Tavaszi méregtelenítés böjttel
- Dátum: 2021.03.08., 19:58
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- böjt, kilók, méreg, méregtelenítés, tavasz
Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van minden nap és bár még éjszaka fagy, de érezzük: közeleg a tavasz. Ilyenkor automatikusan beugrik mindenkinek a kevésbé kedvelt tavaszi nagytakarítás. Miért is ne alkalmazhatnánk ezt saját magunkon is? Hiszen a tél folyamán anyagcserénk lelassul, a méreganyagok kiválasztása is kevésbé hatékony, ami pedig az energiaellátásunk rovására megy. Ezen kívül azok a fránya plusz kilók is hajlamosak megjelenni.

A böjt hallatán sokan a koplalásra gondolunk, azonban a kettő nem feltétlen jelenti ugyan azt. Böjtölni lehet időszakosan is, vagyis a napnak csak egy bizonyos részében eszünk, mondjuk csak reggel 10 és este 6 között. Lehet akár pár napot/hetet ténylegesen böjtölni, ez csak a gyakorlottabbaknak ajánlott, mivel gyakorlatlan böjtölőknél az étel megvonása hirtelen kellemetlen tüneteket produkálhat, hiszen a szervezet nincs hozzászokva ehhez a fajta megvonáshoz. De ne ijedjünk meg, nem kell rögtön egy hónapos éhezésbe kezdeni.
Ha a méregtelenítés a fő cél, akkor intenzitástól függően már az 1-2 hetes kúrák is nagyon hatékonyak lehetnek, de 3-4, vagy akár 6 hetes böjtöt is alkalmazhatunk a nagyobb hatás elérése érdekében. Először is mielőtt nekikezdünk, érdemes kiürítenünk szervezetünk, tehát ne egy fejedelmi vacsora után kezdjük a böjtöt, mivel akkor erősebb lesz az éhség. Könnyű és lassú felszívódású ételekkel rávezethetjük szervezetünk a böjti étrendre.
A böjt első napján csak gyümölcs-és zöldségleveket fogyasszunk. Talán kicsit meredeken hangozhat, de gondoljunk arra, hogy ez csak az első nap. Ezen kívül meglepő lehet, de a nap végére talán az éhséget sem érezzük majd.

A második napon már nyers zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk a folyadék mellé. Jó választás lehet a répa, cékla, zeller, banán, alma vagy körte.
Ezután a harmadik napon már vihetünk be párolt zöldségeket is, rizst, gabonakását, barna kenyeret, de a párolásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk zsiradékot. A zabkásák is változatos étrendet tudnak biztosítani különböző gyümölcsökkel feldobva.
Ezután elérkezünk a böjt azon részéhez, ahol már úgymond teljes az étrend, vagyis fogyaszthatunk a fentebb leírtak mellé sovány szárnyashúst és sovány tejtermékeket is. A jobb eredmény elérése érdekében javasolni szokták a hús elhagyását, illetve aki vegetáriánus, alapvetően sem fog húst fogyasztani, de fontos odafigyelni arra, hogy bizonyos aminosavakat csak a húsokból nyerhetünk ki megfelelő mennyiségben, így érdemes helyette sok hüvelyest fogyasztani, mivel bennük sok fehérje található meg, valamint a tejtermékek is segítségünkre lehetnek a hiányzó aminosavak pótlásában.
Balogh Emese
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.