Menü

A reflux tünetei és kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, melynek fő tünetei között szerepel a torok és a gége irritációja, a gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz, valamint az émelygés. Ezek mind a betegség természetéhez köthetők, hiszen reflux esetén tulajdonképpen a savas gyomortartalom feljut a nyelőcsőbe és így ott gyulladást okozva váltja ki a fentebb említett tünetegyüttest, vagy kezeletlenül akár fekélyhez is vezethet. A tünetek általában nem sokkal evés után, vagy fekvő testhelyzetben jelentkeznek. Felmérések szerint Magyarországon minden második ember küzd, vagy küzdött már ezekkel ezzel a betegséggel, vagy ilyen jellegű tünetekkel.

A refluxos betegek esetében a gyomor szájánál lévő záróizom nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így okozva ezzel kellemetlen tüneteket. Egészséges embereknél is megnyílik ez a gyomor tetején lévő záróizom, de ideális esetben ez csak akkor következik be, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson, illetve ilyen esetben csak egyirányú áramlásról beszélünk, ami a gyomor irányába történik. Az, hogy nem zár megfelelően, általában erőteljes hasűri nyomás vagy az alsó záróizmok gyengesége miatt következik be.

A kialakulás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen annak is van oka, ha gyenge az alsó záróizom, vagy nagy a hasűri nyomás. Ilyen hajlamosító tényezők a következők:

dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nagy mennyiségű kávé fogyasztása
rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
ülő/mozgásszegény életmód

Fontos megemlíteni, hogy a reflux tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktushoz. Az égő érzés, a fájdalom és a légszomj mindkettő esetben jelen van, azonban fontos különbség, hogy a reflux esetében inkább a szegycsont alatt, a bordák környékén érezzük ezt a nyomást, míg infarktusnál a mellkas középtáján. Ezen kívül a reflux okozta fájdalom nem sugárzik ki a vállakba és a karokba, valamint jellegzetesen evés után jelentkezik. Egy harmadik lényeges különbség, hogy a refluxos tünetek közben nem jellemző az izzadás, azonban szívinfarktusnál ez is megfigyelhető.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes minél hamarabb orvossal kivizsgáltatni, mivel eleinte könnyen diagnosztizálható, valamint jól kezelhető étrend-és életmód váltással, súlyosabb esetben gyógyszerekkel. Ha a tünetek enyhék és nem lehet biztosan megállapítani a betegség meglétét vagy hiányát, nyelőcsőtükrözést és endoszkópiás vizsgálatot végeznek általában, ami nagyon gyakran alkalmazott módszer és rutinvizsgálatnak számít.

Balogh Emese

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.