Menü

Miért jó síelni?

Ha síeltél már, akkor azért olvasd el, ha nem, akkor azért…

Lássuk milyen pozitív hatásai vannak ennek az adrenalinnal teli téli sportnak.

A síelés remekül fejleszti a motorikus képességeket, mint például a kondicionális képességeket, a koordinációs képességeket és megfelelő edzés esetén az ízületi hajlékonyságot is. A síelés (és snowboardozás) során fejlődik az állóképességünk és az egyensúlyozó képességünk is, hiszen gondoljunk bele, hogy a síelés két lécen való megálláson és azok oldalra döntésén alapszik.

A térbeli tájékozódó képességünk is javul, hiszen periférikus látásunk segítségével, síelés közben figyelnünk kell másokra is, emellett az utat is szemmel kell tartani.

A ritmusérzékünk is fejlődik, mivel a párhuzamos lécvezetés során balra és jobbra ritmusosan döntjük testünket, ezzel lassítva haladásunkat a hegyről lefelé, jó esetben megtartva a biztonságos sebességet (ezt természetesen lehet szabályozni az ívek elnyújtásával).

A reakció, azaz a reagáló képesség is egyből elkezd javulni, ha valaki síelni tanul, mivel a síoktatások során az oktatók bólyákat használnak, amiket kerülgetni kell, és ehhez gyors reagáló képességre van szükség.

A síelés (ha gyerekkorban kezdjük) egy olyan alapot biztosít, amit később bármelyik sportágban hasznosítani lehet, ezért is jó minél fiatalabb korban megtanulni.

A kezdők számára elsősorban a zöld és kék színnel jelölt pályák a legalkalmasabbak, akik ügyesebbek, a piros és fekete pályákra is rámerészkedhetnek, ám csak akkor, ha tényleg biztosak a tudásukban. A fekete színű pályák a legnehezebbek és így a legveszélyesebbek is, főleg azok, amelyeket nem kezelnek, azaz nem ratrakolják a pályát, hanem buckásan, jegesen hagyják, ettől is lesz olyan izgi…

Az utóbbi pályákat kizárólag haladó, rutinos síelőknek ajánlom.

Természetesen a kedvelt téli sportok között, a síelés mellett ott van a snowboardozás is, mely évről-évre egyre népszerűbb. Valaki azt mondja ez könnyebb, valaki azt, hogy nehezebb, mindenesetre teljesen más technikát igényel, mint a síelés.

Szerencsére a környező országok mind bővelkednek sípályákban, és a legtöbb helyen akad más kikapcsolódási lehetőség is, mint például a wellness, a túrázás, vagy városnézés. Ilyen helyeket találunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában vagy akár Szlovéniában.

Télen is nagyon fontos az aktív pihenés, és ennek legjobb módja, ha síelünk, vagy snowboardozunk. Aztán csak óvatosan!

Liszli Kornélia

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.