Menü

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

A mochi ragacsos rizslisztből készül, eredetileg a mocsicuki nevű hagyományos ceremóniákra készítették, de a japán újévi asztal állandó főszereplője. Ezen kívül az év minden napján szívesen fogyasztják a japánok. Az egyik különleges típusa a kagami mochi (tükör mochi), amelyet a családok az oltárra helyeznek ki minden év december 28-án. A kagami mochi két egymásra helyezett gömb alakú mochiból áll, amelyek tetejét naranccsal díszítik (daidai). Évszakonként eltérő módon készítik a mochit, tavasszal például, amikor cseresznyevirágzás időszaka van szakuramochit készítenek.

Mivel az édesség nagyon ragacsos, néha komoly veszélyekkel jár Japánban a mochi-fogyasztás. Szinte minden évben okoz a különleges japán édesség fulladásos halált, főleg az idősebb korosztályban, ezért ajánlott fogyasztás előtt apró darabokra felvágni a mochit, hogy így könnyebb legyen a lenyelés.

A mochi hagyományos elkészítése: A csiszolt ragacsos rizslisztet beáztatják és gőzölik egy egész éjszakán át. Ezután a gőzölt rizst fakalapáccsal pürésítik és ütik egy hagyományos mozsárban. Ez a munka két embert igényel: egyik, aki üti a masszát és a másik, aki pedig forgatja és nedvesíti közben. A ragacsos massza rögtön utána ehető vagy különböző formákba gyúrható.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a japán különlegesség, szerencsére otthon is elkészítheted!

Töltött matcha mochi

Hozzávalók a töltelékhez:

100 g kókusztej
200 g fehér csokoládé
1 teáskanál matcha teapor

Hozzávalók a tésztához:

100 g rizsliszt
1.5 teáskanál matcha teapor
1 csipet só
150 g cukor
170 ml víz

Elkészítése:

1. Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a matcha port, keverjük el, majd a fehér csokit is adjuk hozzá. Folyamatosan keverjük, amíg elolvad. Miután kész, húzzuk félre hűlni, utána tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. A mochi tésztához egy hőálló edényben keverjük össze a száraz összetevőket, a lisztet, sót és a matchát. Öntsük fel vízzel, keverjük csomómentesre. Tegyük a tálat vízgőz fölé, és letakarva pároljuk 15 percig.
3. A párolt ragadós mochit óvatosan szedjük át egy fazékba. Öntsük hozzá a cukrot, és kezdjük folyamatosan beledolgozni, takaréklángon. Pár percig dolgozni kell a tésztát, hogy összeálljon, és az állaga rugalmasabb legyen.
4. Egy deszkát alaposan szórjunk meg keményítővel, tegyük rá a mochi tésztát, és a tetejét is szórjuk meg keményítővel, különben ragadni fog mindenre. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, szaggassunk ki karikákat belőle. Helyezzünk egy teáskanálnyi tölteléket a mochira, és hajtogassuk a töltelék köré. Csipkedjük össze a szélét, és formázzunk golyókat belőle. Jó étvágyat és óvatosan a fogyasztásával!

Nagypál Anna

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!