Mit együnk estére?
- Dátum: 2021.03.21., 19:27
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- gyümölcs, jó zsírok, minőségi fehérje, mozgás, szénhidrát, zöldségek, zsír
Sokszor nem tudod mit fogyassz este, és inkább már nem eszel semmit? Vagy már csak nassolsz? Sajnos egyik sem jó megoldás… Ha szeretnéd tudni, mit ajánlott este enni, akkor olvasd el ezt a cikket.
Kerüld a szénhidrátokat! Különösen a gyors szénhidrátokat (pékáruk, cukros ételek), melyek jelentős inzulinszint emelkedést okoznak. Az esti szénhidrát fogyasztás sokkal jobban zsírosít, mivel egyrészt nem lesz már aktivitás a nap során, mellyel lemozoghatod, másrészt este amúgy is lassabb az anyagcsere.
Ne egyél gyümölcsöt! Hiba, ha azt hiszed, hogy estére egy kis gyümölcs jót fog tenni. A gyümölcscukor ugyanis gyors felszívódású és sokkal könnyebben rakódik le zsírként, ezért a gyümölcsöt inkább az edzés környékére kell beilleszteni. Persze, aki eddig csokit vacsorázott, az valóban jobban jár egy kis gyümölccsel, de egyébként korlátozni kell a gyümölcsfogyasztást, ha nem szeretnél hízni (a gyümölcs egy jó példa arra, hogy attól, hogy valami egészséges, hízlalhat is).
Fogyassz több zsírt! A különböző, egészséges zsírforrások estére is ideálisak, mert egyrészt laktatnak, másrészt pedig lassítják a többi táplálék megemésztődését, amik így később ürülnek ki, azaz később leszel éhes.
Ha estefelé sportolsz, akkor edzés után nyugodtan lehet enni némi gyorsabb szénhidrátot is (rizs, kenyér, tészta), mert az intenzív mozgást követően - a megfelelő fehérjebevitel mellett - a szénhidrátok pótlásáról is gondoskodni kell (ha épp szálkásítás a cél, akkor persze kisebb mennyiségben). Persze érdemes egyénileg kitapasztalnod, hogy mi is esik jól, hogy bírja a gyomrod a zöldségeket, zsírosabb ételeket, és az sem árt, ha lefekvés előtt 1-2 órával már tényleg nem eszel semmit.
Minőségi fehérjét (sovány halak, húsok, tojásfehérje) nyugodtan fogyaszthatsz este is, ez ráadásul felkészít az esti, több órás ’’koplalásra” is.
Zöldségek. Friss zöld salátából, uborkából, spenótból, babból, lencséből gyakorlatilag annyit ehetsz, amennyi jól esik, a bab és a lencse ráadásul fehérjében is gazdag. Persze nem minden zöldség jó, a krumplit, kukoricát kerüld (helyettük sokkal jobb pl. a karfiol).
’’Jó zsírok”. Olajos magvak (pl. natúr mandula, tökmag, brazil dió, natúr mogyoró), olívaolaj (pl. a salátára), kókuszolaj. Ezekre amúgy is szükség van, egészségesek, laktatnak és a magvakban magas a fehérje is (tökmagban, mandulában különösen). Persze a magvakat is csak mértékkel fogyasszuk...
Felejtsd el tehát az esti koplalást, de a chipset, csokit, popcornt, krumplis tésztát is. Egyél tehát alvás előtt pár órával sok zöldséget, fehérjét és némi ’’jó zsírt”, aztán jó éjt!
Liszli Kornélia
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.