Menü

Természetes antibiotikumok

Antibiotikumot szinte mindenki szedett már, a leggyakrabban felírt gyógyszereink egyike. Gyorsan segítenek, ám hatékonyságuk mellékhatásokkal jár, ezért érdemes megismerkedni a természet kínálta antibiotikumokkal, melyek természetesen nem helyettesítik az orvos által előírt kezelést.

Természetes antibiotikumként tartják számon a grapefruitmag kivonatot, mely mintegy 900 baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere. A kivonat hígítva használandó.

Mindannyian ismerjük a fokhagymát. Alkalmazási területe a vércukor- és vérnyomás-szabályozás, trombózis megelőzése, magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések orvoslása.

A hagymafélék közül a vöröshagyma is egy természet adta csodaszer. Kiváló gyomor-, bélrendszeri panaszokra, veseproblémákra, hólyaggyulladásra.

Nagyon jó vértisztító hatású, emellett légúti megbetegedések esetén is ajánlott, de rákmegelőzés és kezelés céljából is használják.

A szegfűszegre talán kevésbé gondolnánk gyógyszerként, pedig alkalmazási területe alapján az olaja vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás esetén is hatékony. A szegfűszeg olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk!

A fahéj általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás esetén használandó, ha pedig már fűszereknél tartunk, megemlíthetjük a cayenne borsot is, melynek fő hatóanyaga a kapszaicin, kivételes gombaölő hatásáról ismert.

Ajánlott mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.

Az oregánó olajat bakteriális fertőzések ellen nagyon régóta hatékonynak tartják. Laboratóriumi vizsgálatok szerint igen hatásos az élelmiszer-eredetű gyomorbetegségekkel szemben. Az oregánó levele és kivonata a tudósok bizonyítása szerint gyulladáscsökkentő- és antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A gyömbér nemcsak megfázáskor jó, hanem kutatások szerint legyőzi az olyan kórokozókat, mint amilyen a szalmonella, lisztéria. A friss gyömbér fokozza a gyomorsav termelését, elősegíti az emésztés folyamatát.

A kurkuma a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében eredményes. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni.

A természet patikájával érdemes megismerkedni, ám mint említettem, nem helyettesíti a szakorvosi kezelést. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?