Menü

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!

FAHÉJAS-ALMÁS MUFFIN

HOZZÁVALÓK

13dkg vaj

15dkg cukor

0.5tk fahéj

2db tojás

20dkg liszt

2tk sütőpor

2db savanykás alma

1.5tk fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffin tepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffin papírt teszünk.

A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és a fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffin tepsibe töltjük.

A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk a muffinokat.

BUNDÁZOTT SÜLT ALMA FAHÉJAS CUKORRAL

HOZZÁVALÓK

3db alma

2ek citromlé

1db tojás

12.5dkg liszt

1csipet só

1.25dl sör

2ek cukor

olaj (a sütéshez)

fahéjas cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük őket kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát.

A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a sört (vagy az ásványvizet). Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába.

Az olajat felhevítjük egy lábasban. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd beletesszük az olajba (de ne mindet, csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne).

Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel felitatjuk róluk a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahéjas cukorral és azonnal tálaljuk.

NAGYI ALMÁS RÉTESE

HOZZÁVALÓK

25dkg liszt

25dkg túró

25dkg vaj

1csip só

10db alma

őrölt fahéj

cukor

durvára vágott dió

zsemlemorzsa

tejföl

1db tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a keverőtálba szitált lisztet, a villával szétnyomkodott túrót, a feldarabolt vajat és a sót, robotgép segítségével vagy kézzel összedolgozzuk. A masszát folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30-60 percig.

Közben a meghámozott, kicsumázott almát, kis darabokra vágjuk vagy lereszeljük és fahéjjal, cukorral, dióval ízesítjük. Szükség esetén, ha az alma túl sok levet eresztett, adhatunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk - rutinosabbak késszel húzhatják. A lapok közepén elosztjuk az almás tölteléket. A széleket megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, esetleg bepöttyözhetjük egy kevés tejföllel. Ezután a lapokat feltekerjük, és a rudakat az illesztéssel lefelé, sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük.

A réteseket megkenjük az elkevert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben, 45-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül hűlni hagyjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.