Menü

Az arcod elárulja, hogy mit eszel

A bőrnek elhatároló és védelmi szerepe van, ugyanakkor összekötő és érzékelő feladatok is jutnak neki az emberi test és a külvilág között. Ezen kívül, mint egy plakáton megjelenik rajta az is, ami a testünkben, sőt a lelkünkben zajlik.

Mit és hogyan jelez a bőr?

A bőrön meglátszik, ha keveset iszunk, ha keveset alszunk, ha sokat stresszelünk. Meglátszik, hogy tiszta vagy éppen szennyezett levegőn töltünk sok időt vagy egyáltalán, hogy megyünk-e szabad levegőre.

Meglátszik, hogy jól érezzük-e magunkat benne, hogy nőként hol tartunk a ciklusunkban, illetve hogy férfiként tombolnak-e a hormonjaink (például kamasz korunkban).

A bőrünk a felsorolt okok miatt lehet túl fényes vagy éppen fénytelen, szürke, lehet porcelán simaságú vagy éppen „rücskös”, pattanásos és pörsenéses, de akár keletkezhetnek gyulladásmentes csomók (grízek) is benne, amelyek idővel nyomtalanul elmúlnak.

Mit kerüljünk el?

Csoki, dió, mogyoró, fehér liszt és cukor, gyorséttermi koszt – ezeket soroljuk azonnal, ha a bőr kérdése kerül szóba. Milyen hatással vannak ezek a bőrünkre?

A csokoládé esetében tippelhetnénk a táblák gyártásához felhasznált cukorra, ami helyes is, de nem teljesen igaz. Egy kutatás, amelyben az alanyok csak 100%-os csokit ehettek, bebizonyította, hogy a csoki, azaz a kakaó is pattanásokat okoz. Ennek oka a koffein- és teobromin-tartalomban (kávéban, teában is megtalálható!) keresendő, amely hozzájárul a pórusok eltömődéséhez.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek (cukor, finomliszt, tészta, fehér kenyér) a hormonháztartást befolyásolja.

Az olajos magvakat azért hívják így, mert nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. Ezek fogyasztása kifejezetten jót tesz a bőrnek.

Az, hogy a dió, mogyoró sokak esetében mégis pattanásokat „csal” az arcra, annak tudható be, hogy ezek allergéneket tartalmaznak (nem véletlenül írják rá a termékek csomagolására is, ha ezeket megtalálhatjuk bennük). Ha valaki allergiás, de a szervezete csak kis mértékben reagál, annak is keletkezhetnek a testében kisebb-nagyobb gyulladások, ezek következménye a pattanások kialakulása.

A tej és a különféle tejtermékek sajnos tartalmazhatnak olyan hormonokat vagy olyan hormonok termelésére késztethetik a szervezetünket, amelyek pattanások kialakulását eredményezhetik.

Mivel javítsunk az állapotunkon?

Ügyeljünk arra, hogy a szervezetünk számára fontos tápanyagokat megfelelő mennyiségben és kiegyensúlyozott arányban vigyük be. Különös fontosságot kapnak a pattanások vonatkozásában a gyulladáscsökkentő hatású, az antioxidáns és a kifejezetten bőrre ható összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

Az omega zsírsavak táplálják a bőrt, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk egyaránt van. Nem idézik el a bőr fokozott zsírosodását és az érrendszernek is egészségesek.

Az A-, C-, E-vitaminok szintén antioxidáns hatásúak, ugyanakkor hozzájárulnak a sejtek fokozott termelődéséhez és a kollagén-termeléshez is. A C-vitaminnak köszönhetően a már gyullad vagy éppen heges bőr is gyorsabban gyógyul.

A cink és a szelén mikroelemek. Az előbbi gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír, míg az utóbbi erős antioxidáns hatású.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.