Menü

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

A családtörténeti kutatás napjainkban igen jól jövedelmező tevékenység. Ugyanakkor vannak ingyenesen elérhető online források. Illetve, ha magasabb szinten állunk, ott vannak a levéltárak. Annyit viszont érdemes tudni, hogy Magyarországon az összes település születési, házassági és halotti anyakönyvei digitálisan rendelkezésre állnak és ingyenesen hozzáférhetőek. Többnyire igaz ez a történelmi Magyarország viszonylataira is, de más országok is rendelkezésre állnak már a vizsgálódáshoz.

A mostani pandémiás időszak pedig kiválóan alkalmas arra, hogy tegyünk egy próbát. A család pedig, mindig és mindenkor fontos érték az életünkben. Ezzel a módszerrel pedig az idők során elfeledett élő rokoni kapcsolatokkal bővíthetjük családunkat, akár különböző fokú unokatestvérekkel is. Nem kizárt az sem, hogy egy másik kontinensre vezetnek a szálak, vagy akár nemesi oklevelet találhatunk. Ez pedig ilyen módon hozzájárulhat lelki egészségünkhöz, magabiztosságunkhoz és körülbelül arra is választ kaphatunk, hogy honnan is érkeztünk oda, ahol most vagyunk.

Természetesen nem feltétlenül, csak szép dolgokkal találkozhatunk a kutatások során. Előfordulhat, hogy belefuthatunk kellemetlen dolgokba akár óhatatlanul. Bár ezek a nyilvántartások csak családra vonatkozó információkat tartalmaznak. (nevek, ország, helység, születési, házassági, halálozási dátumok, esetleg, hogy pór vagy nemes volt, az illető) Ennyi időn túl, meg nem vonatkozik rájuk az adatvédelmi törvény, ráadásul egyenes ágon mindenkinek joga van ehhez.

Az első lépés a napjainkban élő felmenőink neveinek, születési esetleg házassági, adatainak összegyűjtése. Ez általában nagy, illetve dédszülőkig mindenféle kutatás nélkül közvetlen családtagjainktól megtudható. Így már is a 19. században keresgélhetünk, de már találhatók 20. század első feléből is adatok. Ma már szöveges kereséssel digitálisan is kereshető bizonyos fokú pontosság mellett az adatbázis. (https://www.familysearch.org/)

Az ezzel foglalkozó weboldalra érdemes regisztrálni, és a fánkat ott közvetlenül építeni. Ugyanakkor azért ennyire nem egyszerű a dolog. Először latin betűs írással kell megbíróznunk, a nevek latinul és fordítva vannak írva, viszont többnyire érthetőek, illetve a vezetéknevek lesznek mérvadóak a munkánkban, ha a könyvekben kell keresünk. Ezen túl pedig minél visszább jutunk az időben, szembesülünk a vezetéknevek elírásával, ami többé-kevésbé eltérhet a maitól. Az oldal pedig azzal próbál segíteni, hogy feljegyzéseket ajánl. Ezeket érdemes ellenőrizni. Végső esetben pedig meg is lehet nézni a forrást is. Megerősítést a házassági és a halotti anyakönyvi kivonat szolgáltathat, hiszen ezekhez való hozzáférés sem lehetetlen. Ami pedig szerintem a legnehezebb lehet az az, hogy adott településről kijussunk visszafelé az időben, esetleg ha ma az adott helység a történelmi Magyarország területére vezet az kemény dió lehet. Viszont az is megtörténhet, hogy egy kis történelmi tudás, vagy a keresztszülők azonossága, azonos település, stb. segíthet a kapcsolat felderítésében.

Menet közben már érhet bennünket akár meglepetés is, mert előbb-utóbb belefutunk valakibe, aki már előrébb jár nálunk, például egy testvérség okán, így sok munkát spórolhatunk meg.

Összességében pedig, ha sikeresen vesszük a kezdeti akadályokat, és a lelkesedésünk töretlen, egy jó és izgalmas szabadidős tevékenységet találhatunk magunk számára. Talán nem túlzás az sem, ha azt mondom, hogy a kutatás által egy picit átéljük ezeket a korokat, bizonyítékát leljük annak, hogy egy szinte tökéletes illúzióban élünk. Ha pedig még tovább mennénk manapság genetikai vizsgálattal simán kideríthető, mely népek és tájegységek tulajdonságait, lenyomatait hordozzuk magunkban. E információk, pedig segíthetnek véleményem szerint a genetikailag megfelelő étrend kialakításában is, például elég a különböző érzékenységekre gondolni. Jó kutatást és jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.