Menü

Mi mindenre jó a kókusz?

A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. Rostban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, foszfort és vasat is. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő.

A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50 százaléka laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható. Éppen ezért felbecsülhetetlen az immunrendszer védelmében, és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kiváló hatása van a haj- és bőrápolásban, az asztma, a rák, valamint az allergiás betegségek kezelésében és megelőzésben.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg, sőt nem emeli a koleszterin-szintet sem.

A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt préselnek. A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást, nem képez a sejteket károsító szabadgyököket.

A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet.

Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

Hogyan vásároljunk kókuszt?

Figyeljünk arra, hogy a héj és a szemek teljesen épek legyenek. Emellett friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót. Szobahőmérsékleten hetekig tárolható. Akkor a legjobb, ha van benne még egy kis kókuszvíz, ami frissen tartja a gyümölcshúst. A túl sok kókuszvíz az éretlen kókuszdió ismérve.

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.