Természetes antibiotikumok
- Dátum: 2021.03.20., 17:33
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibiotikum, baktérium, csodaszer, ellenszer, fogyasztás, gomba, gyógyszer, gyulladás, hatékony, hígít, influenza, kezelés, kezelés., megelőzés, megfázás, mellékhatás, olaj, orvos, szabályozás, szakorvos, természet, vírus
Antibiotikumot szinte mindenki szedett már, a leggyakrabban felírt gyógyszereink egyike. Gyorsan segítenek, ám hatékonyságuk mellékhatásokkal jár, ezért érdemes megismerkedni a természet kínálta antibiotikumokkal, melyek természetesen nem helyettesítik az orvos által előírt kezelést.
Természetes antibiotikumként tartják számon a grapefruitmag kivonatot, mely mintegy 900 baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere. A kivonat hígítva használandó.
Mindannyian ismerjük a fokhagymát. Alkalmazási területe a vércukor- és vérnyomás-szabályozás, trombózis megelőzése, magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések orvoslása.
A hagymafélék közül a vöröshagyma is egy természet adta csodaszer. Kiváló gyomor-, bélrendszeri panaszokra, veseproblémákra, hólyaggyulladásra.
Nagyon jó vértisztító hatású, emellett légúti megbetegedések esetén is ajánlott, de rákmegelőzés és kezelés céljából is használják.
A szegfűszegre talán kevésbé gondolnánk gyógyszerként, pedig alkalmazási területe alapján az olaja vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás esetén is hatékony. A szegfűszeg olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk!
A fahéj általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás esetén használandó, ha pedig már fűszereknél tartunk, megemlíthetjük a cayenne borsot is, melynek fő hatóanyaga a kapszaicin, kivételes gombaölő hatásáról ismert.
Ajánlott mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.
Az oregánó olajat bakteriális fertőzések ellen nagyon régóta hatékonynak tartják. Laboratóriumi vizsgálatok szerint igen hatásos az élelmiszer-eredetű gyomorbetegségekkel szemben. Az oregánó levele és kivonata a tudósok bizonyítása szerint gyulladáscsökkentő- és antibakteriális tulajdonságokkal bír.
A gyömbér nemcsak megfázáskor jó, hanem kutatások szerint legyőzi az olyan kórokozókat, mint amilyen a szalmonella, lisztéria. A friss gyömbér fokozza a gyomorsav termelését, elősegíti az emésztés folyamatát.
A kurkuma a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében eredményes. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni.
A természet patikájával érdemes megismerkedni, ám mint említettem, nem helyettesíti a szakorvosi kezelést. Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Karácsonyi szimbólumok
Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?
Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?
Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.
Ehető vadnövények nyomában
Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.
Mit kell tudni a jojobáról?
A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.