Menü

Az arcod elárulja, hogy mit eszel

A bőrnek elhatároló és védelmi szerepe van, ugyanakkor összekötő és érzékelő feladatok is jutnak neki az emberi test és a külvilág között. Ezen kívül, mint egy plakáton megjelenik rajta az is, ami a testünkben, sőt a lelkünkben zajlik.

Mit és hogyan jelez a bőr?

A bőrön meglátszik, ha keveset iszunk, ha keveset alszunk, ha sokat stresszelünk. Meglátszik, hogy tiszta vagy éppen szennyezett levegőn töltünk sok időt vagy egyáltalán, hogy megyünk-e szabad levegőre.

Meglátszik, hogy jól érezzük-e magunkat benne, hogy nőként hol tartunk a ciklusunkban, illetve hogy férfiként tombolnak-e a hormonjaink (például kamasz korunkban).

A bőrünk a felsorolt okok miatt lehet túl fényes vagy éppen fénytelen, szürke, lehet porcelán simaságú vagy éppen „rücskös”, pattanásos és pörsenéses, de akár keletkezhetnek gyulladásmentes csomók (grízek) is benne, amelyek idővel nyomtalanul elmúlnak.

Mit kerüljünk el?

Csoki, dió, mogyoró, fehér liszt és cukor, gyorséttermi koszt – ezeket soroljuk azonnal, ha a bőr kérdése kerül szóba. Milyen hatással vannak ezek a bőrünkre?

A csokoládé esetében tippelhetnénk a táblák gyártásához felhasznált cukorra, ami helyes is, de nem teljesen igaz. Egy kutatás, amelyben az alanyok csak 100%-os csokit ehettek, bebizonyította, hogy a csoki, azaz a kakaó is pattanásokat okoz. Ennek oka a koffein- és teobromin-tartalomban (kávéban, teában is megtalálható!) keresendő, amely hozzájárul a pórusok eltömődéséhez.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek (cukor, finomliszt, tészta, fehér kenyér) a hormonháztartást befolyásolja.

Az olajos magvakat azért hívják így, mert nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. Ezek fogyasztása kifejezetten jót tesz a bőrnek.

Az, hogy a dió, mogyoró sokak esetében mégis pattanásokat „csal” az arcra, annak tudható be, hogy ezek allergéneket tartalmaznak (nem véletlenül írják rá a termékek csomagolására is, ha ezeket megtalálhatjuk bennük). Ha valaki allergiás, de a szervezete csak kis mértékben reagál, annak is keletkezhetnek a testében kisebb-nagyobb gyulladások, ezek következménye a pattanások kialakulása.

A tej és a különféle tejtermékek sajnos tartalmazhatnak olyan hormonokat vagy olyan hormonok termelésére késztethetik a szervezetünket, amelyek pattanások kialakulását eredményezhetik.

Mivel javítsunk az állapotunkon?

Ügyeljünk arra, hogy a szervezetünk számára fontos tápanyagokat megfelelő mennyiségben és kiegyensúlyozott arányban vigyük be. Különös fontosságot kapnak a pattanások vonatkozásában a gyulladáscsökkentő hatású, az antioxidáns és a kifejezetten bőrre ható összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

Az omega zsírsavak táplálják a bőrt, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk egyaránt van. Nem idézik el a bőr fokozott zsírosodását és az érrendszernek is egészségesek.

Az A-, C-, E-vitaminok szintén antioxidáns hatásúak, ugyanakkor hozzájárulnak a sejtek fokozott termelődéséhez és a kollagén-termeléshez is. A C-vitaminnak köszönhetően a már gyullad vagy éppen heges bőr is gyorsabban gyógyul.

A cink és a szelén mikroelemek. Az előbbi gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír, míg az utóbbi erős antioxidáns hatású.

Szerző: Udvari Fanni

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.

A nyakfájás okai és kezelése

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például a korral járó változások, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtathatunk. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.