Menü

Ki gondolná, mi mindenre jó a só!

A só az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk, azonban érdemes más oldalát is megismerni, ugyanis nemcsak ízesítésre jó!

A sót javasolják például a kellemetlen szagok elűzésére. Ha hűtőbe teszünk egy kis tállal, beszívja a kellemetlen szagokat, kézbe dörzsölve is hatásos.

A só állítólag meggátolja, hogy a gyümölcsök megbarnuljanak, ahogy a citromlé is ezt teszi.

A sós vízben a friss tojások elsüllyednek, a rosszak viszont úsznak a tetején.

A só frissen tartja a sajtokat, ezért van vízbe áztatva a bolti mozzarella vagy a feta sajt. A sós víz frissen tartja sajtot.

Érdemes tudni, hogy nagyon jó a só a hangyák ellen. Érdemes az ajtó- és ablaknyílásokhoz sót szórni, mert elriasztja a hangyákat.

Duguláselhárításra is kipróbálhatjuk, ha lefolyóba szórjuk, s állni hagyjuk, a szennyeződéseket kiválóan fel tudja oldani.

Zsírtalanításnál is sikeresen alkalmazhatjuk, a só ugyanis leszed sokféle szennyeződést.

A poharak tisztítását is elvégezhetjük vele, langyos sós vízzel fényesre lehet öblíteni a poharakat.

Ha két púpos kanálnyi sót szórunk a mosógépbe, a fakó ruhák újra szebb színekben pompáznak.

A só felélénkíti az anyagokat és a színeket is.

Eltávolítja a vérfoltot, ha hideg vízbe áztatjuk a ruhát és megszórjuk utána sóval, amit 20 percig rajta hagyunk.

Száj- és torokproblémákra kiváló a só, langyos sós vízzel szoktam én is gargalizálni, hatásos.

A sós vizes oldat számos betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható, például az ínyproblémáknál, a torokgyulladásnál vagy torokfájásnál.

A sós lábfürdő csodát tesz a nap végén! Az izmok ellazulnak, a só pedig leszedi a legfelső, elhalt hámréteget a lábról.

A rozsdás konyhai eszközöket citromlé és só egyenlő arányú keverékével újra rozsdamentesre varázsolhatjuk, szinte szebb lesz minden, mint új korában.

Ha a sütőbe helyezett étel kifut, szórjunk bőven sót a benne keletkezett foltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatunk, miután kihűlt a sütő.

Kiváló tippet olvastam a sóval légfrissítésre. A só természetes módszerrel távolítja el a kellemetlen szagokat, és teszi frissé a levegőt! Ha egy narancsot félbevágunk, kivájjuk a belsejét és feltöltjük nagyszemű sóval, frissíti a levegőt a lakásban.

Sós inhalálással segíthetünk az allergiás, asztmatikus és egyéb légúti problémákon. A modern gyógyászat már teljesen elképzelhetetlen só tartalmú infúzió nélkül.

A só külsőleg alkalmazva gyógyító hatással bír a pattanásos, ekcémás, neurodermatitiszes betegek bőrére is.

Külsőleg alkalmazva a sós bőrradírozás nagyon hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, emellett enyhén fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A sós fürdőnek pedig méregtelenítő és bőrszépítő hatásokat tulajdonítanak.

A táplálkozásban nagyon kell figyelni az elfogyasztott sómennyiségre, a túl sok só ugyanis károsan hat az egészségre, azonban a fenti tanácsokat bátran ki lehet próbálni, gyakorlatilag filléres házi trükkök ezek, melyek olykor többet érnek, mint más, drága módszerek.

Martinka Dia

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.