Menü

Egzotikus fűszerek Ázsiából

Utazzunk egy kicsit Ázsiába, és nézzünk meg egy pár, itthon kevésbé ismert különleges fűszert, amit érdemes kipróbálni…

Az első a kardamom (zöld), amely egy Dél-Kelet-Ázsiából származó hüvelytermésű növény, melynek magját használjuk egészben vagy őrölve. Sütemények és kávé ízesítője, sőt India nemzeti tejes teájának, a fűszeres csájnak is az egyik fő alkotóeleme. Húsok közül a bárányhoz illik leginkább, de szószokat, chutney-t is ízesíthetünk vele. Európában a skandináv országokban igen népszerű fűszer: a svédek nemzeti kalácsukba és különböző pudingokba szórnak belőle, míg a norvégok kolbászt ízesítenek vele.

Nevének jelentése "szív fűszer", mivel a szívizmok működésére van jó hatással. Emellett erősíti a gyomrot, javítja az emésztést, jó leheletet biztosít, a fogakra is jó hatással van, csillapítja a köhögést és a fejfájást is elmulasztja.

Ne tévesszük össze a fekete kardamommal, ami füstös íze miatt édes ételek ízesítésére nem alkalmas!

A következő a galanga vagy galangál: az ugyanezen nevű növény gyökerének porrá őrölt változata. Kína déli részéről származik, de ma már Indiában is sokat használják, a currypor egyik alapanyaga. Más néven thai gyömbérnek is nevezik, ez bizonyítja, hogy a thai konyhában is igen népszerű ez a citrusos jellegű, a gyömbérhez képest kevésbé intenzív fűszer.

A következő a curry. Ez a sárga színű por nem egy fűszer, hanem egy különleges fűszerkeverék, mely Indián kívül egész Dél-Kelet-Ázsia konyhájának meghatározó ízesítője. A curry összetétele nemcsak országonként, de városonként, sőt családonként is más és más. A nevét adó egyik alkotórész, a currylevél sem ízében, sem színében nem annyira intenzív, mint maga a fűszerkeverék. Az alapösszetevők a következők: ánizs, chili, csicseriborsó, curry levél, édeskömény, fahéj, fehérbors, feketebors, fokhagyma, galangál, görögszéna mag, gyömbér, hagyma, kapormag, kardamom, koriandermag, kurkuma, mák, mustármag, paprika, római kömény, só, szegfűszeg, szerecsendió, zellermag. Levesek, fűszeres egytálételek és húspácok kitűnő fűszere.

Bár elég sok minden kell hozzá, ha időnk engedi, otthon is elkészíthetjük saját curryporunkat. Mindig frissen, a felhasználás előtt őröljük meg a belevaló fűszereket. Légmentesen elzárva pár hónapig megőrzi frissességét.

Az utolsó fűszer pedig a shichimi tōgarashi, vagyis a hét ízű csilipaprika. Ez egy japán fűszer- és gyógynövénykeverék, amelyet egyszerűen shichiminek hívnak. Hét összetevőt tartalmaz: durván őrölt csili, őrölt szecsuáni bors vagy sancho, pörkölt narancshéj, fekete szezámmag, fehér szezámmag, őrölt gyömbér és nori vagy aonori (szárított, zöld alga vagy hínár). Ezt a fűszert a csípős ízvilág kedvelőinek ajánlom.

Jó kísérletezést az ízekkel!

Liszli Kornélia

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.