Menü

Az elektronikai eszközök és az internet káros hatásai a mai társadalomra

Az elektronikai eszközeinket nap mint nap használjuk. Igazából nincs is választásunk ha tartani akarjuk a lépést a környezetünkkel. A technika fejlődés nyilván rengeteg pozitívumot tartogat magában, de a korlátlan használata valójában nagyon sok égető problémát eredményez, és a fejlett országok társadalmának gondolkodását gyökeresen megváltoztatja.

Megfigyelhető, hogy ma már az egészen kiskorú gyermekek is rajonganak a tabletért. Valójában az elektronikus eszközök teljesen körbevesznek bennünket, egyre jobban ki vagyunk szolgáltatva nekik. Az állandó képernyő bámulás sokszor monitorszemet eredményez. A felső végtagok a számítógép használat miatt, nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve. Valamint az állandó ülő életmód vesekövet, elhízást és magas vérnyomást is okozhat.

Azonban ennél sokkal jelentősebb és égetőbbek a lelki és pszichés elváltozások. A videójátékok iránti függőség már évekkel ezelőtt is közismert volt, ma már ez kezd egyre jobban eltűnni, az emberek egyre jobban elfogadják a videojátékokat. Valójában a mai internetes világ táptalajt teremt az elmagányosodásának, a szorongásnak, bántalmazásnak, dühkitöréseknek, információ túladagolásnak és az egyre komolyabb társadalmi, politikai konfliktusoknak is. Ezek a problémák természetesen sokszor kombinálódnak.

Az információ túladagolás ma már egyre radikálisabb méreteket ölt, egyszerűen annyi hír és információ ér minket, hogy csupán a töredékét tudjuk elolvasni, ez pedig növeli bennünk a szorongás érzését. Egyszerűen várjuk az újabbnál-újabb és egyre durvább nagyobb hírértékű információkat, ha pedig nem látunk ilyeneket akkor a többi tevékenységtől veszünk el időt ezek megkeresésére.

Elhanyagoljuk a szociális életünket, a kapcsolatok és a társadalmi interakciók többsége az internet világára szűkül. Emiatt pedig egyre jobban elidegenedünk a valós világtól.

A bántalmazás és a zaklatás pedig az interneten jobban jelen van, a legtöbbször ott folytatódik, az ami a valós életben kezdődik. A politika és a marketing pedig tudatosan kihasználja az internet lehetőségeit, és itt nem csak arra kell gondolni, hogy vedd meg ezt vagy azt vagy szavazz valakire, hanem szándékosan olyan tartalmakat, információkat osztanak meg az interneten, amely beleillik az Ő profiljukba, de az emberekben csak egyre jobban növeli a gyűlöletet és a haragot a többi ember, vagy egy adott világnézet, ideológiai ellen. Egyre nagyobb a gyűlölet és a feszültség a társadalomban alapvetően egy látásmód vagy értékrend miatt, függetlenül attól, hogy vallási vagy etnikai különbségek vannak fő okként megnevezve, és ezeknek a problémáknak alapvetően a televízió vagy az internet biztosít talajt.

Az elektronikus eszközök és internet körüli problémák egyre jelentősebbek és égetőbbek a mai világban. A társadalmat az interneten látott tartalmak egyre jobban eltolják a szélsőségek irányába, ráadásul ezek a problémák nem úgy tűnnek, hogy a jövőben enyhülni fognak. A jövőben pedig az 5G elterjedése és a Szemantikus Web -A legtöbb kutatás, ezt tekinti az internet következő korszakának- térhódítása a Web 2.0 helyett, még több problémát fog eredményezni.

Szabó Máté

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.