Menü

Újrahasznosított termékek

Egyre több olyan termék jelenik meg az üzletekben, amely előállítása és használata már nem okoz nagy terhet a környezetnek.

Rengeteg terméket használunk műanyagból, vagy olyan eszközöket, amik előállítása során elképzelhetetlen mennyiségű károsanyag kerül a légkörbe és szennyezi a környezetünket és az életterünket.

Már évek óta egyre többen hívják fel a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, valamint arra, hogy lehetőleg minél kevesebb szemetet termeljünk. A „zero waste” életmód egyre népszerűbbé válik. Szükséges is, hiszen a Föld nagyon kritikus állapotában van és tényleg az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy érdemileg tehessünk ellene. Sokan támadják és feleslegesnek gondolják, hogy környezettudatosabban éljenek, mert nem hiszik, hogy az ő életük bármilyen hatással is lenne a bolygó sorsára. És ez így van, de akkor ha a lakosság 99% gondolja így. Ha sokkal többen, tényleg elkezdenénk csak egy kicsit jobban odafigyelni a környezetünkre, úgy gondolom van esély a változásra.

A szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően rengeteg műanyagot tudnak újrahasznosítani. Egy ruha- és kávémárka célja, hogy környezetbarát módon gyártsa termékeit, amikhez legtöbbször eldobott műanyagot használ fel. Egy PET palack lebomlásához majdnem 500 év szükséges (képzeljük el, csak egy nap mennyit dobunk el). Ez a márka viszont felhasználja őket ruhái gyártásához. Például egy poliészter futódzsekihez 18 darab PET palackot használtak fel, és a lista csak folytatódik.

Több helyen láthatjuk, ruházati márkáknál is, hogy ruhákon ott díszeleg egy ’eco-aware’ címke, ami annyit jelent, hogy környezettudatosan készítették el. Több ruhához is újrahasznosított műanyagot használnak.

De nem csak a ruhapiacon találhatunk újrahasznosított termékeket, hanem az alapvető, hétköznapi használati cikkek között is. Ilyenek például a szívószálak vagy papírpoharak, amik nem műanyagból, hanem papírból készülnek el, így a legtöbb komposztálható vagy gyorsan lebomló. Papírból is rengeteg kerül a szemétbe, de igaz, hogy sokkal gyorsabban bomlik le, mint a műanyag.

A bambuszfogkefék már évek óta vezetik a környezetbarát termékek toplistáját. Ezek mellett megjelentek az újrahasznosított műanyagból vagy papírból készült fogkefék is, már többféle márka többféle termékéből válogathatunk, szinte olyan áron, mintha a hagyományos, műanyagot választanánk.

A fogkefék és papírpoharak mellett olyan hétköznapi termékek is készülnek újrahasznosított anyagokból, mint egy telefontok, pénztárca vagy tolltartó.

A feleslegesség vádja mellett a környezettudatos élet a „túl drága” jelzőt is megkapja. Valóban lehet, hogy bizonyos aspektusból drágább és körülményesebb a „zero waste” élet, de valamit valamiért. A lemondás azonban sokszor kifizetődő is, mert olyan termékeket vásárolni, amiket ritkán kell cserélni vagyis jó befektetés.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.