Menü

A reflux tünetei és kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, melynek fő tünetei között szerepel a torok és a gége irritációja, a gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz, valamint az émelygés. Ezek mind a betegség természetéhez köthetők, hiszen reflux esetén tulajdonképpen a savas gyomortartalom feljut a nyelőcsőbe és így ott gyulladást okozva váltja ki a fentebb említett tünetegyüttest, vagy kezeletlenül akár fekélyhez is vezethet. A tünetek általában nem sokkal evés után, vagy fekvő testhelyzetben jelentkeznek. Felmérések szerint Magyarországon minden második ember küzd, vagy küzdött már ezekkel ezzel a betegséggel, vagy ilyen jellegű tünetekkel.

A refluxos betegek esetében a gyomor szájánál lévő záróizom nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így okozva ezzel kellemetlen tüneteket. Egészséges embereknél is megnyílik ez a gyomor tetején lévő záróizom, de ideális esetben ez csak akkor következik be, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson, illetve ilyen esetben csak egyirányú áramlásról beszélünk, ami a gyomor irányába történik. Az, hogy nem zár megfelelően, általában erőteljes hasűri nyomás vagy az alsó záróizmok gyengesége miatt következik be.

A kialakulás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen annak is van oka, ha gyenge az alsó záróizom, vagy nagy a hasűri nyomás. Ilyen hajlamosító tényezők a következők:

dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nagy mennyiségű kávé fogyasztása
rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
ülő/mozgásszegény életmód

Fontos megemlíteni, hogy a reflux tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktushoz. Az égő érzés, a fájdalom és a légszomj mindkettő esetben jelen van, azonban fontos különbség, hogy a reflux esetében inkább a szegycsont alatt, a bordák környékén érezzük ezt a nyomást, míg infarktusnál a mellkas középtáján. Ezen kívül a reflux okozta fájdalom nem sugárzik ki a vállakba és a karokba, valamint jellegzetesen evés után jelentkezik. Egy harmadik lényeges különbség, hogy a refluxos tünetek közben nem jellemző az izzadás, azonban szívinfarktusnál ez is megfigyelhető.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes minél hamarabb orvossal kivizsgáltatni, mivel eleinte könnyen diagnosztizálható, valamint jól kezelhető étrend-és életmód váltással, súlyosabb esetben gyógyszerekkel. Ha a tünetek enyhék és nem lehet biztosan megállapítani a betegség meglétét vagy hiányát, nyelőcsőtükrözést és endoszkópiás vizsgálatot végeznek általában, ami nagyon gyakran alkalmazott módszer és rutinvizsgálatnak számít.

Balogh Emese

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?

Mondjunk nemet a téli depresszióra!

A téli időszak, a hideg, a sötét - covid járvány nélkül is - hajlamosít a melankóliára, depresszióra. Reggel alig bírunk felkelni, este hamar sötét lesz és hideg, nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, letargia lesz rajtunk úrrá. A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség.

Ráncok kialakulása és megelőzése

Rengetegen küzdünk a ráncokkal, előbb vagy utóbb mindenkinek eljön az életében az a pont, ahol, amikor tükörbe néz, új barázdákat és mélyedéseket fedez fel az arcán. Ez természetes folyamat, azonban lassíthatunk a kialakulásukon különböző módszerekkel.