Menü

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

A családtörténeti kutatás napjainkban igen jól jövedelmező tevékenység. Ugyanakkor vannak ingyenesen elérhető online források. Illetve, ha magasabb szinten állunk, ott vannak a levéltárak. Annyit viszont érdemes tudni, hogy Magyarországon az összes település születési, házassági és halotti anyakönyvei digitálisan rendelkezésre állnak és ingyenesen hozzáférhetőek. Többnyire igaz ez a történelmi Magyarország viszonylataira is, de más országok is rendelkezésre állnak már a vizsgálódáshoz.

A mostani pandémiás időszak pedig kiválóan alkalmas arra, hogy tegyünk egy próbát. A család pedig, mindig és mindenkor fontos érték az életünkben. Ezzel a módszerrel pedig az idők során elfeledett élő rokoni kapcsolatokkal bővíthetjük családunkat, akár különböző fokú unokatestvérekkel is. Nem kizárt az sem, hogy egy másik kontinensre vezetnek a szálak, vagy akár nemesi oklevelet találhatunk. Ez pedig ilyen módon hozzájárulhat lelki egészségünkhöz, magabiztosságunkhoz és körülbelül arra is választ kaphatunk, hogy honnan is érkeztünk oda, ahol most vagyunk.

Természetesen nem feltétlenül, csak szép dolgokkal találkozhatunk a kutatások során. Előfordulhat, hogy belefuthatunk kellemetlen dolgokba akár óhatatlanul. Bár ezek a nyilvántartások csak családra vonatkozó információkat tartalmaznak. (nevek, ország, helység, születési, házassági, halálozási dátumok, esetleg, hogy pór vagy nemes volt, az illető) Ennyi időn túl, meg nem vonatkozik rájuk az adatvédelmi törvény, ráadásul egyenes ágon mindenkinek joga van ehhez.

Az első lépés a napjainkban élő felmenőink neveinek, születési esetleg házassági, adatainak összegyűjtése. Ez általában nagy, illetve dédszülőkig mindenféle kutatás nélkül közvetlen családtagjainktól megtudható. Így már is a 19. században keresgélhetünk, de már találhatók 20. század első feléből is adatok. Ma már szöveges kereséssel digitálisan is kereshető bizonyos fokú pontosság mellett az adatbázis. (https://www.familysearch.org/)

Az ezzel foglalkozó weboldalra érdemes regisztrálni, és a fánkat ott közvetlenül építeni. Ugyanakkor azért ennyire nem egyszerű a dolog. Először latin betűs írással kell megbíróznunk, a nevek latinul és fordítva vannak írva, viszont többnyire érthetőek, illetve a vezetéknevek lesznek mérvadóak a munkánkban, ha a könyvekben kell keresünk. Ezen túl pedig minél visszább jutunk az időben, szembesülünk a vezetéknevek elírásával, ami többé-kevésbé eltérhet a maitól. Az oldal pedig azzal próbál segíteni, hogy feljegyzéseket ajánl. Ezeket érdemes ellenőrizni. Végső esetben pedig meg is lehet nézni a forrást is. Megerősítést a házassági és a halotti anyakönyvi kivonat szolgáltathat, hiszen ezekhez való hozzáférés sem lehetetlen. Ami pedig szerintem a legnehezebb lehet az az, hogy adott településről kijussunk visszafelé az időben, esetleg ha ma az adott helység a történelmi Magyarország területére vezet az kemény dió lehet. Viszont az is megtörténhet, hogy egy kis történelmi tudás, vagy a keresztszülők azonossága, azonos település, stb. segíthet a kapcsolat felderítésében.

Menet közben már érhet bennünket akár meglepetés is, mert előbb-utóbb belefutunk valakibe, aki már előrébb jár nálunk, például egy testvérség okán, így sok munkát spórolhatunk meg.

Összességében pedig, ha sikeresen vesszük a kezdeti akadályokat, és a lelkesedésünk töretlen, egy jó és izgalmas szabadidős tevékenységet találhatunk magunk számára. Talán nem túlzás az sem, ha azt mondom, hogy a kutatás által egy picit átéljük ezeket a korokat, bizonyítékát leljük annak, hogy egy szinte tökéletes illúzióban élünk. Ha pedig még tovább mennénk manapság genetikai vizsgálattal simán kideríthető, mely népek és tájegységek tulajdonságait, lenyomatait hordozzuk magunkban. E információk, pedig segíthetnek véleményem szerint a genetikailag megfelelő étrend kialakításában is, például elég a különböző érzékenységekre gondolni. Jó kutatást és jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.