Menü

Miért jó síelni?

Ha síeltél már, akkor azért olvasd el, ha nem, akkor azért…

Lássuk milyen pozitív hatásai vannak ennek az adrenalinnal teli téli sportnak.

A síelés remekül fejleszti a motorikus képességeket, mint például a kondicionális képességeket, a koordinációs képességeket és megfelelő edzés esetén az ízületi hajlékonyságot is. A síelés (és snowboardozás) során fejlődik az állóképességünk és az egyensúlyozó képességünk is, hiszen gondoljunk bele, hogy a síelés két lécen való megálláson és azok oldalra döntésén alapszik.

A térbeli tájékozódó képességünk is javul, hiszen periférikus látásunk segítségével, síelés közben figyelnünk kell másokra is, emellett az utat is szemmel kell tartani.

A ritmusérzékünk is fejlődik, mivel a párhuzamos lécvezetés során balra és jobbra ritmusosan döntjük testünket, ezzel lassítva haladásunkat a hegyről lefelé, jó esetben megtartva a biztonságos sebességet (ezt természetesen lehet szabályozni az ívek elnyújtásával).

A reakció, azaz a reagáló képesség is egyből elkezd javulni, ha valaki síelni tanul, mivel a síoktatások során az oktatók bólyákat használnak, amiket kerülgetni kell, és ehhez gyors reagáló képességre van szükség.

A síelés (ha gyerekkorban kezdjük) egy olyan alapot biztosít, amit később bármelyik sportágban hasznosítani lehet, ezért is jó minél fiatalabb korban megtanulni.

A kezdők számára elsősorban a zöld és kék színnel jelölt pályák a legalkalmasabbak, akik ügyesebbek, a piros és fekete pályákra is rámerészkedhetnek, ám csak akkor, ha tényleg biztosak a tudásukban. A fekete színű pályák a legnehezebbek és így a legveszélyesebbek is, főleg azok, amelyeket nem kezelnek, azaz nem ratrakolják a pályát, hanem buckásan, jegesen hagyják, ettől is lesz olyan izgi…

Az utóbbi pályákat kizárólag haladó, rutinos síelőknek ajánlom.

Természetesen a kedvelt téli sportok között, a síelés mellett ott van a snowboardozás is, mely évről-évre egyre népszerűbb. Valaki azt mondja ez könnyebb, valaki azt, hogy nehezebb, mindenesetre teljesen más technikát igényel, mint a síelés.

Szerencsére a környező országok mind bővelkednek sípályákban, és a legtöbb helyen akad más kikapcsolódási lehetőség is, mint például a wellness, a túrázás, vagy városnézés. Ilyen helyeket találunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában vagy akár Szlovéniában.

Télen is nagyon fontos az aktív pihenés, és ennek legjobb módja, ha síelünk, vagy snowboardozunk. Aztán csak óvatosan!

Liszli Kornélia

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?