Menü

Fergeteges fánk receptek

A farsangi időszakkal elérkezett a fánk készítés ideje is. Ma már a különböző diétákat és étrendeket követőknek sem kell aggódnia, hiszen a hagyományos receptek mellett a fánk vegán, gluténmentes és laktózmentes módon is elkészíthető.

Hagyományos túrófánk

Egyszerű és gyors „nagymama-recept”.

Ami kell hozzá:

25 dkg liszt
25 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál cukor
csipet só
1 db citrom
olaj a sütéshez

A hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a megtisztított citrom héját is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, amiből kis, egyforma méretű golyókat formázunk.

Olajat forrósítunk és óvatosan, forgatva kisütjük a kis fánkokat. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálba tesszük, hogy a felesleges olajat felfogja. Ha kész lett egy tálba tesszük őket és ízlés szerint porcukorral, gyümölcslekvárral tálaljuk.

Gluténmentes fánk

Gluténmentes lisztből készül, de ugyanolyan finom!

Amire szükség lesz:

250 g gluténmentes lisztkeverék
50 g cukor
125 ml langyos tej
20 g élesztő
1 darab tojás
30 g margarin
lekvár
olaj a sütéshez

Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Miután felfutott keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, a margarint és a tojást, majd tegyük félre és pihentessük körülbelül egy órát. Amikor szépen megkelt nyújtsuk ki a tésztát egy kis (gluténmentes) lisztes felületen és kiszaggatjuk egy nagyobb szaggatóval.

Forraljunk olajat, körülbelül egy ujjnyi mennyiséget (ez függ a fánkok méreteitől is). Amikor már forr, óvatosan tegyük bele és körülbelül oldalanként 2-2 percig süssük, amik szépen bebarnul.

Frissen, lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Vegán túrófánk

Az állati eredetű ételeket mellőzőknek sem kell fánk nélkül maradniuk, a túrót más alternatívákkal helyettesítve az ízvilág ugyanúgy finom és különleges.

Hozzávalók:

250 g vegán túró (boltban is beszerezhető, de otthon is el lehet készíteni növényi tej és ecet segítségével)
300 g liszt
10 g sütőpor
100 g cukor
50 g szóda
és 60 g növényi tej

Összekeverjük az összes hozzávalót és pihentetjük legalább negyed óráig. A tésztából kis, diónyi nagyságú golyókat formálunk, amiket olajban kisütünk. Hasonlóan a többi fánkhoz porcukorral tálaljuk, meg is forgathatjuk rendes cukorban is.

Jó étvágyat!

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.