Menü

Különleges hobbik 3. - Geocashing

Olyan hobbit keresel, ami nem drága? Ami összefügg az utazással? Szeretsz másoknak örömet okozni? Akkor a Geocashinget biztosan neked találták ki! Ez a hobbi garantáltan élményalapú, hosszantartó varázsával évekig űzhető elfoglaltság.

A geocashing a letterboxing utódja, tehát mint olyan, már 150 éve létezik. Viszont, ha kifejezetten a mai geocashingről beszélünk, akkor ez a kincskereső játék 21 éves. Az első geoládát David Ulmer helyezte Amerikában. Magyarországon egy évvel később 2001-ben került elhelyezésre az első geoláda, de ma már pontosan 4724 darab láda található. Ezek száma folyton növekedik, hiszen van lehetőség a szabályok betartásával saját ládát készíteni.

A geocashing lényege, hogy szerte a világban egy kis dobozt elrejtenek egy földrajzi vagy kulturális területen. A kis dobozkákban apró ajándékokat, tárgyakat, üzeneteket és egy jelszót rejtenek el. A dobozokat földrajzi koordináták alapján lehet megtalálni, amiket a játék honlapján lehet megtalálni. (Ha érdekel, kattints ide: https://www.geocaching.hu/) Mire jó a jelszó? A jelszót rögzíteni kell a honlapon, ugyanis ez a bizonyíték arra, hogy a cashinger megtalálta a keresett kincset, a geoládát. Így tehát a geocashing egyesíti a modern technikát a turizmussal, kirándulással és a természetjárással.

A geocashing mottója egy kérés: „Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat; ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat; ne ölj meg semmit csak az idődet!” Ez a pár sor utal a környezet és természet óvására és az élményekre. Természetesen, ha valaki olyan geoládát talál, amiben apró ajándékok vannak, abból lehet elvinni, de csakis akkor, ha az illető hozott magával másik ajándékot, amit a helyére tesz!

De többféle geoláda is létezik. A hagyományos ládában található egy füzet, apró ajándékok és írószerek. A füzetbe fel kell jegyezni a megtaláló nevét, a megtalálás idejét és körülményét. A jelszó feljegyzése után pedig vissza kell rejteni a dobozt az eredeti helyére. Létezik mozgó láda is, melynek koordinátái a megtalálások során változnak. Ilyenkor az új jelszó kerül a mozgó ládához. A technikának köszönhetően készítenek virtuális geoládákat is. Általában akkor, amikor a ládát nem lehet az adott helyen rongálás nélkül lehelyezni. A terepen a jelszó leolvasásával igazolódik a sikeres megtalálás.

Magyarországon igen komoly közösség formálódott a geoláda keresőiből. A honlapjukon mindig naprakész információ található az aktualitásokról. Olyannyira összetartóak, hogy még versenyeket is szerveznek, megosztják a ládák megtalálásakkor tapasztalt élményeket és fotókat. Ezekből az élményekből az évek során igazi útikönyv készül.

A játék egyszerűnek tűnik, de ha valaki úgy dönt, hogy belekezd, regisztrálnia kell a magyar honlapon. Lehetőség van nemzetközi szinten is keresni, de ezeket a jelszavakat is rögzíteni kell. A szabályok betartásával egy fantasztikus élményben lehet része a keresőknek.

Nagypál Anna

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.