Ínycsiklandozó avokádós receptek
- Dátum: 2021.01.26., 20:05
- Udvari Fanni
- ásványi anyag, avokádó, egészség, energia, főzés, konyha, receptek, vitamin, zsír
Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vitamin tartalmának köszönhetően pedig nagyszerű antioxidáns. Az avokádó olaj tartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre, és valódi segítséget nyújthat az ekcéma kezelésére is, mely manapság egyre több kisgyereket is érint. A gyümölcs magjából gyógyszirupot is előállítanak, amely reumatikus fájdalmak gyógymódja lehet.
Kukoricás-korianderes-paprikás toast
A kukoricát kis oliva olajon meg kell grillezni, és meg kell várni, míg langyosra hűl. Ezután apró darabokra kell szedni, és összekeverni egy kis fűszeres vajjal.
Jöhet az avokádó. A szokásos módon szabaduljunk meg a héjától, majd a finom gyümölcsrészt apró darabokra vágva pürésítsük (ehhez elég egy jobb botmixer is). Ha ezzel is megvagyunk, fűszerezni kell a pépet, majd hozzáadni kevés lime-levet, és mondhatni, már készen is van a finomság.
Fokhagymás avokádó
Gyors és laktató. Ezzel a két szóval jellemezhető ez a reggeli, mely nagyon egészséges is. És hogy hogyan áll össze mindez?
A pirítósokat kend be egy kevés fokhagymával, az avokádót pedig a szokásos módon hámozd meg. Szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és rakd őket szépen sorba a kenyéren. Ha ez megvan, meg kell szórni különféle magvakkal – ki mit szeret: lehet szezámmag, kendermag, kesudió, fenyőmag stb.), majd ha gondolod, jöhet rá némi chilipehely. Legvégül jön a tetejére kevés petrezselyem, ami nagy szívességet tesz, ugyanis elveszi a fokhagyma élét, már ami a leheletet illeti. Ha már úgyis itt a jó idő, tálalj mellé paradicsomot vagy paprikát, hisz így lesz teljes az összkép és az ízvilág!
Avokádós tészta szósz
Hozzávalók:
2 db avokádó
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál aprított bazsalikom
2 teáskanál aprított petrezselyem
0.75 dl olívaolaj
só+ bors
elkészítési idő: 10 perc
Elkészítés: Az avokádókat hámozd meg, vágd ketté, és a magot szedd ki. Rakd egy aprítógépbe, add hozzá a fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemmel, bazsalikommal. Dolgozd össze a géppel, az olívaolajat részletekben adagold hozzá. Ha nem találod elég lágynak, lazíthatsz még rajta tejföllel vagy joghurttal is. Kanalazd a kifőtt tésztára, és reszelt sajttal fokozd az élvezetet. Az avokádó számtalan finomság alapja lehet. Reggelire is kiváló, csak üss bele tojást! Egyszerű, gyorsan megvan, finom és tápanyagokban gazdag.
Mit tegyünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?
Ha 2-3 nap várakozás még belefér, tegyük az éretlen avokádóinkat papírzacskóba egy alma vagy banán kíséretében. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis etilén szabadul fel, amely meggyorsítja az avokádó beérését.
Amennyiben türelmetlenebbek vagyunk, és még ennyit sem szeretnénk várakozni, létezik egy másik módszer is, amely nem napok, hanem percek alatt eredményre vezet. Azoknál az avokádóknál működőképes, amelyek kívülről már sötét színűek, de belül még kemények, tehát a teljesen nyers és zöld darabokon nem segít. Csomagoljuk be az avokádókat egyesével alufóliába (jó szorosan), majd tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Az időtartamra különösen figyelni kell, hiszen nem nyersen megsült avokádókat szeretnénk viszontlátni. Ha azonban jól eltaláljuk, akkor megpuhult gyümölcsöket vehetünk ki a sütőnkből.
És mit tehetünk akkor, ha már belevágtunk egy avokádóba, ám csak azután vettük észre, hogy nem olyan érett, mint gondoltuk? Szerencsére erre is van megoldás. Vágjuk fel, majd a szeleteket tegyük 2 órára sós vízbe.
Nem csupán megpuhulnak a szeletek a sófürdőben, hanem az ízük sem fog megváltozni különösebben, azaz ugyanúgy használhatjuk fel, mint az eleve puha avokádókat.
Szerző: Udvari Fanni
Túlzott C-vitamin fogyasztás
Az őszi időszakban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra, hiszen a hidegebb idő beköszöntével nagyobb szükségünk van ezek támogató erejére. Nagyon fontos arra is ügyelni, hogy ezekből megfelelő mennyiségűt vigyünk be, mivel a túlzott fogyasztás káros lehet egészségünkre.
Táplálékkiegészítők tömkelege. Mi mire szolgál?
Rengeteget hallunk róluk, sokan idegenkednek tőle. Ezek olyan termékek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítésére szolgálnak. Leginkább porok, tabletták, vitaminok formájában azonosítjuk őket. Tartalmaznak ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, aminosavakat és más anyagokat, amelyek pozitívan hatnak a szervezet működésére. A cél az, hogy támogassák a testi és a szellemi egészséget, pótolják a tápanyaghiányt, vagy segítsék a sportolók teljesítményét. Rengeteg pozitív hatásuk van, mégis sokan negatív sztereotípiákkal azonosítják.
Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?
Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!
A legjobb körömerősítő ételek
A téli hónapok nagy hatást gyakorolhatnak a körmökre. A hideg időjárás a körmök nedvességvesztését okozhatja, így azok kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez azt jelentheti, hogy a körmök hámlanak, vagy könnyen letörnek.
Őszi sütemények a hűvös időre
Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.