Menü

Különleges hobbik 3. - Geocashing

Olyan hobbit keresel, ami nem drága? Ami összefügg az utazással? Szeretsz másoknak örömet okozni? Akkor a Geocashinget biztosan neked találták ki! Ez a hobbi garantáltan élményalapú, hosszantartó varázsával évekig űzhető elfoglaltság.

A geocashing a letterboxing utódja, tehát mint olyan, már 150 éve létezik. Viszont, ha kifejezetten a mai geocashingről beszélünk, akkor ez a kincskereső játék 21 éves. Az első geoládát David Ulmer helyezte Amerikában. Magyarországon egy évvel később 2001-ben került elhelyezésre az első geoláda, de ma már pontosan 4724 darab láda található. Ezek száma folyton növekedik, hiszen van lehetőség a szabályok betartásával saját ládát készíteni.

A geocashing lényege, hogy szerte a világban egy kis dobozt elrejtenek egy földrajzi vagy kulturális területen. A kis dobozkákban apró ajándékokat, tárgyakat, üzeneteket és egy jelszót rejtenek el. A dobozokat földrajzi koordináták alapján lehet megtalálni, amiket a játék honlapján lehet megtalálni. (Ha érdekel, kattints ide: https://www.geocaching.hu/) Mire jó a jelszó? A jelszót rögzíteni kell a honlapon, ugyanis ez a bizonyíték arra, hogy a cashinger megtalálta a keresett kincset, a geoládát. Így tehát a geocashing egyesíti a modern technikát a turizmussal, kirándulással és a természetjárással.

A geocashing mottója egy kérés: „Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat; ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat; ne ölj meg semmit csak az idődet!” Ez a pár sor utal a környezet és természet óvására és az élményekre. Természetesen, ha valaki olyan geoládát talál, amiben apró ajándékok vannak, abból lehet elvinni, de csakis akkor, ha az illető hozott magával másik ajándékot, amit a helyére tesz!

De többféle geoláda is létezik. A hagyományos ládában található egy füzet, apró ajándékok és írószerek. A füzetbe fel kell jegyezni a megtaláló nevét, a megtalálás idejét és körülményét. A jelszó feljegyzése után pedig vissza kell rejteni a dobozt az eredeti helyére. Létezik mozgó láda is, melynek koordinátái a megtalálások során változnak. Ilyenkor az új jelszó kerül a mozgó ládához. A technikának köszönhetően készítenek virtuális geoládákat is. Általában akkor, amikor a ládát nem lehet az adott helyen rongálás nélkül lehelyezni. A terepen a jelszó leolvasásával igazolódik a sikeres megtalálás.

Magyarországon igen komoly közösség formálódott a geoláda keresőiből. A honlapjukon mindig naprakész információ található az aktualitásokról. Olyannyira összetartóak, hogy még versenyeket is szerveznek, megosztják a ládák megtalálásakkor tapasztalt élményeket és fotókat. Ezekből az élményekből az évek során igazi útikönyv készül.

A játék egyszerűnek tűnik, de ha valaki úgy dönt, hogy belekezd, regisztrálnia kell a magyar honlapon. Lehetőség van nemzetközi szinten is keresni, de ezeket a jelszavakat is rögzíteni kell. A szabályok betartásával egy fantasztikus élményben lehet része a keresőknek.

Nagypál Anna

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.