Egészséges téli ételek
- Dátum: 2021.01.10., 22:20
- Udvari Fanni
- csirkemell, édesburgonya, édesség, egészség, ételek, étkezés, főzés, sütés
A téli megfázásos időszakban nélkülözhetetlen az egészséges, könnyű és tápláló étrend.
Diós-fahéjas édesburgonya
Gyors, könnyű és tápláló ebéd, amiben keveredik az édesburgonya édessége és a fahéj pikánssága. A dió pedig mindezeket megkoronázza, egyszerűen mennyei párosítás.
Hozzávalók:
4-5 db nagyobb édesburgonya
1 nagy marék dióbél
2 ek vaj
2 ek kókuszolaj
3 ek méz
1 tk fahéj
egy csipet szerecsendió
egy csipet cayenne bors
egy csipet só
2 db alma
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg az édesburgonyát és az almákat, a diót zúzd finomabb darabokra.
A diót pirítsd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a vajat, a kókuszolajat, a fűszereket és a mézet is. Ha szeretnéd egy kicsit pikánssá tenni akkor 4-6 cent konyakot vagy viszkit is adhatsz hozzá. Párold össze ezt a mártást kb. 5 percig.
A felkockázott almát és édesburgonyát öntsd kókuszolajjal kikent hőálló edénybe és forgasd rá a diós keveréket.
Tedd a sütőbe és süsd kb. 30 percig, amíg a krumpli meg nem sül, az almák meg nem puhulnak.
Egzotikus céklasaláta
A cékla régóta ismert vitaminbomba, telis-tele van antioxidánsokkal és kifejezetten ajánlott a fogyasztása a téli időszakban, mivel erősíti az immunrendszert. Turmixban is isteni finom, de ez a céklasaláta recept maga a tökély.
Hozzávalók:
5 db cékla
3 mogyoróhagyma
1 ek kókuszolaj
1 ek extra szűz olívaolaj
1 kisebb marék hámozott pisztácia
2 ek frissen facsart narancslé
1 ek vörösborecet
1 csipetnyi őrölt kömény
1 csipetnyi őrölt koriander
1 csipetnyi őrölt fahéj
1 gerezd fokhagyma
só+ bors
Elkészítés:
Hámozd meg a céklákat és vágd félbe. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra és süsd fólia alatt egy kevés kókuszolajon kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Az utolsó 7-10 percre add hozzá a megtisztított pisztáciát is és pörköld együtt. Ha megpuhult a cékla, vágd kb 1×1 cm-es kockákra és hagyd kihűlni.
Közben a narancslevet habverővel keverd össze a a vörösborecettel, az őrölt köménnyel, az őrölt korianderrel, a fahéjjal és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával. Sózd, borsozd, add hozzá az olívaolajat és alaposan keverd össze.
A kihűlt a cékla és a pisztácia, helyezd egy nagy tálba, önts rá a narancsos keveréket és alaposan forgasd össze. Végül vágd apró darabokra a mogyoróhagymát és azzal díszítsd a salátát.
Tárkonyos csirkeleves gerslivel
A hétvégi fogásokat is változatosabbá teheted, ha a klasszikus húslevest egy tartalmasabb levesre cseréled. Ebbe a változatba darálthús, zöldségek és gersli is kerül.
Hozzávalók:
1/4 kg darált csirkehús
3 szál répa
3 db burgonya
1 kisebb hagyma
3 marék gersli
só, bors, tárkony
Elkészítés:
A hagymát vágd apróra és egy kevés olívaolajon tedd fel, hagyd egy kicsit párolódni, majd add hozzá a csirkehúst és együtt pirítsd tovább. Ha a csirkehús kifehéredett, add hozzá a gerslit és öntsd fel kb. 2 l vízzel. Közben a zöldségeket pucold meg, a répát vágd karikákra, a burgonyát kockákra és kb 10-15 perc után add a leveshez. Ízesítsd sóval, borssal. Együtt főzd tovább, amíg a gersli és a zöldségek is megpuhulnak, az utolsó néhány percben add hozzá ízlés szerint a tárkonyt is. Főzd még néhány percig és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal.
Teljes kiőrlésű lekváros táska
Az egészséges receptek közül sem maradhat ki a desszert. Nem volt kérdés, hogy a top 10-es listába a teljes kiőrlésű lekváros táska kerül, ami legalább kétszer olyan finom, mint amilyen egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
1 adag teljes kiőrlésű leveles tészta
házi lekvár
Elkészítés:
Nyújtsd ki a tejmentes, teljes kiőrlésű leveles tészta recept alapján elkészített tésztádat. Vágj belőle kb. fél cm vastag, 10×10 cm méretű négyzeteket és a közepére tegyél egy teáskanálnyi házi lekvárt. Hajtsd belőle háromszöget és nyomkod le a széleit.
A lekváros táskák tetejét kend meg felvert tojással és 190 fokos sütőben süsd pirosra.
A lekváros táskákat előre el is lehet készíteni, és sütés előtt le lehet fagyasztani, így reggel csak kiveszed a fagyasztóból és amíg készülődsz ki is lehet sütni a finom, friss, ropogós lekváros táskát.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.