Menü

Különleges hobbik 6. – Nordic walking

Olyan hobbit keresel, amit a szabadban űzhetsz? Olyat, amit egyedül és csapatban is végezhetsz? Ami sportos és segíti fenntartani az egészséges életmódot? Akkor a Nordic walkingot neked találták ki! Most megtudhatsz mindent, ami a Nordic walkinghoz kapcsolódik!

A Nordic walking egy Finnországból származó sport, ami Észak-Európában az 1930-as években terjedt el. Sífutók alkalmazták kezdetben ezeket a botos gyakorlatokat nyáron, mert biztosította számukra az erőnlétet a meleg évszakban is. Finnül azt jelenti, hogy „botos gyaloglás”, angolul pedig, hogy „északi gyaloglás”. Maga a „Nordic Walking” kifejezést 1997-ben alkották meg, ebben az évben vált önálló sportággá, de ekkor már javában ismert volt az emberek körében.

Annak ellenére, hogy fiatal sport, mára túlmúlta önmagát. A régi technikákat eltérő módon tanítják, kevert változatok is létrejöttek. Népszerű sport Amerikában, Japánban és persze Skandináviában is. Ez a sport egyesíti a gyaloglás és a sífutás előnyeit, így abszolút az állóképességet lehet vele fejleszteni. Lényege, hogy egy speciális bot segítségével és egyfajta gyalogló technikával egy adott időn belül mekkora távot tesz meg a sétáló. A gyaloglótechnika és a bot mozgásának összehangoltnak kell lennie, így a ritmusérzék is fejleszthető ezáltal. A botok nélkül nincs Nodric walking.

Kifejezetten sok pozitív élettani hatással rendelkezik ezen sport űzése; többek között tehermentesíti az ízületeket. A sima sétához képest 30%-al csökken a csípő-és térdízületek terhelése, ha a botokkal együtt megy a sportoló sétára. Elősegíti a fogyást, mert ha tökéletes a Nordic walking-technika, akkor 660 izmot is meg lehet mozgatni. Egy óra alatt átlagos tempóval lehetséges akár 400 kalória elégetése is. Ez azt jelenti, hogy a sima sétához képest 20%-al több kalóriát lehet égetni a botos sétával. Magának a mozgásnak köszönhetően javul a test oxigénellátása, megdolgoztatja a vérkeringést.

A Nordic walkingot a szakértők leginkább a túlsúllyal rendelkezőknek ajánlják. Diétával alkalmazva megfelelő sport lehet a számukra, hiszen nem olyan megterhelő, mint a futás, így a térd sem indul kopásnak. Az is a sport mellett szóló érv, - amit már fentebb említettem - hogy a bot tehermentesíti az ízületeket. Alkalmas azoknak is, akik szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdenek. A sport intenzitása képességhez és erőállóképességhez változtatható. Mozgás közben megnő az anyagcsere, ezáltal a méregtelenítés is intenzívebb, ezért csökkenthető a vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Kifejezett ajánlott az 50. életévüket már betöltött személyeknek. A bot biztonságérzetet adhat számukra mozgás közben, ezért érdemes ezt a sportot választaniuk. Akár társaságban is végezhetik a gyakorlatokat, a szocializáció pedig idősebb korban is fontos. Bizonyos technikák alkalmazhatóak azok számára is, akik csípőprotézissel rendelkeznek. (Illetve gyógytornán kívül rehabilitáció során a Nordic walkingot is szokták előnyben részesíteni.)

Nagy előnye, hogy megfizethető, hiszen a boton kívül más felszerelést nem igényel. Lehet a városban, parkokban, erdőkben is bottal sétálni, akár a túrázással is összeegyeztethető. Akár télen-nyáron is űzhető hobbi, könnyű megtanulni a technikáit. Először mindenképpen keressünk fel egy szakértőt, orvost, vagy edzőt, hogyan is kezdjünk bele a Nordic walkingba.

Forrás: https://www.nordicwalkingsport.hu/index.php

Nagypál Anna

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.