Menü

A reflux tünetei és kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, melynek fő tünetei között szerepel a torok és a gége irritációja, a gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz, valamint az émelygés. Ezek mind a betegség természetéhez köthetők, hiszen reflux esetén tulajdonképpen a savas gyomortartalom feljut a nyelőcsőbe és így ott gyulladást okozva váltja ki a fentebb említett tünetegyüttest, vagy kezeletlenül akár fekélyhez is vezethet. A tünetek általában nem sokkal evés után, vagy fekvő testhelyzetben jelentkeznek. Felmérések szerint Magyarországon minden második ember küzd, vagy küzdött már ezekkel ezzel a betegséggel, vagy ilyen jellegű tünetekkel.

A refluxos betegek esetében a gyomor szájánál lévő záróizom nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így okozva ezzel kellemetlen tüneteket. Egészséges embereknél is megnyílik ez a gyomor tetején lévő záróizom, de ideális esetben ez csak akkor következik be, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson, illetve ilyen esetben csak egyirányú áramlásról beszélünk, ami a gyomor irányába történik. Az, hogy nem zár megfelelően, általában erőteljes hasűri nyomás vagy az alsó záróizmok gyengesége miatt következik be.

A kialakulás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen annak is van oka, ha gyenge az alsó záróizom, vagy nagy a hasűri nyomás. Ilyen hajlamosító tényezők a következők:

dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nagy mennyiségű kávé fogyasztása
rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
ülő/mozgásszegény életmód

Fontos megemlíteni, hogy a reflux tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktushoz. Az égő érzés, a fájdalom és a légszomj mindkettő esetben jelen van, azonban fontos különbség, hogy a reflux esetében inkább a szegycsont alatt, a bordák környékén érezzük ezt a nyomást, míg infarktusnál a mellkas középtáján. Ezen kívül a reflux okozta fájdalom nem sugárzik ki a vállakba és a karokba, valamint jellegzetesen evés után jelentkezik. Egy harmadik lényeges különbség, hogy a refluxos tünetek közben nem jellemző az izzadás, azonban szívinfarktusnál ez is megfigyelhető.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes minél hamarabb orvossal kivizsgáltatni, mivel eleinte könnyen diagnosztizálható, valamint jól kezelhető étrend-és életmód váltással, súlyosabb esetben gyógyszerekkel. Ha a tünetek enyhék és nem lehet biztosan megállapítani a betegség meglétét vagy hiányát, nyelőcsőtükrözést és endoszkópiás vizsgálatot végeznek általában, ami nagyon gyakran alkalmazott módszer és rutinvizsgálatnak számít.

Balogh Emese

Az egészséges életmód 10 pontja. És nem több.

Mondhatnám, hogy akkor elő a tollat, papírt és nézzük mi az, ami „pipa” és mi az, ami még visszavan, mint életmódváltoztató tényező, de mindenkinek magának kell éreznie, hogy mitől lett jobb minőségű az élete, egészsége, formája, közérzete. Az alábbi lépések azonban segítenek felmérni, nagyjából hol is tartunk az életmódváltáshoz vezető úton.

A D-vitamin fontossága

Gyakran halljuk milyen fontos a D-vitamin a szervezetünk megfelelő működéséhez, de mégis hogyan tudunk ügyelni arra, hogy valóban elegendő mennyiséget vigyünk be?

A melanóma és rizikófaktorai

Ahogy közeledik a nyár és egyre több a napsütéses óra, nekünk is újra elő kell vennünk a naptejet, még akkor is, ha nem tűnik úgy, hogy égetne a nap. A melanóma egyre gyakoribb probléma, de más rizikófaktorok is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A hideg végtagok okai

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül.

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.