Menü

Miért jó síelni?

Ha síeltél már, akkor azért olvasd el, ha nem, akkor azért…

Lássuk milyen pozitív hatásai vannak ennek az adrenalinnal teli téli sportnak.

A síelés remekül fejleszti a motorikus képességeket, mint például a kondicionális képességeket, a koordinációs képességeket és megfelelő edzés esetén az ízületi hajlékonyságot is. A síelés (és snowboardozás) során fejlődik az állóképességünk és az egyensúlyozó képességünk is, hiszen gondoljunk bele, hogy a síelés két lécen való megálláson és azok oldalra döntésén alapszik.

A térbeli tájékozódó képességünk is javul, hiszen periférikus látásunk segítségével, síelés közben figyelnünk kell másokra is, emellett az utat is szemmel kell tartani.

A ritmusérzékünk is fejlődik, mivel a párhuzamos lécvezetés során balra és jobbra ritmusosan döntjük testünket, ezzel lassítva haladásunkat a hegyről lefelé, jó esetben megtartva a biztonságos sebességet (ezt természetesen lehet szabályozni az ívek elnyújtásával).

A reakció, azaz a reagáló képesség is egyből elkezd javulni, ha valaki síelni tanul, mivel a síoktatások során az oktatók bólyákat használnak, amiket kerülgetni kell, és ehhez gyors reagáló képességre van szükség.

A síelés (ha gyerekkorban kezdjük) egy olyan alapot biztosít, amit később bármelyik sportágban hasznosítani lehet, ezért is jó minél fiatalabb korban megtanulni.

A kezdők számára elsősorban a zöld és kék színnel jelölt pályák a legalkalmasabbak, akik ügyesebbek, a piros és fekete pályákra is rámerészkedhetnek, ám csak akkor, ha tényleg biztosak a tudásukban. A fekete színű pályák a legnehezebbek és így a legveszélyesebbek is, főleg azok, amelyeket nem kezelnek, azaz nem ratrakolják a pályát, hanem buckásan, jegesen hagyják, ettől is lesz olyan izgi…

Az utóbbi pályákat kizárólag haladó, rutinos síelőknek ajánlom.

Természetesen a kedvelt téli sportok között, a síelés mellett ott van a snowboardozás is, mely évről-évre egyre népszerűbb. Valaki azt mondja ez könnyebb, valaki azt, hogy nehezebb, mindenesetre teljesen más technikát igényel, mint a síelés.

Szerencsére a környező országok mind bővelkednek sípályákban, és a legtöbb helyen akad más kikapcsolódási lehetőség is, mint például a wellness, a túrázás, vagy városnézés. Ilyen helyeket találunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában vagy akár Szlovéniában.

Télen is nagyon fontos az aktív pihenés, és ennek legjobb módja, ha síelünk, vagy snowboardozunk. Aztán csak óvatosan!

Liszli Kornélia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.