Menü

Különleges hobbik 6. – Nordic walking

Olyan hobbit keresel, amit a szabadban űzhetsz? Olyat, amit egyedül és csapatban is végezhetsz? Ami sportos és segíti fenntartani az egészséges életmódot? Akkor a Nordic walkingot neked találták ki! Most megtudhatsz mindent, ami a Nordic walkinghoz kapcsolódik!

A Nordic walking egy Finnországból származó sport, ami Észak-Európában az 1930-as években terjedt el. Sífutók alkalmazták kezdetben ezeket a botos gyakorlatokat nyáron, mert biztosította számukra az erőnlétet a meleg évszakban is. Finnül azt jelenti, hogy „botos gyaloglás”, angolul pedig, hogy „északi gyaloglás”. Maga a „Nordic Walking” kifejezést 1997-ben alkották meg, ebben az évben vált önálló sportággá, de ekkor már javában ismert volt az emberek körében.

Annak ellenére, hogy fiatal sport, mára túlmúlta önmagát. A régi technikákat eltérő módon tanítják, kevert változatok is létrejöttek. Népszerű sport Amerikában, Japánban és persze Skandináviában is. Ez a sport egyesíti a gyaloglás és a sífutás előnyeit, így abszolút az állóképességet lehet vele fejleszteni. Lényege, hogy egy speciális bot segítségével és egyfajta gyalogló technikával egy adott időn belül mekkora távot tesz meg a sétáló. A gyaloglótechnika és a bot mozgásának összehangoltnak kell lennie, így a ritmusérzék is fejleszthető ezáltal. A botok nélkül nincs Nodric walking.

Kifejezetten sok pozitív élettani hatással rendelkezik ezen sport űzése; többek között tehermentesíti az ízületeket. A sima sétához képest 30%-al csökken a csípő-és térdízületek terhelése, ha a botokkal együtt megy a sportoló sétára. Elősegíti a fogyást, mert ha tökéletes a Nordic walking-technika, akkor 660 izmot is meg lehet mozgatni. Egy óra alatt átlagos tempóval lehetséges akár 400 kalória elégetése is. Ez azt jelenti, hogy a sima sétához képest 20%-al több kalóriát lehet égetni a botos sétával. Magának a mozgásnak köszönhetően javul a test oxigénellátása, megdolgoztatja a vérkeringést.

A Nordic walkingot a szakértők leginkább a túlsúllyal rendelkezőknek ajánlják. Diétával alkalmazva megfelelő sport lehet a számukra, hiszen nem olyan megterhelő, mint a futás, így a térd sem indul kopásnak. Az is a sport mellett szóló érv, - amit már fentebb említettem - hogy a bot tehermentesíti az ízületeket. Alkalmas azoknak is, akik szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdenek. A sport intenzitása képességhez és erőállóképességhez változtatható. Mozgás közben megnő az anyagcsere, ezáltal a méregtelenítés is intenzívebb, ezért csökkenthető a vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Kifejezett ajánlott az 50. életévüket már betöltött személyeknek. A bot biztonságérzetet adhat számukra mozgás közben, ezért érdemes ezt a sportot választaniuk. Akár társaságban is végezhetik a gyakorlatokat, a szocializáció pedig idősebb korban is fontos. Bizonyos technikák alkalmazhatóak azok számára is, akik csípőprotézissel rendelkeznek. (Illetve gyógytornán kívül rehabilitáció során a Nordic walkingot is szokták előnyben részesíteni.)

Nagy előnye, hogy megfizethető, hiszen a boton kívül más felszerelést nem igényel. Lehet a városban, parkokban, erdőkben is bottal sétálni, akár a túrázással is összeegyeztethető. Akár télen-nyáron is űzhető hobbi, könnyű megtanulni a technikáit. Először mindenképpen keressünk fel egy szakértőt, orvost, vagy edzőt, hogyan is kezdjünk bele a Nordic walkingba.

Forrás: https://www.nordicwalkingsport.hu/index.php

Nagypál Anna

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Neutrális, supinált, vagy pronáló cipők?

Futócipő vásárlásakor sok kérdés felmerül, ezért ajánlott szakértőkre bízni a választást, vagy legalábbis a döntésben való segítséget. A jobb futóboltokban kellő szakértelemmel rendelkező eladók segítik a vásárlást.

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?