Menü

Gyakori újévi fogadalmak

Az emberek jelentős része az újévbe átlépve fogadalmakat szokott tenni, mert valami pozitív változást akar behozni az életébe. Lássuk, mik is a leggyakoribb újévi fogadalmak…

Az új évben lefogyok!

Talán a leggyakoribb újévi fogadalom a fogyókúrával kapcsolatos. Részben azért, mert manapság valóban több a túlsúlyos ember, mint korábban volt (ami a megváltozott életmódból is ered), részben pedig a testképpel összefüggő túlzó elvárások miatt: mindenki vékony akar lenni. Akkor érdemes a testsúlycsökkenést célként kitűzni, ha valakinek a BMI-je 25 feletti, mert ez az az érték, ami felett elkezdenek nőni a túlsúly miatti egészségügyi kockázatok.

Rendszeresen végzek testmozgást!

Nagyon sokan döntik el, hogy a következő évtől rendszeresen fognak sportolni. Akár sportszeretetből, akár egészségtudatosságból – de a legjobb, ha mindkét dolog motivál benne. Nincs még egy annyira egyszerű dolog, ami olyan sokat hozzá tudna tenni hosszú távon az egészségünkhöz, mint a heti 2-3 alkalommal végzett testmozgás. Döntsd el, hogy mit fogsz sportolni 2021-től!

Egészségesebben táplálkozom!

A mindennapjainkban alig jut idő az egészséges étkezésre, rengeteg egészségtelen élelmiszert vásárolunk és fogyasztunk egyszerűen azért, mert ez a leggyorsabb és legkönnyebb megoldás. Szánjunk időt az étkezéseinkre, figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk, legyünk egészségtudatosak mostantól! Készítsünk magunknak ételt, vásároljunk jó minőségű alapanyagokat, és hosszú távon az egészségünk meg fogja hálálni.

Új dolgokat szeretnék tanulni!

Új dolgot tanulni izgalmas és hasznos, nem beszélve arról, hogy segít frissen tartani az agyunkat. Találjunk magunknak olyan célt, ami reálisan teljesíthető és tényleg érdekel minket: legyen az egy nyelv (ahová szívesen el is utaznánk majd), valamilyen gyakorlati dolog (otthoni barkácsolás, professzionális főzés) vagy művészi terület (festés, kerámia, fonás), a lényeg, hogy élvezzük!

Takarékoskodni fogok!

2021-ben figyeljünk oda jobban, hogy mire költünk, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e arra a termékre, amit meg akarunk venni. A megtakarítást pedig vagy tegyük el hosszú távra vagy olyan célra fordítsuk, ami valóban hozzátesz az életminőségünkhöz.

Jó dolog, ha elhatározzuk, hogy változtatunk, de igyekezzünk be is tartani ezeket.

Liszli Kornélia

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.