hanem a mindennapokban is, ha eddig nem tettük.

Természetesen csak akkor, ha ez nem megy munkánk, vagy a család rovására. Ennek tekintetében a szerencsejátékot kell a legkörültekintőbben kezelnünk. Bár mechanizmusa más, szinte kizárólag nyer vagy nem nyer alapon működik.

Viszont legyen szó társasjátékról, stratégiai játékról például, és ezekben is lehet nyerni. Viszont képességet, együttműködési készséget, memóriát és egyebeket is fejlesztenek. Ezek között igen széles a skála. Lehet akár pszichológiai, együttműködésen alapuló, vagy gazdálkodj okosan, de még környezettudatosságra nevelő vagy egészségtudatosságra nevelők, vagy különböző szerepjátékok is találhatók. Bármi legyen is a kedvencünk, karácsonykor mindenképp érdemes leporolni.

Ennek tekintetében pedig nem kell, hogy minden játék új legyen, hiszen a vicceknél is van úgy, hogy legszakállasabb is úgy megnevettet.

Ugyanakkor íratlan szabály mégis érdemes szólni arról, hogy lehetőleg ne csaljunk a játék során. Ha pedig családi körben vagy szűk baráti körben játszunk ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg egymást, hiszen ez megölheti a játékot.

Érdekesség talán, hogy a játékok során nemcsak képességeket, készségeket fejleszthetünk, hanem akár olyan módszereket is, amit a hétköznapokba is át tudunk ültetni, vagy oly módon is fel tudunk készülni az éles feladathoz, hogy behozzuk a játékos, azaz nem igazi formájában is kipróbáljuk elméletünket, ha van erre adott lehetőség.

Összességében úgy vélem, hogy ha már mindannyian otthon kell maradjunk karácsonykor, akkor ezt tekintsük lehetőségnek, hiszen úgy tartja a mondás: „Mindenhol jó, de a legjobb otthon.” Úgy vélem, hogy ez idén különösen aktuális is. S ha így alakul, akkor érdemes játszani is egy kicsit. Ugyanakkor a szórakozás alkalmával is tartsuk be az egészségügyi ajánlásokat. Vigyázzunk magunkra és egymásra! Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.