Ínycsiklandozó avokádós receptek
- Dátum: 2021.01.26., 20:05
- Udvari Fanni
- ásványi anyag, avokádó, egészség, energia, főzés, konyha, receptek, vitamin, zsír
Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, magas vitamin tartalmának köszönhetően pedig nagyszerű antioxidáns. Az avokádó olaj tartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre, és valódi segítséget nyújthat az ekcéma kezelésére is, mely manapság egyre több kisgyereket is érint. A gyümölcs magjából gyógyszirupot is előállítanak, amely reumatikus fájdalmak gyógymódja lehet.
Kukoricás-korianderes-paprikás toast
A kukoricát kis oliva olajon meg kell grillezni, és meg kell várni, míg langyosra hűl. Ezután apró darabokra kell szedni, és összekeverni egy kis fűszeres vajjal.
Jöhet az avokádó. A szokásos módon szabaduljunk meg a héjától, majd a finom gyümölcsrészt apró darabokra vágva pürésítsük (ehhez elég egy jobb botmixer is). Ha ezzel is megvagyunk, fűszerezni kell a pépet, majd hozzáadni kevés lime-levet, és mondhatni, már készen is van a finomság.
Fokhagymás avokádó
Gyors és laktató. Ezzel a két szóval jellemezhető ez a reggeli, mely nagyon egészséges is. És hogy hogyan áll össze mindez?
A pirítósokat kend be egy kevés fokhagymával, az avokádót pedig a szokásos módon hámozd meg. Szeleteld fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod, és rakd őket szépen sorba a kenyéren. Ha ez megvan, meg kell szórni különféle magvakkal – ki mit szeret: lehet szezámmag, kendermag, kesudió, fenyőmag stb.), majd ha gondolod, jöhet rá némi chilipehely. Legvégül jön a tetejére kevés petrezselyem, ami nagy szívességet tesz, ugyanis elveszi a fokhagyma élét, már ami a leheletet illeti. Ha már úgyis itt a jó idő, tálalj mellé paradicsomot vagy paprikát, hisz így lesz teljes az összkép és az ízvilág!
Avokádós tészta szósz
Hozzávalók:
2 db avokádó
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál aprított bazsalikom
2 teáskanál aprított petrezselyem
0.75 dl olívaolaj
só+ bors
elkészítési idő: 10 perc
Elkészítés: Az avokádókat hámozd meg, vágd ketté, és a magot szedd ki. Rakd egy aprítógépbe, add hozzá a fokhagymát, ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemmel, bazsalikommal. Dolgozd össze a géppel, az olívaolajat részletekben adagold hozzá. Ha nem találod elég lágynak, lazíthatsz még rajta tejföllel vagy joghurttal is. Kanalazd a kifőtt tésztára, és reszelt sajttal fokozd az élvezetet. Az avokádó számtalan finomság alapja lehet. Reggelire is kiváló, csak üss bele tojást! Egyszerű, gyorsan megvan, finom és tápanyagokban gazdag.
Mit tegyünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?
Ha 2-3 nap várakozás még belefér, tegyük az éretlen avokádóinkat papírzacskóba egy alma vagy banán kíséretében. Ezekből a gyümölcsökből ugyanis etilén szabadul fel, amely meggyorsítja az avokádó beérését.
Amennyiben türelmetlenebbek vagyunk, és még ennyit sem szeretnénk várakozni, létezik egy másik módszer is, amely nem napok, hanem percek alatt eredményre vezet. Azoknál az avokádóknál működőképes, amelyek kívülről már sötét színűek, de belül még kemények, tehát a teljesen nyers és zöld darabokon nem segít. Csomagoljuk be az avokádókat egyesével alufóliába (jó szorosan), majd tegyük 90 °C-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Az időtartamra különösen figyelni kell, hiszen nem nyersen megsült avokádókat szeretnénk viszontlátni. Ha azonban jól eltaláljuk, akkor megpuhult gyümölcsöket vehetünk ki a sütőnkből.
És mit tehetünk akkor, ha már belevágtunk egy avokádóba, ám csak azután vettük észre, hogy nem olyan érett, mint gondoltuk? Szerencsére erre is van megoldás. Vágjuk fel, majd a szeleteket tegyük 2 órára sós vízbe.
Nem csupán megpuhulnak a szeletek a sófürdőben, hanem az ízük sem fog megváltozni különösebben, azaz ugyanúgy használhatjuk fel, mint az eleve puha avokádókat.
Szerző: Udvari Fanni
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.