Menü

Imádott karácsonyi édességünk - a szaloncukor

Mi magyarok, tudjuk, hogy nincs karácsony szaloncukor nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan ered, illetve, hogy milyen különleges ízekben is kaphatóak?

A szaloncukor hagyományosan magyar édesség. A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, Magyarországra a 19. század első harmadában érkezett, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a hazai karácsonyfák csillogó (és ehető) díszévé is. Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forint értékben költenek szaloncukorra. Háztartásonként egy kilogrammnyi mennyiséget vásárolnak átlagosan.

Nézzük is, hogy a hagyományos zselés és kókuszos szaloncukrok mellett, milyenekkel díszíthetjük a karácsonyfánkat.

Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos vagy nem sajnos, ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, de ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.

Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (ismét egy kis alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.

Stühmer zserbó szaloncukor: ez a szaloncukor is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek ezt muszáj megkóstolniuk. Ráadásul ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.

Csakhogy ne csak a Stühmerről legyen szó, nézzünk pár fajtát a Milka szaloncukrokból is…

Milka marcipánízű szaloncukor: ennek a szaloncukornak nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba.

Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is eléggé édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.

Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Aki szereti a tényleg édes édességet, annak ízleni fog ez a szaloncukor is. A ropogós darabkák pedig feldobják ezt a különleges szaloncukrot.

Bátran próbáljunk ki új ízeket, és lepjük meg szeretteinket is akár karácsonyra ilyen különleges édességekkel! Kellemes ünnepeket és jó szaloncukorevést, de persze csak mértékkel!

Liszli Kornélia

A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?

Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.

Mérgező növények a kertben

Kertünk ékességei legfőképpen a gyönyörű virágjaink, melyeket nagy gondossággal ápolunk, hogy mindig szép legyen, de érdemes megnézni, hogy egészségünkre nincs e káros hatással.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

Hidrogén peroxid, amit erről tudni érdemes

Rengeteg hasznos szerről olvashatunk az interneten, amiket a háztartásban használhatunk, ilyen a hidrogén peroxid is, de vannak veszélyei is.