Imádott karácsonyi édességünk - a szaloncukor
- Dátum: 2020.12.25., 12:44
- Liszli Kornélia
- egyedi ízélmény, különleges szaloncukor, magyar édesség, marcipános csokoládékrémes, népszerű
Mi magyarok, tudjuk, hogy nincs karácsony szaloncukor nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan ered, illetve, hogy milyen különleges ízekben is kaphatóak?
A szaloncukor hagyományosan magyar édesség. A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, Magyarországra a 19. század első harmadában érkezett, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a hazai karácsonyfák csillogó (és ehető) díszévé is. Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forint értékben költenek szaloncukorra. Háztartásonként egy kilogrammnyi mennyiséget vásárolnak átlagosan.
Nézzük is, hogy a hagyományos zselés és kókuszos szaloncukrok mellett, milyenekkel díszíthetjük a karácsonyfánkat.
Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos vagy nem sajnos, ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, de ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.
Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (ismét egy kis alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.
Stühmer zserbó szaloncukor: ez a szaloncukor is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek ezt muszáj megkóstolniuk. Ráadásul ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.

Csakhogy ne csak a Stühmerről legyen szó, nézzünk pár fajtát a Milka szaloncukrokból is…
Milka marcipánízű szaloncukor: ennek a szaloncukornak nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba.
Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is eléggé édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.
Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Aki szereti a tényleg édes édességet, annak ízleni fog ez a szaloncukor is. A ropogós darabkák pedig feldobják ezt a különleges szaloncukrot.
Bátran próbáljunk ki új ízeket, és lepjük meg szeretteinket is akár karácsonyra ilyen különleges édességekkel! Kellemes ünnepeket és jó szaloncukorevést, de persze csak mértékkel!
Liszli Kornélia
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A természet takarója
Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.
Ősz a kertben – a csendes álom ideje
A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.
A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége
A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.
Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is
Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.