Menü

Az elektronikai eszközök és az internet káros hatásai a mai társadalomra

Az elektronikai eszközeinket nap mint nap használjuk. Igazából nincs is választásunk ha tartani akarjuk a lépést a környezetünkkel. A technika fejlődés nyilván rengeteg pozitívumot tartogat magában, de a korlátlan használata valójában nagyon sok égető problémát eredményez, és a fejlett országok társadalmának gondolkodását gyökeresen megváltoztatja.

Megfigyelhető, hogy ma már az egészen kiskorú gyermekek is rajonganak a tabletért. Valójában az elektronikus eszközök teljesen körbevesznek bennünket, egyre jobban ki vagyunk szolgáltatva nekik. Az állandó képernyő bámulás sokszor monitorszemet eredményez. A felső végtagok a számítógép használat miatt, nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve. Valamint az állandó ülő életmód vesekövet, elhízást és magas vérnyomást is okozhat.

Azonban ennél sokkal jelentősebb és égetőbbek a lelki és pszichés elváltozások. A videójátékok iránti függőség már évekkel ezelőtt is közismert volt, ma már ez kezd egyre jobban eltűnni, az emberek egyre jobban elfogadják a videojátékokat. Valójában a mai internetes világ táptalajt teremt az elmagányosodásának, a szorongásnak, bántalmazásnak, dühkitöréseknek, információ túladagolásnak és az egyre komolyabb társadalmi, politikai konfliktusoknak is. Ezek a problémák természetesen sokszor kombinálódnak.

Az információ túladagolás ma már egyre radikálisabb méreteket ölt, egyszerűen annyi hír és információ ér minket, hogy csupán a töredékét tudjuk elolvasni, ez pedig növeli bennünk a szorongás érzését. Egyszerűen várjuk az újabbnál-újabb és egyre durvább nagyobb hírértékű információkat, ha pedig nem látunk ilyeneket akkor a többi tevékenységtől veszünk el időt ezek megkeresésére.

Elhanyagoljuk a szociális életünket, a kapcsolatok és a társadalmi interakciók többsége az internet világára szűkül. Emiatt pedig egyre jobban elidegenedünk a valós világtól.

A bántalmazás és a zaklatás pedig az interneten jobban jelen van, a legtöbbször ott folytatódik, az ami a valós életben kezdődik. A politika és a marketing pedig tudatosan kihasználja az internet lehetőségeit, és itt nem csak arra kell gondolni, hogy vedd meg ezt vagy azt vagy szavazz valakire, hanem szándékosan olyan tartalmakat, információkat osztanak meg az interneten, amely beleillik az Ő profiljukba, de az emberekben csak egyre jobban növeli a gyűlöletet és a haragot a többi ember, vagy egy adott világnézet, ideológiai ellen. Egyre nagyobb a gyűlölet és a feszültség a társadalomban alapvetően egy látásmód vagy értékrend miatt, függetlenül attól, hogy vallási vagy etnikai különbségek vannak fő okként megnevezve, és ezeknek a problémáknak alapvetően a televízió vagy az internet biztosít talajt.

Az elektronikus eszközök és internet körüli problémák egyre jelentősebbek és égetőbbek a mai világban. A társadalmat az interneten látott tartalmak egyre jobban eltolják a szélsőségek irányába, ráadásul ezek a problémák nem úgy tűnnek, hogy a jövőben enyhülni fognak. A jövőben pedig az 5G elterjedése és a Szemantikus Web -A legtöbb kutatás, ezt tekinti az internet következő korszakának- térhódítása a Web 2.0 helyett, még több problémát fog eredményezni.

Szabó Máté

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.