Menü

Ami miatt rosszul indul a napod

Az mindenkinek ismerős érzés, mikor a legjobb álmunkból kell felkelni az ágyból, kora reggel, még sötétben, a melegből, a jó puha takaró alól, a kényelmes testhelyzetünkből, s az ablakot kitárva, nem is a legbarátságosabb idő fogad. Talán épp esik is. Talán még hétfő is van. Bizony ebből szép kihozni a legjobbat. Néhány tipp, mellyel jobban indul a reggel.

Első hiba, amit elkövetünk, higgyék el, a szundi gomb. Úgy négyszer. Pedig semmivel sem könnyebb a „még öt perc” eltelte után kimászni az ágyból. Jobb döntésnek bizonyul, amikor azonnal felülünk az ágy szélére és nem hagyjuk, hogy visszahúzzon a lustálkodás. Ilyenkor vajon hányan gondolják rajtam kívül, hogy „jaj miért is nem feküdtem le este előbb?”

Szundi gomb tehát kilőve.

Friss levegő! Oxigéndús, frissítő, éltető, hatalmas szippantások. A napindítás és a „magunkhoz térés” fontos mozzanata az, hogy kinyitjuk az ablakot. Elhúzzuk a függönyt. Felhúzzuk a redőnyt. Szívunk „pár slukkot” a legfrissebb levegőből.

A mai világban nincs sok idő hétköznap a reggeli meditációra, de pár perc kikapcsolódásra annál inkább. Néhány mély, nagy levegő csökkenti a stresszt.

Ami számomra a reggelt leginkább tönkre teheti, az a rohanás. A kapkodás. Három gyerekkel könnyen átcsaphat káoszba bármely reggeli elindulás, ha nem kelek időben, ha nem készítem ki a ruhákat, ha nem tervezek, ha nem számolom hozzá, hogy lefagyott a kocsi, deres a szélvédő, nagyobb a forgalom. Időben kell elkezdeni a reggelt. Hogy ne érjen váratlanul a sok Murphy törvény, ami miatt mégiscsak kapkodásba válthat bármely gondosan előkészített reggel. Keljünk tehát korábban! Vagy még egy negyedórával annál is korábban.

A tervezés és előkészítés stresszmentesíti a reggeleinket, kevésbé leszünk feszültek ébredés után.

Ébredjünk egy jó napindító zenére!

Állítsuk be kedvenc dalunkat ébresztőnek, akár énekelhetjük is. Kutatások bizonyítják, hogy az éneklés jó érzést keltő hormonokat termel, mint endorfin és az oxitocin, és ettől jobb kedvvel indulhat a reggelünk.

Igyunk ébredés után egy pohár vizet. A víz fogyasztása különösen fontos reggel, az emésztés beindításáért, a hidratáltságunkért.

Reggel azonnal kütyü…laptop…telefon…tablet. NE! Kell egy kis idő, amíg kizárjuk a médiát, sokkal nyugodtabban indul a napunk. Arról nem is beszélve, hogy a „csak három üzenetre válaszolok” elveszi az értékes időnket, ami a reggeli rohanásban sokszor később kapkodást okoz.

Reggeli! Nem csak üres frázis, meg elcsépelt közhelyes tanács. Aki éhes, ingerült. Aki éhes, nem tud koncentrálni. Aki éhes és evés helyett két erős kávét dob be, tönkreteszi a gyomrát. Aki éhes és nem eszik, a szervezetét éhezteti. Aki éhes és nem eszik, egész nap nassol.

Aki reggel megadja a módját egy tápanyagdús reggelinek, a cukorbetegséget előzi meg, a szívbetegségeket kerülheti el, s vitamindús üzemanyaggal látja el a szervezetét.

A végére hagytam a legfontosabbat, s ha az egész cikkből ennyi lesz csupán, amit megjegyez a kedves olvasó, már megérte. Értékeljük azt, amink van. Amit megadott nekünk az élet. Amiért megküzdöttünk. Amit elértünk. Mindezért pár éve még mit nem adtunk volna. Pár éve ezek voltak a legfőbb kívánságaink. Nos, szólok: megvannak. Szinte minden megvan, amit akkor szerettünk volna. Amiért most elfelejtünk hálásnak lenni. Holnap reggel ugye eszünkbe jut?

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!