Imádott karácsonyi édességünk - a szaloncukor
- Dátum: 2020.12.25., 12:44
- Liszli Kornélia
- egyedi ízélmény, különleges szaloncukor, magyar édesség, marcipános csokoládékrémes, népszerű
Mi magyarok, tudjuk, hogy nincs karácsony szaloncukor nélkül. De vajon tudjuk-e, honnan ered, illetve, hogy milyen különleges ízekben is kaphatóak?
A szaloncukor hagyományosan magyar édesség. A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, Magyarországra a 19. század első harmadában érkezett, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a hazai karácsonyfák csillogó (és ehető) díszévé is. Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették.
Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forint értékben költenek szaloncukorra. Háztartásonként egy kilogrammnyi mennyiséget vásárolnak átlagosan.
Nézzük is, hogy a hagyományos zselés és kókuszos szaloncukrok mellett, milyenekkel díszíthetjük a karácsonyfánkat.
Stühmer marcipános csokoládékrémes szaloncukor: klasszikus marcipán és trüffelszerű csokoládékrém étcsokiban. Ma már nem mondható speciálisnak ez a szaloncukor, viszont abból a szempontból igenis különleges, hogy extra ízeket párosít luxusminőségben. Sajnos vagy nem sajnos, ezt a készítők nem tudták elképzelni (minimális) alkohol nélkül, de ettől eltekintve az egyik legfinomabb szaloncukor.
Stühmer szilvalekváros diós-mandulamarcipános szaloncukor: nagyon finom ízek (ismét egy kis alkoholtartalommal), a puha marcipán, a diós-mandulás íz és az enyhén érezhető szilvalekvár tökéletes házasítása ez a szaloncukor.
Stühmer zserbó szaloncukor: ez a szaloncukor is tökéletes és egyedi ízélményt kínál. A dió íze nagyon erős, de ez egyáltalán nem negatív, és illik mind a szaloncukorhoz, mind a zserbó koncepcióhoz. Az erőteljesebb ízek és a különleges édességek kedvelőinek ezt muszáj megkóstolniuk. Ráadásul ez a szaloncukor alkoholt sem tartalmaz, így bárki fogyaszthatja.
Csakhogy ne csak a Stühmerről legyen szó, nézzünk pár fajtát a Milka szaloncukrokból is…
Milka marcipánízű szaloncukor: ennek a szaloncukornak nem tipikus bonbon formája van, hanem a henger alakú marcipán tölteléket mártották tejcsokiba.
Milka feketeerdő szaloncukor: Csokoládékrémmel töltött szaloncukor, aminek a töltelék tetejében egy vékony réteg meggyes krém található. A többi Milka szaloncukorhoz hasonlóan ez is eléggé édes, de ezt kicsit ellensúlyozza a meggykrém savanykás íze.
Milka joghurtízű krém szaloncukor: a tejcsokiba fehér, joghurtízű krémet töltöttek ropogós rizspehely darabokkal. Aki szereti a tényleg édes édességet, annak ízleni fog ez a szaloncukor is. A ropogós darabkák pedig feldobják ezt a különleges szaloncukrot.
Bátran próbáljunk ki új ízeket, és lepjük meg szeretteinket is akár karácsonyra ilyen különleges édességekkel! Kellemes ünnepeket és jó szaloncukorevést, de persze csak mértékkel!
Liszli Kornélia
Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?
Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.
Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.
Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.