Menü

Tippek az unalomevés ellen

Lassan egy éve az életünk másból sem áll, mint folyamatos karanténból. Az egész napos képernyő előtt ülést csak egy kis testmozgás, séta vagy bevásárlás szakítja meg. A sok üléstől és kevés mozgástól pedig észrevétlenül csúszhatnak fel az úgynevezett „karantén-kilók”.

De nem kell így történnie! Más sok cikkben foglalkoztunk azzal, mennyire fontos a karantén alatti sport és tudatos étkezés. Ha azonban nincs idő vagy energia elmenni egy körre futni, akkor is van megoldás a súlyfelesleg ellen! Következzen három tipp, hogyan küzdhetsz az unalom-evés ellen!

Magas rosttartalmú ételek

Legtöbbször édességek után vágyakozunk, ami teljesen természetes. Olykor meg is engedhető, hogy egy egy szelet csokit megegyünk, de figyelni kell, nehogy rendszer váljon belőle. A magas rosttartalmú ételek segítenek az inzulin-szint szabályozásában, amivel megelőzhetjük az édességek és nasik fogyasztását is!

Napi öt étkezés

Régóta és sokszor hangoztatott tény, hogy napi 4-5 étkezés az optimális egy felnőtt, egészséges szervezet számára. Ha kiszámoljuk, ez a három főétkezésen kívül egy tízórait és egy uzsonnát jelent még, azonban az ingerszegény hétköznapokban ennél sokkal többször csábulhatunk el a konyha vagy a kamra irányába.

A legfontosabb, hogy igyekezzünk tartani a maximum ötször étkezést, amikor minél táplálóbb ételeket fogyasszunk. A fő étkezések között zöldséget vagy gyümölcsöt együnk, figyeljünk a kalóriabevitelre.

Két liter víz – minimum

A megfelelő vízfogyasztás rendkívül fontos a szervezet számára, ezért más okokból is lényeges, hogy minimum két liter vizet igyunk meg egy nap. A legjobb, ha ez valóban víz és nem gyümölcslé vagy cukros üdítő. Az agyműködést serkenti, a bőr időt állasában is közrejátszik, valamint az éhség leküzdésére is jó lehet.

A legfontosabb természetesen a tudatosság, a megfelelő élelmiszerek fogyasztása. A karantén-kilók elleni küzdelemben pedig a sport az, ami igazán jelentős segítséget nyújthat. A mozgás nemcsak a mentális egészségre is pozitív hatással van és a tavasz közeledtével talán kellemesebb is a kültéren sportolni.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.