Menü

Tavaszi méregtelenítés böjttel

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van minden nap és bár még éjszaka fagy, de érezzük: közeleg a tavasz. Ilyenkor automatikusan beugrik mindenkinek a kevésbé kedvelt tavaszi nagytakarítás. Miért is ne alkalmazhatnánk ezt saját magunkon is? Hiszen a tél folyamán anyagcserénk lelassul, a méreganyagok kiválasztása is kevésbé hatékony, ami pedig az energiaellátásunk rovására megy. Ezen kívül azok a fránya plusz kilók is hajlamosak megjelenni.

A böjt hallatán sokan a koplalásra gondolunk, azonban a kettő nem feltétlen jelenti ugyan azt. Böjtölni lehet időszakosan is, vagyis a napnak csak egy bizonyos részében eszünk, mondjuk csak reggel 10 és este 6 között. Lehet akár pár napot/hetet ténylegesen böjtölni, ez csak a gyakorlottabbaknak ajánlott, mivel gyakorlatlan böjtölőknél az étel megvonása hirtelen kellemetlen tüneteket produkálhat, hiszen a szervezet nincs hozzászokva ehhez a fajta megvonáshoz. De ne ijedjünk meg, nem kell rögtön egy hónapos éhezésbe kezdeni.

Ha a méregtelenítés a fő cél, akkor intenzitástól függően már az 1-2 hetes kúrák is nagyon hatékonyak lehetnek, de 3-4, vagy akár 6 hetes böjtöt is alkalmazhatunk a nagyobb hatás elérése érdekében. Először is mielőtt nekikezdünk, érdemes kiürítenünk szervezetünk, tehát ne egy fejedelmi vacsora után kezdjük a böjtöt, mivel akkor erősebb lesz az éhség. Könnyű és lassú felszívódású ételekkel rávezethetjük szervezetünk a böjti étrendre.

A böjt első napján csak gyümölcs-és zöldségleveket fogyasszunk. Talán kicsit meredeken hangozhat, de gondoljunk arra, hogy ez csak az első nap. Ezen kívül meglepő lehet, de a nap végére talán az éhséget sem érezzük majd.

A második napon már nyers zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk a folyadék mellé. Jó választás lehet a répa, cékla, zeller, banán, alma vagy körte.

Ezután a harmadik napon már vihetünk be párolt zöldségeket is, rizst, gabonakását, barna kenyeret, de a párolásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk zsiradékot. A zabkásák is változatos étrendet tudnak biztosítani különböző gyümölcsökkel feldobva.

Ezután elérkezünk a böjt azon részéhez, ahol már úgymond teljes az étrend, vagyis fogyaszthatunk a fentebb leírtak mellé sovány szárnyashúst és sovány tejtermékeket is. A jobb eredmény elérése érdekében javasolni szokták a hús elhagyását, illetve aki vegetáriánus, alapvetően sem fog húst fogyasztani, de fontos odafigyelni arra, hogy bizonyos aminosavakat csak a húsokból nyerhetünk ki megfelelő mennyiségben, így érdemes helyette sok hüvelyest fogyasztani, mivel bennük sok fehérje található meg, valamint a tejtermékek is segítségünkre lehetnek a hiányzó aminosavak pótlásában.

Balogh Emese

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?