Menü

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!

FAHÉJAS-ALMÁS MUFFIN

HOZZÁVALÓK

13dkg vaj

15dkg cukor

0.5tk fahéj

2db tojás

20dkg liszt

2tk sütőpor

2db savanykás alma

1.5tk fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffin tepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffin papírt teszünk.

A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és a fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffin tepsibe töltjük.

A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk a muffinokat.

BUNDÁZOTT SÜLT ALMA FAHÉJAS CUKORRAL

HOZZÁVALÓK

3db alma

2ek citromlé

1db tojás

12.5dkg liszt

1csipet só

1.25dl sör

2ek cukor

olaj (a sütéshez)

fahéjas cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük őket kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát.

A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a sört (vagy az ásványvizet). Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába.

Az olajat felhevítjük egy lábasban. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd beletesszük az olajba (de ne mindet, csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne).

Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel felitatjuk róluk a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahéjas cukorral és azonnal tálaljuk.

NAGYI ALMÁS RÉTESE

HOZZÁVALÓK

25dkg liszt

25dkg túró

25dkg vaj

1csip só

10db alma

őrölt fahéj

cukor

durvára vágott dió

zsemlemorzsa

tejföl

1db tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a keverőtálba szitált lisztet, a villával szétnyomkodott túrót, a feldarabolt vajat és a sót, robotgép segítségével vagy kézzel összedolgozzuk. A masszát folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30-60 percig.

Közben a meghámozott, kicsumázott almát, kis darabokra vágjuk vagy lereszeljük és fahéjjal, cukorral, dióval ízesítjük. Szükség esetén, ha az alma túl sok levet eresztett, adhatunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk - rutinosabbak késszel húzhatják. A lapok közepén elosztjuk az almás tölteléket. A széleket megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, esetleg bepöttyözhetjük egy kevés tejföllel. Ezután a lapokat feltekerjük, és a rudakat az illesztéssel lefelé, sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük.

A réteseket megkenjük az elkevert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben, 45-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül hűlni hagyjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.

Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?

Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?

A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.

Sütemények a téli hidegben

Az igazán hideg januári estéken nincs jobb dolog annál, mint egy szelet isteni finom, illatos süteménnyel ücsörögni otthon. Szerintem már mindenkivel előfordult, hogy a hűvös téli estéken úgy éreztük, képtelenek vagyunk ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak. Az alábbi cikkben néhány téli sütemény receptet nézhetünk meg.