Édesburgonya – avagy az egészséges nasi
- Dátum: 2021.01.28., 16:17
- Liszli Kornélia
- antioxidánsok, édes sütemény, gazdag tápanyagforrás, immunrendszer egészsége, mikrotápanyagok, palacsinta
Egészségesen szeretnél táplálkozni, de a nasit sem veted meg? Akkor az édesburgonya neked lett kitalálva…
Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumók alakja hasonlít rá. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és ellenálló képességéhez.
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény és lepény is készülhet belőle. És nem utolsó sorban egészséges chipset is készíthetünk ebből a krumplinak kinéző zöldségből. Íme a recept:
Fűszeres édesburgonyachips
Hozzávalók
2 db édesburgonya (közepes méretű)
3 ek olívaolaj
2 csipet só (durva szemű tengeri)
1 kk fekete bors (frissen tört)
szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket a finom olaj és a fűszerek. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (úgy, hogy egymás mellett legyenek a batáták, ne egymáson) és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Félidőben megfordítjuk a krumplikat.) Azon melegében tálaljuk.
De akár palacsintát is készíthetünk az édesburgonyából:
Hozzávalók
1 db édesburgonya
4 db tojás
3 ek kókuszolaj
Elkészítés
Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre. Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Egészséges nassolást!
Liszli Kornélia
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.