Menü

Édesburgonya – avagy az egészséges nasi

Egészségesen szeretnél táplálkozni, de a nasit sem veted meg? Akkor az édesburgonya neked lett kitalálva…

Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumók alakja hasonlít rá. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és ellenálló képességéhez.

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény és lepény is készülhet belőle. És nem utolsó sorban egészséges chipset is készíthetünk ebből a krumplinak kinéző zöldségből. Íme a recept:

Fűszeres édesburgonyachips

Hozzávalók

2 db édesburgonya (közepes méretű)

3 ek olívaolaj

2 csipet só (durva szemű tengeri)

1 kk fekete bors (frissen tört)

szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket a finom olaj és a fűszerek. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (úgy, hogy egymás mellett legyenek a batáták, ne egymáson) és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Félidőben megfordítjuk a krumplikat.) Azon melegében tálaljuk.

De akár palacsintát is készíthetünk az édesburgonyából:

Hozzávalók

1 db édesburgonya

4 db tojás

3 ek kókuszolaj

Elkészítés

Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre. Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Egészséges nassolást!

Liszli Kornélia

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.