Menü

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A „frizz” (avagy a szálló haj) jelenségétől sok ember küszködik, visszatérő vagy állandó problémaforrás lehet. Télen a hideg idő és a benti száraz levegő váltakozása még jobban előcsalogatja a szálló hajszálakat. Frizzt a haj proteinhiánya is okozhatja. Érdemes beszerezni olyan hajápolókat, maszkokat vagy nem kiöblítős ápolókat, amik gazdagon tartalmaznak proteint. A nem kiöblítős hajápolók (leave-in) nagy segítségünkre lehetnek télen, mert egy vékony réteget képeznek a hajon és ezek a rétegek megvédik a hajat a száraz levegőtől. Ha nincs ilyenünk, házilag otthon is lehet proteindús hajpakolásokat készíteni.

Banános-olívaolajos hajpakolás:

Villával nyomkodj szét egy banánt, tegyél hozzá egy evőkanál olívaolajat. Hogy még táplálóbb legyen a hajpakolás mézet is tehetsz hozzá. Keverd össze és ezt a pépet kend a hajadra, hagyd rajta 30-60 percig, ezek után alaposan öblítsd le és moss hajat.

Göndör lánykáknak és fiúcskáknak: Villával nyomkodj szét egy banánt, tegyél hozzá olívaolajat, balzsamot és egy tojássárgáját. Keverd össze, tedd a hajadra és akár 2 órán keresztül hagyd hatni. Ezek után alaposan moss hajat, és használj göndör hajra való fésűt.

A tél beköszöntével az anyagcserénk lelassul, ráadásul hajlamosak vagyunk kevesebb vizet is inni, mint az év másik időszakaiban. Ez hajhulláshoz vezethet. Igyekezzünk minél több vizet inni és hidratáltnak maradni. Figyeljünk oda az elegendő vitaminbevitelre, ha ezt a mennyiséget nem tudjuk táplálékkal bevinni, akkor nyugodtan szedjünk étrendkiegészítő vitaminokat, mint például a B-komplex vitamin, az A vitamin és C-vitamin.

Ilyenkor szintén jellemző probléma lehet sok embernél, hogy a sapka viselésénél a haj könnyen zsírosodik és lelapul, elveszíti volumenét, ezért az év ezen időszakában többször mosnak hajat. A többszöri hajmosás pedig nem is lenne szabad, hiszen ezeket a természetes olajokat a hajhagyma védelmi szempontból termeli. Ilyenkor érdemes hajpakolást és kondicionálót használni. A sapka viseléséről azonban nem szabad lemondani, hiszen védi a hajhagymákat a megfázástól.

Törekedjünk arra, hogy szilikonmentes hajpakolásokat válasszunk. Miért? Igazából rövidtávon hasznosnak érzékeljük a szilikon hatását, ám ez bizonyos időn belül olyan védőréteget képez a hajon, ami nem engedi be az egyéb tápláló összetevőket, amikre szükség lenne. A szilikonos hajápolókat csak szulfátos samponnal lehet lemosni. Szulfátos sampont semmiképen sem érdemes használni, ha a hajunk száraz, vagy rosaceás, ekcémás bőrünk van.

Összegzésként mindenképpen fontos télen a hajunkra és testünkre való odafigyelés. A megfelelő folyadékbevitel a legfontosabb, hiszen sok megbetegedést képes megelőzni, segíti fenntartani hajunk egészségét és a bőr tisztulása is megfigyelhető mindezek mellett.

Nagypál Anna

Milyen a bőrtípusom?

Ismerjük azt a népszerű mondást, hogy a szépség belülről fakad. Ám ha jó az ön-és emberismeretünk, azt is tudjuk, hogy az első benyomás mennyire fontos. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy arcunk -amit az emberek először néznek – mennyire ápolt.

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.