Menü

Édesburgonya – avagy az egészséges nasi

Egészségesen szeretnél táplálkozni, de a nasit sem veted meg? Akkor az édesburgonya neked lett kitalálva…

Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumók alakja hasonlít rá. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatartalma azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszerünk megfelelő működéséhez és ellenálló képességéhez.

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény és lepény is készülhet belőle. És nem utolsó sorban egészséges chipset is készíthetünk ebből a krumplinak kinéző zöldségből. Íme a recept:

Fűszeres édesburgonyachips

Hozzávalók

2 db édesburgonya (közepes méretű)

3 ek olívaolaj

2 csipet só (durva szemű tengeri)

1 kk fekete bors (frissen tört)

szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket a finom olaj és a fűszerek. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (úgy, hogy egymás mellett legyenek a batáták, ne egymáson) és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (Félidőben megfordítjuk a krumplikat.) Azon melegében tálaljuk.

De akár palacsintát is készíthetünk az édesburgonyából:

Hozzávalók

1 db édesburgonya

4 db tojás

3 ek kókuszolaj

Elkészítés

Ha nyers az édesburgonyánk, süssük meg. Ha kihűlt, egy bögrényit villával pürésítsünk, majd a tojásokkal együtt keverjük krémesre. Ezután a palacsintasütőt kenjük ki kókuszolajjal, és már süthetjük is. Ha kicsit magasabbról csurgatjuk a tésztát, szép kerek formát kapunk. Közepes tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Egészséges nassolást!

Liszli Kornélia

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.