Menü

Dió, az apró egészségbomba

A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.

A dió a hazai gyümölcsök és magvak közül az egyik legegészségesebb és jótékonyabb, hiszen amellett hogy nagyon finom, immunerősítésre is alkalmas. Valamint a diétázóknak sem kell aggódniuk a fogyasztásakor, mert bár a 65%-os a zsírtartalma, nem növeli az elhízás esélyét.

Miért szeretjük?

A magas zsírtartalom mellett a dió jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök. Emellett olyan fontos ásványi anyagokkal van tele, mint a B6 és E-vitamin, vagy a magnézium.

A dió már nagyon régóta helyet kap az egészségesen étkezők étrendjében. Legegyszerűbben mézzel összekeverve fogyasztják, feldobva még egy kis almával. Ez a hármas pedig egyszerre nagyon finom és egészséges is.

Segít megelőzni

A csonthéjas gyümölcsök, így a dió is, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Csökkenti a koleszterin szintet, aminek szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában vagy egy esetleges agyvérzésben is.

A szív mellett az agyműködésre is pozitív hatással lehet a dió fogyasztása. Kutatások alapján állapították meg, hogy a tanulás és a memória hatékonyságát is jó irányba befolyásolja. Tanulás közben a stresszoldást is segítheti a „rágcsálás”, ami más nassolnivalókkal itt nem okoz elhízást.

A dió rendszeres fogyasztása nagy hatással lehet a szervezet működésére, sok betegséget segít megelőzni és a kognitív teljesítményt is javítja.

Remek tulajdonságai közül még egy, hogy tökéletes sütemény alapanyag, nem véletlen, hogy a karácsonyi édességek fő összetevői között is megtaláljuk.

Gyors diós keksz recept a rohanós hétköznapokra

Az ünnep véget ért és lassan visszatérünk a hétköznapokba, de a finom süteményekből sosem lehet elég!

Amire szükséged lesz:

25 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg cukor

fél mokkáskanál sütőpor

egy csipet só

2 darab tojás

25 dkg darált dió

10 dkg dió

A darált diót, a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű, puha vajat, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk és kinyújtjuk a liszttel leszórt asztalon. A dióval és egy kevés cukorral megszórjuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A ropogós süti tejjel fogyasztva nagyon finom, munkába vagy tanulás mellé pedig különösen is jó! Uzsonnának, tízórainak is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható.

A pizzáról

A pizza sok ember kedvenc étele. Röviden, ha le akarjuk írni akkor úgy lehetne meghatározni, hogy kelt tésztából készült, korong alakú lapra helyezett tészta, melyet vagy paradicsomos vagy tejfölös szósszal kennek meg majd erre különféle feltétek kerülnek, és legtöbbször sajtot reszelnek rá. Majd kemencében megsütik.

Egzotikus gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál…

Lehet, hogy még nem is hallottál a világ legfinomabb és legegészségesebb gyümölcseiről. A különleges finomságok szerencsére már a legtöbb szupermarketben, itthon is elérhetőek. Nézzük, melyek is azok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni…

Egy pohár sós víz jótékony hatásai

A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!