Menü

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vitamin tartalmának köszönhetően pedig nagyszerű antioxidáns. Az avokádó olaj tartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre, és valódi segítséget nyújthat az ekcéma kezelésére is, mely manapság egyre több kisgyereket is érint. A gyümölcs magjából gyógyszirupot is előállítanak, amely reumatikus fájdalmak gyógymódja lehet.

Kukoricás-korianderes-paprikás toast

A kukoricát kis oliva olajon meg kell grillezni, és meg kell várni, míg langyosra hűl. Ezután apró darabokra kell szedni, és összekeverni egy kis fűszeres vajjal.

Jöhet az avokádó. A szokásos módon szabaduljunk meg a héjától, majd a finom gyümölcsrészt apró darabokra vágva pürésítsük (ehhez elég egy jobb botmixer is). Ha ezzel is megvagyunk, fűszerezni kell a pépet, majd hozzáadni kevés lime-levet, és mondhatni, már készen is van a finomság.

Fokhagymás avokádó

Gyors és laktató. Ezzel a két szóval jellemezhető ez a reggeli, mely nagyon egészséges is. És hogy hogyan áll össze mindez?

A pirítósokat kend be egy kevés fokhagymával, az avokádót pedig a szokásos módon hámozd meg. Szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és rakd őket szépen sorba a kenyéren. Ha ez megvan, meg kell szórni különféle magvakkal – ki mit szeret: lehet szezámmag, kendermag, kesudió, fenyőmag stb.), majd ha gondolod, jöhet rá némi chilipehely. Legvégül jön a tetejére kevés petrezselyem, ami nagy szívességet tesz, ugyanis elveszi a fokhagyma élét, már ami a leheletet illeti. Ha már úgyis itt a jó idő, tálalj mellé paradicsomot vagy paprikát, hisz így lesz teljes az összkép és az ízvilág!

Avokádós tészta szósz

Hozzávalók:

2 db avokádó

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál aprított bazsalikom

2 teáskanál aprított petrezselyem

0.75 dl olívaolaj

só+ bors

elkészítési idő: 10 perc

Elkészítés: Az avokádókat hámozd meg, vágd ketté, és a magot szedd ki. Rakd egy aprítógépbe, add hozzá a fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemmel, bazsalikommal. Dolgozd össze a géppel, az olívaolajat részletekben adagold hozzá. Ha nem találod elég lágynak, lazíthatsz még rajta tejföllel vagy joghurttal is. Kanalazd a kifőtt tésztára, és reszelt sajttal fokozd az élvezetet. Az avokádó számtalan finomság alapja lehet. Reggelire is kiváló, csak üss bele tojást! Egyszerű, gyorsan megvan, finom és tápanyagokban gazdag.

Mit tegyünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?

Ha 2-3 nap várakozás még belefér, tegyük az éretlen avokádóinkat papírzacskóba egy alma vagy banán kíséretében. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis etilén szabadul fel, amely meggyorsítja az avokádó beérését.

Amennyiben türelmetlenebbek vagyunk, és még ennyit sem szeretnénk várakozni, létezik egy másik módszer is, amely nem napok, hanem percek alatt eredményre vezet. Azoknál az avokádóknál működőképes, amelyek kívülről már sötét színűek, de belül még kemények, tehát a teljesen nyers és zöld darabokon nem segít. Csomagoljuk be az avokádókat egyesével alufóliába (jó szorosan), majd tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Az időtartamra különösen figyelni kell, hiszen nem nyersen megsült avokádókat szeretnénk viszontlátni. Ha azonban jól eltaláljuk, akkor megpuhult gyümölcsöket vehetünk ki a sütőnkből.

És mit tehetünk akkor, ha már belevágtunk egy avokádóba, ám csak azután vettük észre, hogy nem olyan érett, mint gondoltuk? Szerencsére erre is van megoldás. Vágjuk fel, majd a szeleteket tegyük 2 órára sós vízbe.

Nem csupán megpuhulnak a szeletek a sófürdőben, hanem az ízük sem fog megváltozni különösebben, azaz ugyanúgy használhatjuk fel, mint az eleve puha avokádókat.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.