Menü

Imádott karácsonyi édességünk - a szaloncukor

Mi magyarok, tudjuk, hogy nincs karácsony szaloncukor nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan ered, illetve, hogy milyen különleges ízekben is kaphatóak?

A szaloncukor hagyományosan magyar édesség. A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, Magyarországra a 19. század első harmadában érkezett, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a hazai karácsonyfák csillogó (és ehető) díszévé is. Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forint értékben költenek szaloncukorra. Háztartásonként egy kilogrammnyi mennyiséget vásárolnak átlagosan.

Nézzük is, hogy a hagyományos zselés és kókuszos szaloncukrok mellett, milyenekkel díszíthetjük a karácsonyfánkat.

Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos vagy nem sajnos, ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, de ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.

Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (ismét egy kis alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.

Stühmer zserbó szaloncukor: ez a szaloncukor is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek ezt muszáj megkóstolniuk. Ráadásul ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.

Csakhogy ne csak a Stühmerről legyen szó, nézzünk pár fajtát a Milka szaloncukrokból is…

Milka marcipánízű szaloncukor: ennek a szaloncukornak nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba.

Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is eléggé édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.

Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Aki szereti a tényleg édes édességet, annak ízleni fog ez a szaloncukor is. A ropogós darabkák pedig feldobják ezt a különleges szaloncukrot.

Bátran próbáljunk ki új ízeket, és lepjük meg szeretteinket is akár karácsonyra ilyen különleges édességekkel! Kellemes ünnepeket és jó szaloncukorevést, de persze csak mértékkel!

Liszli Kornélia

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?