Menü

Mi mindenre jó a kókusz?

A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. Rostban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, foszfort és vasat is. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő.

A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50 százaléka laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható. Éppen ezért felbecsülhetetlen az immunrendszer védelmében, és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kiváló hatása van a haj- és bőrápolásban, az asztma, a rák, valamint az allergiás betegségek kezelésében és megelőzésben.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg, sőt nem emeli a koleszterin-szintet sem.

A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt préselnek. A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást, nem képez a sejteket károsító szabadgyököket.

A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet.

Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

Hogyan vásároljunk kókuszt?

Figyeljünk arra, hogy a héj és a szemek teljesen épek legyenek. Emellett friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót. Szobahőmérsékleten hetekig tárolható. Akkor a legjobb, ha van benne még egy kis kókuszvíz, ami frissen tartja a gyümölcshúst. A túl sok kókuszvíz az éretlen kókuszdió ismérve.

Liszli Kornélia

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.