Menü

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!

FAHÉJAS-ALMÁS MUFFIN

HOZZÁVALÓK

13dkg vaj

15dkg cukor

0.5tk fahéj

2db tojás

20dkg liszt

2tk sütőpor

2db savanykás alma

1.5tk fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffin tepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffin papírt teszünk.

A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és a fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffin tepsibe töltjük.

A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk a muffinokat.

BUNDÁZOTT SÜLT ALMA FAHÉJAS CUKORRAL

HOZZÁVALÓK

3db alma

2ek citromlé

1db tojás

12.5dkg liszt

1csipet só

1.25dl sör

2ek cukor

olaj (a sütéshez)

fahéjas cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük őket kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát.

A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a sört (vagy az ásványvizet). Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába.

Az olajat felhevítjük egy lábasban. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd beletesszük az olajba (de ne mindet, csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne).

Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel felitatjuk róluk a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahéjas cukorral és azonnal tálaljuk.

NAGYI ALMÁS RÉTESE

HOZZÁVALÓK

25dkg liszt

25dkg túró

25dkg vaj

1csip só

10db alma

őrölt fahéj

cukor

durvára vágott dió

zsemlemorzsa

tejföl

1db tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a keverőtálba szitált lisztet, a villával szétnyomkodott túrót, a feldarabolt vajat és a sót, robotgép segítségével vagy kézzel összedolgozzuk. A masszát folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30-60 percig.

Közben a meghámozott, kicsumázott almát, kis darabokra vágjuk vagy lereszeljük és fahéjjal, cukorral, dióval ízesítjük. Szükség esetén, ha az alma túl sok levet eresztett, adhatunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk - rutinosabbak késszel húzhatják. A lapok közepén elosztjuk az almás tölteléket. A széleket megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, esetleg bepöttyözhetjük egy kevés tejföllel. Ezután a lapokat feltekerjük, és a rudakat az illesztéssel lefelé, sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük.

A réteseket megkenjük az elkevert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben, 45-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül hűlni hagyjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!