Menü

Dió, az apró egészségbomba

A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.

A dió a hazai gyümölcsök és magvak közül az egyik legegészségesebb és jótékonyabb, hiszen amellett hogy nagyon finom, immunerősítésre is alkalmas. Valamint a diétázóknak sem kell aggódniuk a fogyasztásakor, mert bár a 65%-os a zsírtartalma, nem növeli az elhízás esélyét.

Miért szeretjük?

A magas zsírtartalom mellett a dió jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök. Emellett olyan fontos ásványi anyagokkal van tele, mint a B6 és E-vitamin, vagy a magnézium.

A dió már nagyon régóta helyet kap az egészségesen étkezők étrendjében. Legegyszerűbben mézzel összekeverve fogyasztják, feldobva még egy kis almával. Ez a hármas pedig egyszerre nagyon finom és egészséges is.

Segít megelőzni

A csonthéjas gyümölcsök, így a dió is, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Csökkenti a koleszterin szintet, aminek szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában vagy egy esetleges agyvérzésben is.

A szív mellett az agyműködésre is pozitív hatással lehet a dió fogyasztása. Kutatások alapján állapították meg, hogy a tanulás és a memória hatékonyságát is jó irányba befolyásolja. Tanulás közben a stresszoldást is segítheti a „rágcsálás”, ami más nassolnivalókkal itt nem okoz elhízást.

A dió rendszeres fogyasztása nagy hatással lehet a szervezet működésére, sok betegséget segít megelőzni és a kognitív teljesítményt is javítja.

Remek tulajdonságai közül még egy, hogy tökéletes sütemény alapanyag, nem véletlen, hogy a karácsonyi édességek fő összetevői között is megtaláljuk.

Gyors diós keksz recept a rohanós hétköznapokra

Az ünnep véget ért és lassan visszatérünk a hétköznapokba, de a finom süteményekből sosem lehet elég!

Amire szükséged lesz:

25 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg cukor

fél mokkáskanál sütőpor

egy csipet só

2 darab tojás

25 dkg darált dió

10 dkg dió

A darált diót, a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű, puha vajat, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk és kinyújtjuk a liszttel leszórt asztalon. A dióval és egy kevés cukorral megszórjuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A ropogós süti tejjel fogyasztva nagyon finom, munkába vagy tanulás mellé pedig különösen is jó! Uzsonnának, tízórainak is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.